USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Якою буде ціна на газ, залежить від рішень, прийнятих на рівні держави», - Мирослав Коротя

31 Травня 2017 19:00
Газове питання – чи не одне з найдискусійніших в сьогоднішньому суспільстві. У час зростання вартості енергоносіїв чи не кожна родина цікавиться, скільки вона витрачає на комунальні послуги, зокрема за газ. Тому питання економії, обліку газу, перспектив газопостачання – актуальні чи не щодня. Про нинішню ситуацію та перспективи, про газові лічильники та ціну для споживачів – розмова з головою правління ПАТ «Волиньгаз» Мирославом Коротею.

Хто і як регулює ціну газу

Питання газопостачання – одне з найактуальніших для волинян. Адже це досить вартісний енергоресурс, і один з найбільш вживаних. Що змінилося цьогоріч для споживачів, яких змін чекати найближчим часом?

На сьогодні ми продовжуємо знаходитись у стані реформування газового ринку, в силу вступають нові постанови та інші нормативно-правові акти, затверджуються нові тарифи, усі ці процеси відчувають не лише газові компанії, а й споживачі. 2017 рік мав принести нову порцію змін, передбачених Законом «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільчих мереж, а також енергетичними директивами Євросоюзу. Це стосується впровадження «плати за послуги з обслуговування мереж та доставку газу», тобто розділення ціни на газ як товар та ціни за послуги його транспортування. Це є і обов’язковою умовою, зазначеною у Меморандумі про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, отже уже в цьому році споживачам варто чекати таких змін.

Також цьогоріч Кабінет Міністрів вніс зміни в порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг (в тому числі і за газ), з якими також варто ознайомитись споживачам, які претендують на державну допомогу. Щоправда, іноді трапляється, що деякі рішення уряду, а також державного регулятора НКРЕКП можуть прийматися досить неочікувано, як для газових компаній, так і для самих споживачів. Іноді прийняті рішення та постанови залежать від політичної волі та не завжди відповідають духу запланованих реформ, досі існує низка факторів, які гальмують розбудови газового ринку, створення конкурентного середовища у сфері.

Чи варто очікувати, що ціна газу для побутових споживачів зміниться?

Сьогодні вартість природного газу для побутових споживачів, а також для сфери теплокомуненерго та релігійних організацій регулює держава. Державне регулювання роздрібної ціни газу для населення включає в себе два елементи. Перший - це ціна газу як товару, що складається з вартості газу і вартості послуг з його постачання (включає витрати на ведення договорів, підготовку та оформлення рахунків за газ, облік, претензійна робота, організація клієнтських сервісів).

Всі складові ціни газу як товару встановлює Кабінет Міністрів у своїй постанові, і вони є обов’язковими для усіх компаній, на які покладено зобов’язання постачальників газу зі спеціальними обов’язками (ПСО). Такими постачальниками є державні компанії НАК «Нафтогаз України», «Укргазвидобування» і низка приватних постачальників природного газу. Також до ціни на газ як товар додається вартість транспортування та розподілу газу – це тарифи газорозподільчих компаній (зокрема і «Волиньгазу»), а також тариф на транспортування магістральними газопроводами, які встановлено НКРЕКП.

Тож за нинішніх умов, якою буде ціна на газ, залежить виключно від рішень, прийнятих на рівні держави. ПАТ «Волиньгаз» жодним чином не впливає на формування ціни на газ для населення, та отримує лише кошти, які сплачують споживачі за розподіл газу, це близько 10% із загальної ціни, яку сплачують споживачі.

Які складові ціни на газ?

Наразі з 1 квітня цього року ціна на газ для побутових споживачів Волинської області встановлена на рівні 6,96 грн. за куб. м. Зміна ціни відбулась відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 187 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та рішень НКРЕКП. Так, постановою Кабінету Міністрів України №187 від 22.03.2017 року встановлено, що ціна газу, за якою НАК «Нафтогаз України» здійснює його продаж/постачання для побутових споживачів (і ТКЕ для потреб населення) становить 4942 грн. за 1000 куб. м (включно із 93 грн. (1,917%), що є торговельною націнкою НАК «Нафтогаз України») без врахування ПДВ.

У цьому ж документі зазначено: торговельна націнка ПСО-постачальника повинна бути не більшою за 2,5%. Таким чином, вартість газу як товару, без урахування плати (тарифів) за послуги розподілу та транспортування, становить 5065,55 грн. за 1000 куб. м без ПДВ. Разом з тарифом на розподіл та транспортування (732,70 грн.) та з урахуванням ПДВ (1159,65 грн.) ціна газу для побутових споживачів Волинської області становить 6957.90 грн. за 1000 куб. м.

Який рівень розрахунків підприємств комунальної сфери, які постачають тепло та гарячу воду для населення. Зокрема, це стосується ДКП «Луцьктепло», яке час від часу отримує попередження про відключення від газопостачання.

На сьогоднішній день ситуація з «Луцьктеплом» не є катастрофічною, вони мають виділені номінації на цей період і питання про їх відключення від газопостачання - не на часі. А що стосується боргів, то «Луцьктепло» має заборгованість близько 9,822 мільйона. Але майже вся сума – це пільги і субсидії, які з вини держави і Мінфіну не проведені. Усі протоколи підписані, але не профінансовані. Сума боргу живими грошима складає близько 2 мільйонів і ми знаходимося з ними в постійному діалозі і, думаю, вони їх заплатять. Якщо це відбудеться – лучани будуть з гарячою водою протягом літа, принаймні в червні - точно. Володимир-Волинський боргує 3,5 млн. грн., Ковель - 2,7 млн. грн., Нововолинськ - 2,4 мільйона. Але це майже все – пільги і субсидії.

Загальний борг на Волині 18,5 млн. грн. і майже 17 млн. з них – це субсидії. Ми пишемо листи в Мінфін, Держказначейство, але найперше треба внести зміни в ЗУ «Про державний бюджет» і змінити видатки на ці цілі. Тільки після того, як це зробить Верховна Рада, запуститься механізм. На жаль, рівень розрахунків серед населення теж невисокий, це при тому, що 70% споживачів мають пільги і субсидії. Сплата обов’язкової частини на Волині на рівні 70%. Думаю, цей процес активізується, після того, як Кабмін вирішив скасовувати пільги, якщо будуть борги за комунальні послуги.

Як можете впливати на боржників? Чи передбачає чинне законодавство санкції щодо боржників?

Відповідно до Кодексу газорозподільчих систем, ми спершу попереджаємо про відключення, згодом відключаємо опломбовуючи мережі, а потім можемо відключити методом механічного від’єднання. Але це - крайні заходи. Ми намагаємося достукатися до клієнтів і з’ясувати причину несплати, спілкуємося через кол-центр, пропонуємо вийти на контакт, пропонуємо заключити договори про реструктуризацію боргу.

Чи виправдало себе виокремлення «Волиньгаз Збуту» як окремої юридичної особи?

Розмежування функцій газорозподільного та газопостачального підприємства знову ж таки здійснено на виконання Закону України «Про ринок природного газу». Документ був прийнятий у зв’язку зі вступом України до Європейського енергетичного співтовариства з метою імплементації на наших теренах «газового» законодавства ЄС. Тому, розмежування функцій підприємств газового господарства – це один із етапів реформування галузі країни відповідно до європейського зразка, яке передбачене Другим енергетичним пакетом європейського співтовариства. До липня 2015 року послуги з транспортування газу розподільними мережами та постачання надавала одна компанія.

З 1 липня 2015 р. відбулось розділення цих функцій. Відділення постачання газу від надання транспортних послуг і вільне ціноутворення на ринку – це дві обов’язкові умови для того, щоб на ринку постачання газу споживачам виникла конкуренція і споживач міг обирати, у кого купувати газ (за якою ціною та якістю сервісу), не запитуючи при цьому дозволу операторів ГРМ (на Волині – «Волиньгаз»), вартість послуг яких встановлюється регулятором НКРЕКП. Після чіткого розділення функцій компаній у ринкових умовах, є і розділення самих рахунків - гроші за газ (як товар) повинен отримувати постачальник, а вартість транспортування ресурсу регіональними газопроводами споживач повинен платити безпосередньо газорозподільчим компаніям. Розділення тарифів спочатку планувалась на квітень минулого року, згодом було перенесено на квітень 2017-ого, нині як відомо, це рішення знову відтермінованували.

Що таке абонплата за газ і чи її таки впровадять?

Так звана абонплата за газ, (платаза послуги з обслуговування мереж та доставкугазу), яка була запровадженаНКРЕКП, а потім скасована через значний резонанс у суспільстві. Яка суть та потреба цієї новації розділення тарифу? Чи вірно зрозуміли анонсоване нововведення споживачі?

1 квітня цього року, відповідно до рішення Державного регулятора НКРЕКП, мало б відбутися розділення рахунку за газ на дві частини: за газ, власне, як за товар, та за обслуговування газових мереж і розподіл газу (плата за приєднану потужність). Жодним чином це не мало б стати новим та додатковим платежем, а лише переформатуванням вже існуючої послуги – а саме, за розподіл газу та за обслуговування газових мереж області. Чому виникла необхідність відокремити вартість послуги з розподілу газу в окремий рахунок? Перш за все, такий спосіб оплати передбачено Меморандумом про співпрацю з Міжнародним валютним фондом та енергетичними директивами Євросоюзу, на основі яких і формулювалися відповідні вимоги Закону «Про ринок природного газу» та Кодексу газорозподільчих мереж. Відокремлення плати з обслуговування газових мереж цілком логічно ґрунтується і на різній природі ціни газу як товару та ціни послуги з його розподілу.

Ціна на газ як товар – це результат ринкових, біржових та конкурентних торгів (звідси і стрибки ціни, які можуть сягати від 20 до 80%). Тариф на транспортування, натомість, є більш-менш стабільним. Зараз в платежі за газ 90% припадає на ціну газу як товару, і тільки 10% - це вартість транспортування (розподілу газу) до споживача. Споживач не отримує повної інформації про те, чому витрати на газ ростуть, що дорожчає саме газ, як товар, а витрати на його доставку незмінні. Між тим, найчастіше при подорожчанні газу гнів споживача обрушується на Оператора ГРМ, як природного монополіста.

Причиною невдоволення споживачів при відокремленні тарифу на розподіл і транспортування, стало те, що більшість сприйняло нововведення як появу додаткової суми, яку доведеться оплачувати. Насправді ж від ціни на газ складова із транспортування та розподілу просто мала б перейти до окремого рахунку, тобто віднятися від існуючого на сьогоднішній день. З розділенням рахунків Оператор ГРМ (в даному випадку – «Волиньгаз») отримував би стабільну плату за послугу, яку компанія надає споживачам, а вже сам споживач отримав би можливість обирати постачальника газу з найбільш прийнятною для нього ціною. Методологія, за якою визначено тарифи, була розроблена з урахуванням досвіду країн ЄС та погоджена з усіма відповідальними органами виконавчої влади.

За що конкретно платитимуть споживачі у рахунку на розподіл? Та чи вдарить це по кишенях волинян, адже саме це питання найбільше хвилює кожного споживача.

«Волиньгаз» - це підприємство, основним завданням якого є безаварійне та безперебійне транспортування природного газу у цілодобовому режимі 242 тисячі споживачів Волинської області. Для цього сотні фахівців щодня виконують комплекс технічних робіт на газотранспортній системі. До споживачів області природний газ надходить майже по 8-ми тисячах кілометрів газових мереж. Для порівняння: довжина автомобільних доріг в області – лише 6,2 тис. кілометрів. В той час як недоліки автошляхів створюють лише незручності для мешканців, несправність газотранспортної системи може призвести до витоків газу та стати причиною серйозної аварії. Щоб не допустити до цього та забезпечити споживачам безперебійну доставку газу, фахівці компанії щодня проводять роботи на різних ділянках мережі. Зокрема, регулярно здійснюють обхід газопроводів для виявлення та ліквідації витоків газу: проводять комплексне приладове обстеження на цілісність ізоляції, перевіряють на герметичність.

Окрім того, раз у місяць фахівці проводять технічний огляд газорегуляторних пунктів (сьогодні ритмічну роботу газових мереж краю забезпечують 461 ГРП та 1327 ШРП), які регулюють тиск газу при подачі до помешкання споживача. Також, для локалізації аварійних ситуацій в області у цілодобовому режимі діє екстрена газова служба «104», в якій працює 16 бригад. Щодня її фахівці виїжджають на 20-30 викликів споживачів. Застаріле запірно-регулююче обладнання, яке залишилося ще з радянських часів, компанія впродовж останніх років замінює на нове, європейського рівня та якості. Саме на ці роботи і спрямовуються кошти, які споживачі сплачують як тариф на розподіл природного газу. Однак, сьогодні НКРЕКП встановлює тарифи, виходячи з аналізу щомісячних доходів та видатків газорозподільної компанії. Доходи за свої послуги компанія отримує в основному в опалювальний сезон, а витрати несе рівномірно протягом року, крім того, саме з весни по осінь, у теплу погоду, товариство здійснює усі роботи на мережах і підготовку до опалювального сезону, натомість надходжень у цей період товариство не отримує.

З переходом на відокремлену плату за потужність доходи і витрати будуть синхронізовані. Споживач замість «гойдалок» - «плачу багато взимку і мало влітку», отримає чітку систему рівномірної плати. Якщо говорити про попередню методологію розрахунків, яка мала б запрацювати з 1 квітня, то для більшості волинян розділення рахунків могло б стати навіть економічно вигідним. На сьогодні у Волинській області 78% домоволодінь використовують газ комплексно, у тому числі на опалення і мають лічильник типорозміру G4. А це означає, що якщо людина використовувала, приміром, 2000 кубометрів газу на рік, то сплачувала за газ 13 740 грн, в тому числі 1 640 – за послугу з розподілу. За нової схеми оплати при споживанні у 2000 кубометрів та за нової ціни на газ людина сплачуватиме близько 12 тис. грн за газ як за товар та 1440 грн – транспорту складову.

Тобто, економія для цієї категорії споживачів складає не менше 300 грн. Критика нової системи лунала першочергово через споживачів із малим цілорічним обсягом споживання газу, оскільки платіжка за газ як товар для них могла б стати меншою, аніж за послуги із розподілу. Саме тому держрегулятор призупинив введення «абонплати», створивши додатковий період для адаптації до нової системи оплати для тих споживачів, які використовують лічильники газу з мінімальними типорозмірами (наприклад G 1,6).

Це означає, що волинянам все ж варто чекати впровадження такого розподілу плати за газ найближчим часом?

Так, адже ми розуміємо, що НКРЕКП лише призупинило дію свого рішення для детальнішого вивчення окремих питань та повнішого інформування населення. Комісія виступила за додаткове опрацювання питання з метою захисту населення і не підвищення загального рахунку для споживачів із невеликими об’ємами споживання. Окрім того, комісією проводитимуться додаткові консультації з Кабінетом Міністрів в частині компетенцій, які безпосередньо залежать від уряду, а саме - розширення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу, оскільки до цього часу вони не були передбачені. Також ініціюється додатковий період для адаптації споживачів з найменшими типорозмірами лічильників газу і перенесення впровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення щодо зниження тарифів на теплову енергію.

Прокоментуйте випадок у місті Мукачево, де міська рада прийняла в комунальну власність газові мережі. Чи можливий такий сценарій у Луцьку, на Волині? Головною тезою такого рішення громади було те, що мережі не є власністю облгазів, а в багатьох випадках споживачі самі дбали про прокладання мереж до своїх осель тому не розуміють, за що тепер сплачуватимуть кошти.

Чи можливий такий сценарій у нас, залежить виключно від здорового глузду місцевих обранців та їх здатності ґрунтовно розібратися у цьому питанні. На жаль, сьогодні ми бачимо у діях наших політиків (не лише щодо газової тематики, а й загалом) багато популізму, емоційних закликів та не завжди обдуманих дій. Саме так відбулося у Мукачево. Приймаючи подібне рішення, варто розуміти важливі процеси, які відбуваються у сфері, а головне - що робити із подібними рішеннями далі, чи в силі громада взяти на себе повноваження газорозподільчої компанії, в тому числі і колосальні витрати на це.

Чи відбулися бодай якісь зміни у Мукачево після прийнятого рішення? Ні. Адже у відповідності до чинного законодавства, власник мереж (відповідна територіальна громада, орган місцевого самоврядування) зобов’язаний забезпечити надійну експлуатацію свого майна у відповідності до Кодексу газорозподільних систем України та інших існуючих норм та регламентів. Це означає, що муніципальна влада бере на себе відповідальність за належне виконання усього вищенаведеного переліку робіт з технічного обслуговування. По-друге, муніципальна влада мала би володіти відповідною матеріально-технічною базою (обладнанням, приладами, транспортом, фаховими спеціалістами) та ліцензією на провадження господарської діяльності на ринку природного газу, пов’язаної з його розподілом. Іншими словами, набути статусу Оператора ГРМ. Крім того, у відповідності до чинного законодавства наявність двох Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності не передбачено.

Такий стан справ обумовлюється виключно економічною доцільністю. Адже на відміну від газопостачання, де може існувати велика кількість надавачів послуг, ринок розподілу природного газу формується на основі функціонування природних монополій, що утворюються внаслідок об’єктивних причин за рахунок особливості технологій виробництва й обслуговування споживачів. Це означає, що при входженні в галузь інших компаній, витрати на надання послуг зростуть. Та й навіть якби закон дозволяв функціонування двох Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності, створення необхідної матеріально-технічної бази для обслуговування мереж потребувало би значних капіталовкладень, які сьогодні відсутні в будь-якому міському бюджеті по країні. В комунальному господарстві відсутнє спеціалізоване обладнання та прилади, транспортні засоби та фахові спеціалісти, які можуть забезпечити виконання комплексу планових та аварійно-відновлювальних робіт задля підтримання в належному стані газорозподільних мереж та забезпечення безаварійного та безперебійного розподілу природного газу.

Помітно, що економічні показники вже діючих комунальних підприємств дуже далекі від ідеалу. На плечі громадян і так лягає все фінансове навантаження, пов’язане із неефективною діяльністю, наприклад, теплокомуненерго. Постійні дотації з міського бюджету для підтримання комунальних підприємств сплачуються саме з кишені споживачів. Тому при адекватному розумінні місцевими депутатами реального стану справ та функціонування газорозподільної галузі, прийняття подібного рішення є неможливим. Щодо слів споживачів, які вважають, що самотужки за власні кошти «проклавши трубу» вони не повинні платити за розподіл газу, то тут варто вкотре пояснити: прокладання мережі є одноразовою дією, за яку було сплачено кошти, послуги з розподілу – це щоденна робота, яка надається усім споживачам однаковою мірою. Через те, що з уст політиків та громадських активістів часто лунало невірне трактування на кшталт: «абонплата за трубу», а не «плата за послуги з обслуговування мереж та доставки газу», у споживачів склалось невірне розуміння самої суті нововведення.

Насправді, приєднуючись до газових мереж, кожне домоволодіння (квартира це у багатоповерхівці чи приватний будинок), резервувало за собою певну потужність в газовій трубі, виходячи з того обладнання, яке встановлено в помешканні, та потужності лічильника. І незалежно від того, скільки газу використовує людина і якою є періодичність його використання, газові мережі потребують постійної перевірки та контролю, а всім споживачам надаються однакові види послуг, аварійні газові служби однаково ліквідовують аварійні ситуації у всіх жителів області. При цьому, фінансування робіт з підтримки системи у робочому стані та її обслуговування для безперебійної доставки газу споживачу, відбувається навіть тоді, коли в певний період він не використовує блакитне паливо. Оператор газорозподільних мереж перш за все займається не бізнесом і не зароблянням прибутку, а задоволенням загальносуспільних потреб, сервісними функціями для всіх учасників газового ринку. Аварійно-диспетчерська і метрологічні служби, клієнтський сервіс, підключення нових об’єктів, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, підтримка інформаційних систем — це все щоденна робота газовиків.

У 2018 рік без газових лічильників - зась

У 2017 році згідно ЗУ«Про забезпечення комерційного обліку природного газу» завершується термін, коли волиняни можуть користуватись газом без його обліку. Яким є рівень оснащення лічильниками на сьогодні? Що чекатиме з нового року тих волинян, яким лічильник не встановлено або, які відмовилися від його встановлення?

Станом на початок 2017 року приладами обліку газу оснащено близько 85% споживачів області. Зараз товариство активно продовжує роботи щодо встановлення лічильників для населення, аби виконати вимоги ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», тобто з нового року ми повинні перейти на 100% облік газу. Товариство планує завершити вчасно усі роботи. Однак, є і складнощі виконання цього завдання, оскільки, подекуди трапляються випадки відмов споживачів від встановлення лічильників, при чому як загальнобудинкових, так й індивідуальних. Для таких споживачів хотілося б зауважити важливий момент: згідно зі згаданим Законом, якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника або не встановлять лічильник газу за свій кошт, газопостачання їм повинно бути припинено.

Рік тому ваше товариство розпочало активне встановлення загальнобудинкових лічильників, замість індивідуальних як було раніше, що знову ж таки викликало не мало обурень та критики. Скільки таких приладів встановили та чому? Чи здійснюється облік за цими лічильниками сьогодні і як він впливає на платіжки споживачів?

Встановлення загальнобудинкових лічильників газу розпочалось ще з кінця 2015 року, згідно рішення НКРЕКП, яка, розрахувавши усі витрати та наявний тариф, зробила висновок про доцільність встановлення саме цих лічильників для тих споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі. Таке рішення держрегулятора зумовлено тим, що за наявного тарифу забезпечити таку кількість споживачів лічильниками по усій країні до 2018 року неможливо, для цього необхідно було б закласти значно більші витрати у тариф, що вплинуло б на кінцеву ціну на газ для споживача. Тому НКРЕКП затверджуючи Інвестиційну програму «Волиньгазу» (як і інших газорозподільчих компаній по Україні), чітко вказав кількість будинків, у яких товариство повинно встановити саме такі прилади обліку, на них і було закладено кошти до тарифу.

Крім того, встановлення таких приладів обліку повністю відповідає ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», передбачено Кодексом ГРМ та іншими нормативно-правовими документами. За 2016 рік товариство фактично встановило 221 будинковий вузол обліку газу, за якими ведеться облік, а споживачі сплачують за реально спожиті куби газу. «Волиньгазом» проводився і аналіз споживання газу по будинках, у яких встановили будинкові лічильники газу. Підрахунок показав, що у більшості абонентів сума до сплати не надто зросла, як побоювались мешканці, а у деяких споживачів нарахування за газ навіть стали меншими. Загалом, нарахування за будинковим лічильником не надто відрізняються від нарахувань, які здійснювались для споживачів «за нормою», яка також, до слова, здійснюється на кожного прописаного у квартирі: незалежно мешкав він там фактично і використовував газ, чи ні.

Відмову від таких лічильників споживачі мотивували тим, що не бажають «платити за сусіда». Знаємо, що ви впроваджували механізми, як можна вести облік за такими лічильниками, оплачуючи лише за тих, хто фактично проживає в будинку. Чи діє це на практиці і які результати?

Механізм розрахунку за будинковим лічильником насправді не є досконалим та має «мінус» щодо розподілу нарахування щодо кількості прописаних осіб. Тому часто споживачі, дізнавшись, що їх будинок є у переліку на встановлення загальнобудинкового вузла обліку, відразу розпочинають роботи по встановленню індивідуального приладу у свою квартиру за власні кошти. Зі свого боку «Волиньгаз» зробив усе для того, аби вирішити проблему із нарахуваннями за осіб, які не проживають у домі, або ж навпаки, незареєстровані, але живуть у будинку та користуються ресурсом. На сьогодні багатоквартирні будинки повинні мати ОСББ або керуючого, який повинен мав би навести лад із кількістю прописаних та фактичною кількістю орендарів, слідкувати за порядком у домі.

Те саме стосується підпільної підприємницької діяльності у квартирах. Голова ОСББ може звернутись до товариства із заявою та затвердженим переліком фактично проживаючих осіб у домі для того, аби нарахування здійснювались виключно на тих споживачів, які насправді живуть за цією адресою. Таким чином нарахування стануть більш справедливими та точними. Окремі ОСББ уже звернулися до компанії з відповідними обліками усіх проживаючих осіб, що дозволяє здійснювати для мешканців коректні нарахування.

З власних джерел знаємо, що «Волиньгаз» незабаром планує кардинальні зміни в напрямку обслуговування споживачів, яке відбуватиметься в окремому центрі. Чим зумовлене його відкриття, чи вплине воно на рівень надання послуг?

Справді, на сьогоднішній день у нас активно проводяться роботи по облаштуванню нового центру обслуговування клієнтів європейського зразка. Його відкриття заплановано уже цього літа. Тисячі мешканців Луцька та Луцького району зможуть швидко і якісно отримати консультації та здійснити усі необхідні операції: від звірки показників газового лічильника до отримання технічних умов на приєднання до мереж. Центр буде обладнано автоматизованою електронною чергою, зручним розподілом зон обслуговування, міститиме усе необхідне для оперативного та комфортного обслуговування.

Однак, товариство паралельно розвиває сервіси дистанційного обслуговування споживачів, адже для вирішення більшості «газових» питань не обов’язково витрачати час, прямуючи до центру обслуговування, вирішити їх можна за кілька хвилин удома – за допомогою мережі інтернет на сайті 104.ua через сервіс «Особистий кабінет» або ж за телефонами контакт-центру (067)33-39-104 або (0332)280-104.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Аким Показати IP 31 Травня 2017 21:03
Сміливо. Коротя не так часто фігурує в пресі, що подумав що мені здалась поява інтерв'ю з ним. Хоч облгаз останній рік-два активний в пресі а от Короті якраз майже не видно, а зря, в мене особисто до нього питань біля сотні. і на наради скрізь Карпомиз бігає. странно трохи це. Цікаві моменти про анонсовану абонплату згадані. Політики якраз на цю тему притихли і напевно не дарма, скоріше за все з жовтня матимем ці нові рахунки , а за якийсь рік і абонплату з боку електроенергії будем мати. Ці абонплати логічні якщо розібратись але трохи все одно перекособочені. Скільки країн в Еуропі мають ці абонплати у таких же форматах?? Бо знаю що там ці рахунки окремі, але здається схеми оплат все одно не такі
знаю Показати IP 31 Травня 2017 21:03
вже також продався
Руль до знаю Показати IP 1 Червня 2017 14:58
За такі гроші 260 тис в місяць- от і продався...
Місцева до Руль Показати IP 1 Червня 2017 16:37
Тільки би триндіти, баба бабі сказала ніби в карман сама заглядала. полішуцька натура чуже рахувати і плітки розносити. Візьміть ви очольте якусь подібну структуру з тисячею працівників і такою відповідальністю да ще в такий час. Я гляну чи вийде покерувати. Дурне з голови зразу зчезне
Раптор до Місцева Показати IP 1 Червня 2017 18:11
А ти мабуть його баба, що так захищаєш.Який час? Коли люди від газу відмовляються і переходять на дрова і електрику? Коли в кожній хаті лічильник вісить?
Місцева до Раптор Показати IP 1 Червня 2017 19:33
Ну і де логіка?, мова взагалі не про те. Але якщо так то Гляньте статистику і побачите що за останні роки кількість абонентів газових зростає, хоч і падають самі обсяги споживання. Це значить, що до газових мереж приєднується все більше і більше людей, а не навпаки. А порахувати скільки коштує опалити житло газом і скільки електрикою дуже легко.... і видно що навіть при сьогоднішній ціні газом все одно вигідніше. А ви спокійно собі можете від цього ненависного вам ресурсу відмовитись. Просто не розумію людей які під кожною статтею про будь-яку людину пишуть яка в неї зарплата (хоча в очі не бачили її), це така велика українська жаба давить??. Менше б займались поливанням брудом усіх навколо, а більше роботою - толку було б побільше.
До полішука до Місцева Показати IP 1 Червня 2017 19:22
Ну-ну пиши, пиши, якщо звичайний юрист може, то й ти зможеш !
СКФ до Місцева Показати IP 1 Червня 2017 22:48
Ну якщо тисяча працівників - це багато, то що тоді говорити про Кромберг, Модерн, автозавод, СКФ, Луцьктепло!!! Це тоді-гіганти! Крім того вони створюють продукцію, а не перепродують чи транспортують те, що їм не належить. Навіть в нещасному луцькому тролейбусному працює 500 людей.
Саша Показати IP 1 Червня 2017 08:10
Все правильно сказав! А публічність не головне....
фівап до Саша Показати IP 1 Червня 2017 19:56
Він нічого не сказав, питання і відповідь одна для всіх облгазів.
Споживач Показати IP 1 Червня 2017 08:23
Прочитав.Це просто жах.Директор приватної структури зовсім не орієнтується в юридичних питаннях і законодавстві України.Або робить це свідомо,що просто обурює.Які загальнобудинкові лічильники,де він це взяв?Тоді приводь "витяги"з законодавства,а не посилайся на НКРЄКП.До речі в Кодексі ГРС жодного слова про якійсь "загальнобудинкові"лічильники.Так що встановлюйте лічильники поквартирно відповідно до Закону і не морочіть людям голову.
юрист до Споживач Показати IP 1 Червня 2017 12:27
Так він за освітою ЮРИСТ
Споживач Показати IP 1 Червня 2017 08:59
Читаю Закон:"вузол обліку газу-сукупністьзасобів вимірювальної техніки та допоміжних засобів,призначених для вимірювання,реєстрації результатів вимірювання та розрахунків обєму газу,зведеного до стандартних умов,що складається з одного або кількох вимірювальних комплексів.." ВОГ не є приладом,по якому споживач спачує за використаний газ.А з граничними нормами споживання-це просто шахрайство Волиньгазу,бо в Кодексі це чітко прописано,коли і на яких підставах це можливо.Користуючись юридичною неграмотністю і байдужістю вони маніпулюють населенням і зароблябть на цьому колосальні кошти.
Бурмака Показати IP 1 Червня 2017 11:21
Стаття явно писалася не в Луцьку. Таке враження, що написана десь в столиці "ділками фірташа" і розіслана по регіонам для розставляння власних назв і направленням в друк.
Неллі Показати IP 1 Червня 2017 13:15
Було цікаво почитати. Стало трохи встидко навіть за себе що не знала деяких моментів про те з чого складається ціна на газ, хоч і сто років працюю в комунальній сфері. і порадували що водичка тепла буде, для луцька літом то ноу-хау
Петя Показати IP 1 Червня 2017 22:44
"Менше б займались поливанням брудом усіх навколо, а більше роботою - толку було б побільше"- це якраз стосується саме працівників таких як ти, місцева,які працюють у волиньгазі. А чого це так тебе хвилює,що пишуть правдиву зарплату твого боса?
Кум Показати IP 2 Червня 2017 22:04
Стара фотка, зараз цей К. не такий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus