USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За три тижні у Луцьку – близько 100 випадків кору

22 Січня 2019 19:38
Якщо протягом усього 2018 року в Луцьку було зафіксовано 200 випадків захворювання на кір, то протягом лише трьох тижнів цього року вже зафіксовано близько 100 випадків. Як боротимуться з поширенням інфекції серед дитячого населення у Луцьку, та яка ситуація склалася із рівнем вакцинації у місті, розповіла головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Протягом останнього року маємо нестабільну ситуацію із захворюваністю на кір. Основна причина – недостатній рівень проведення щеплень в певних вікових групах. На жаль, маємо категорію населення, яке не хоче брати відповідальності за здоров’я своїх дітей, наражаючи їх на небезпеку захворіти складною інфекційною хворобою. А загроза досить висока – зафіксовано близько 400 випадків захворювання на кір в Україні, два з яких, на жаль, призвели до смерті дітей. В одному із випадків захворіла восьмимісячна дитина, яка навіть не дожила до того віку, коли можна робити щеплення. Ці сумні факти свідчать про низький рівень колективної імунізації, – розповіла Оксана Лєщинська.

– Чому рівень щеплень недостатній?

Переважно тому, що привести дитину на щеплення повинні батьки, але багато хто з них не роблять цього. Жоден лікар не може змусити батьків до здійснення щеплення дитині, відповідальність за це лежить в першу чергу на батьках.

На жаль, є батьки, недостатньо свідомі в цьому питанні, які не зважають на попередження про небезпеку інфікування дитини і просто ігнорують вимоги захисту. Для формування колективної імунізації рівень щепленого дитячого населення має становити 95%, а в нас він становить близько 85% серед дітей шкільного віку. Теж досить високий показник, однак все одно недостатній. Близько 3000 батьків у Луцьку не дали згоди на щеплення для своїх дітей. Але чи повинні наражатися на небезпеку щеплені діти, якщо в клас чи в садочок приводять дітей без щеплень, котрі несуть значно вищий рівень загрози і можуть інфікувати інших?

Звісно, добросовісні батьки не повинні ризикувати здоров’ям власних дітей, яких вони захистили щепленням і хочуть бути впевненими у відсутності загрози з боку не щеплених однокласників. Тому нещодавно МОЗ прийняло рішення про можливість недопущення не щеплених дітей до навчального процесу у школах. Такі діти будуть змушені навчатися дистанційно. Таким чином діти будуть захищені від поширення інфекції, при цьому законне право на освіту теж не буде порушене.

– Чи захищає щеплення від кору?

– Так, оскільки формує колективний імунітет і підвищує опірність організму до інфекції. Стовідсоткової гарантії щеплення не може забезпечити, однак навіть у випадку інфікування хвороба переноситься значно легше і одужання наступає швидше. Ось чому щеплених дітей теж необхідно захистити від зайвих загроз інфікування хворобою, які зростають через відвідування освітніх закладів не щепленими дітьми.

– Кір більше загрожує дітям молодшого віку чи малюкам?

– Переважно – дітям шкільного віку та дошкільного, оскільки рівень щеплень серед малюків значно вищий, та й малюки мають низькій рівень перебування у великих колективах і, відповідно, – менший ризик підхопити інфекцію. Однак низький рівень щеплень серед дітей шкільного віку ставить під загрозу і здоров’я малюків – молодших братиків і сестричок.

– Скільки щеплень проти кору необхідно зробити, щоб захиститися від інфекції?

– Повинна бути здійснена вакцинація в 1 рік і ревакцинація в 6 років. Одне щеплення не забезпечує достатнього захисту.

– Чи спонукала батьків заборона на відвідування навчального процесу до здійснення щеплень?

– Так, перед вихідними в поліклініці був просто аншлаг. Люди, боячись, що їх школярів не допустять до навчання, масово почали приводити своїх дітей на щеплення, у результаті навіть утворилася черга. Прикро, що тільки такі важелі впливу діють на наших людей.

Раніше траплялися випадки, коли навіть дорослим дітям терміново проводили щеплення, бо їх не допускали до виїзду в США та в низку інших країн, де до цього питання ставляться дуже скрупульозно. А коли дитина захворіє, батьки ж не ведуть її до тих, хто радили їм не робити щеплень. Вони ведуть дитину до наших лікарів!

Медичні працівники найбільше вболівають за процес щеплень, наголошують на їх необхідності. І якщо раніше ми найбільше проблем мали з відмовами від щеплень, то зараз додалась ще одна проблема – батьки просто не реагують на наші запрошення на щеплення. Вони не йдуть писати відмову, беручи відповідальність на себе, і в той же час не йдуть робити щеплень.

Чому? Можливо, через власну безвідповідальність чи халатне ставлення до цього питання. Як медики, раніше ми були позбавлені жодного впливу на цей процес. Тому в нас відбулася серйозна нарада з освітянами у Волинській ОДА щодо цього питання. Було прийняте спільне рішення щодо прийняття таких непопулярних кроків, як заборона на відвідування навчальних закладів. Такі заходи, втім, зможуть розірвати цей ланцюг безвідповідальності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Перехожий Показати IP 22 Січня 2019 20:29
А сама Пані щеплювала власних дітей?Брєд!Сестра працює в лікарні -жодного хворого на кір!!!
Лучанка Показати IP 22 Січня 2019 20:33
Хворі є і по школах...а карантин не роблять ...чому? Тобто щеплені діти хай хворіють, а ще грип в розпалі.
Лікар Показати IP 22 Січня 2019 21:51
Вони бояться оприлюднити реальні цифри - лише Волинська обл. за початок 2019 року - 122890 захворілих на кір і краснуху. Дані по Луцьку - 55895 з них 15890 дітей. Це жах!! Благословенні Шацький і Старовижівський райони, яких ця біда не зачепила взагалі...
Перехожий до Лікар Показати IP 22 Січня 2019 22:55
Шановна!Якби такі цифри були по лише одному Луцьку,то це була б оголошена ЕПІДЕМІЯ!!!В інфекційній лікарні ЖОДНОГО хворого на кір!!!!
Лікар до Перехожий Показати IP 23 Січня 2019 00:40
)))
10 до Перехожий Показати IP 23 Січня 2019 10:47
100%
Провізор Показати IP 22 Січня 2019 22:04
Ця схема називається є *залежані* вакцини від кору які потрібно продати----*Стовідсоткової гарантії щеплення не може забезпечити, однак навіть у випадку інфікування хвороба переноситься значно легше і одужання наступає швидше.--- Тобто відсоток заразитися щепленій і нещепленій людині одинаковий.. Тому що Ви не порахуєте і ніяк не вирахуєте скільки відсотків припадає на те що щеплена чи нещеплена людина заразиться)) Схема заробітку провірена роками. Вакцинуйтесь і радійте)))
Я Показати IP 22 Січня 2019 22:18
Але чи повинні наражатися на небезпеку діти, якщо в клас чи в садочок приводять дітей із щепленням, але без імунної відповіді організму на вакцинацію? Аналіз на антитіла панянка свідомо упустила? На папірці укол є - загрозу ти не становиш. А ще особливу загрозу становлять батьки, які ведуть в колектив дитину з грві, нежитьом, або самі хворі. Як страшно жити. Одне щеплення від корі забезпечує недостатній захист для кого, лєщінської? Те, що медичні працівники найбільше вболівають за процес щеплень, можна лишній раз не нагадувати І чому ж таке високоосвічене, відповідальне, вболівальне за життя і здоровя кожної дитини світило місцевої медицини чекало три тижні, аби провести серйозну розмову з ода. Три тижні, коли діти були на канікулах і не в колективі. У ці дні тисячі побажань лунають вам і таким, як ви.
непривитий Показати IP 22 Січня 2019 22:25
Подумаєш кір. Де та смертність 6% якщо по Луцьку більше 200 хворих і ні 1 смерті. Все це бред . Давайте ше від насморку роздуємо кіпіш що прививки треба робити і кіпішливі маманькі побіжать.))) Я розумію Що Лящинській треба десь подіти вакцини. Хай хоть марсіанські будуть а природній імунітет від кору кращий за всю ту гадость шо колять
123 Показати IP 23 Січня 2019 09:40
Люди, пора вже ставати свідомими ви живете в 21 столітті!. Весь світ зщеплюється, а ви далі пропонуєте бігати з кам'яним молотом як у первісно-общинному ладі. Скоро доживемось до того, що безвіз буде лише для тих хто повністю привитий! Європейці не будуть терпіти таке невігластво!
Провізор до 123 Показати IP 23 Січня 2019 14:30
Так в чому проблема щеплюйтесь собі і будете захищені від невігласів які будуть хворіти це Ваш вибір. І для цього ж вакцина створена)) Навіщо заставляти і так яро за когось переживати що він не щеплений. Зробили собі щеплення і радієте що захищені.)) ААА точно Ви ж невпевнені що вакцина Вас захистить))
123 до Провізор Показати IP 25 Січня 2019 13:28
Все майже правильно Ви кажете, але є одне АЛЕ... Складається враження що Ви родом із середньовіччя. Згадайте, що зробили колись із Галілеєм. Пройшов час і вже ніхто не сумнівається що вона крутиться...
юрист Показати IP 23 Січня 2019 19:01
"Було прийняте спільне рішення щодо прийняття таких непопулярних кроків, як заборона на відвідування навчальних закладів. Такі заходи, втім, зможуть розірвати цей ланцюг безвідповідальності" А пані лікар розуміє,що освітяни не можуть виходити за межі своїх повноважень. Лише консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад - у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:22
На рахунок ОДА там таких наказів не видавали, що дітям заборонити ходити до школи, і на хвилиночку, чому нас батьків заставляють підписувати згоду на щеплення, а самі не гарантують і не хочуть ставити підпис свій щодо підтвердження якості матеріалу проти КПК копія сертефікату додається, оригінал сертефікату зберігається в_______________. Пацієнт обстежений, протипоказань для вказаного вище щеплення не має. Гарантуємо відсутність будь-яких ускладнень або негативних наслідків після щеплення. Несемо повну матеріальну та кримінальну відповідальність за здоров̓я і життя нашого пацієнта.
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:26
Відповідно до Закону України «Основи законодавства про охорону здоров\’я» лікар повинен повідомити батьків про факт здійснення щеплення, про ліки, якими здійснюється щеплення, а також про негативні наслідки, які можуть настати, – пояснює юрист, фахівець із медичного права, президент ВГО «Український діабетичний союз» Людмила Солоп. – У разі неповідомлення про будь-який із компонентів, мова йде про порушення законодавства. Відповідно до цього лікарі, а також середній медичний персонал, який безпосередньо здійснює щеплення, можуть нести відповідальність – кримінальну (в разі настання тяжких наслідків), та цивільну, тобто компенсацію матеріальної і моральну шкоди через суд. Мова йде саме про неінформування, а не нанесення тілесних ушкоджень. Щоб дитина прийшла на щеплення здоровою, вона не повинна контактувати з хворими, у тому числі і в поліклініці. Для цього відділення, де проводять щеплення, ізолюють від загальної площі поліклініки, обладнують окремий вхід. Тим часом, як у загальному холі, гардеробі і на сходах можна назбирати цілий букет інфекцій.
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:27
При цьому ніде в законах нам не вдалося знайти інформації про можливі санкції стосовно дітей, що не пройшли медогляд у повному обсязі. У всякому разі, при виникненні погрози таких санкцій, батькам потрібно вимагати їхнього обґрунтування з посиланням на закони (а не на накази міністерства, СЕС, міськвно й т.п.)
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:29
Виходячи із вимог ст. 15 Закону України «Про захист населення він інфекційних хвороб», дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Лише одна вищевказана законодавча стаття забороняє нещепленим дітям відвідувати дитячі установи, проте ряд інших Законів України, в тому числі Конституція України, яка має найвищу юридичну силу, установлює безумовне право на освіту для кожної дитини: Конституція України, ст. 53: «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою, держава забезпечує доступність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних закладах». Рішення Конституційного Суду України вiд 04.03.2004 № 5-рп/2004: «Доступність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту, і держава має створити можливості для реалізації цього права» Закон України «Про охорону дитинства», ст. 19: «Кожна дитина має право на освіту». Закон України «Про загальну середню освіту»: ст. 2: «Основними завданнями законодавства України про загальну середню освіту є забезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти». ст. 6: «Громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку особистості, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах». Закон України «Про дошкільну освіту»: Ст. 2: «Основними завданнями законодавства України про дошкільну освіту є, зокрема, забезпечення права дитини на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти». Ст. 6: «Принципами дошкільної освіти є, у тому числі, доступність для кожного громадянина освітніх послуг, що надаються системою дошкільної освіти». Закон України «Про освіту»: Ст. 3: «Громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх державни х навчальних закладах незалежно від статті раси, світоглядних переконань, стану здоров’я та інших обставин». Ст. 6: «Оcновними принципами освіти в Україні є доступність для кожного громадянина усіх форм і типів освітніх послуг, що надаються державою». Таким чином, якщо керівник садочка чи школи відмовляється приймати на навчання дитину, що має дозвіл із поліклініки, він порушує чинне законодавство України і його дії є незаконними. Нікому не може бути відмовлено у праві на освіту, і держава має створити можливості для реалізації цього права.
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:32
Перший Протокол до Конвенції про захист прав і основних свобод людини: • Ст.2 Нікому не може бути відмовлено в праві на освіту.
145 Показати IP 25 Січня 2019 08:33
Конституція України: • Ст.24 Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками ...переконань... або іншими ознаками.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 08:52
І канікули прдовжили, що ішлося у новинах через епідемію ГРИПУ, а не корі. За тиждень Оксана Лєщинська разом з Лещенко Зіновією заключили договір щоб не пускати дітей до шкіл, а на підставі чого, робіть щеплення і собі вчителі та директори і медперсонал ви ж працюєте з дітьми, де гарант, що ви не є носіями. Положенням про дошкільну навчальну установу, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305, безпосередньо наявність щеплення не позначена як необхідна умова прийому дитини.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 09:00
І згадайте ті роки коли був ажіотаж щодо епідемії Грипу, всі ходили в масках, а проте аптеки м. Луцька за місяць виручку зробили собі річну. І, як мені відоми зі слів медперсоналу, коли їм було вказано на те, щоб зробити всім щеплення від Грипу, чомусь всі писали врачі заяви на звільнення і не один не робив собі щеплення проти Грипу, задумайтесь чому... Не хотіли бути "підопитними кроликами", як це прекрасно роблять над нашими дітьми, своїм ці щеплення просто пописали в карточці щеплень, як мені відомо зі слів, зауважте, медика, а не робили їм щеплення.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 09:02
«Вакцинація може бути обов’язковою в якийсь певний час, для запобігання поширенню епідемії. Але в такому випадку треба забороняти ходити до школи не тим, хто здоровий, а тим, хто хворий. А на якій підставі можна обмежувати право здорової дитини на освіту?» Сама вимога пред’являти довідки про зроблені щеплення є незаконною, вважає юрист. «Довідки про щеплення є, але якщо я не хочу розповсюджувати інформацію про свій стан здоров’я, то я маю право взагалі не надавати таку довідку. Оскільки це конфіденційна інформація і лікарська таємниця».
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 09:02
З цими питаннями Politeka звернулася до юриста Сергія Старенького, який і прокоментував ситуацію зі щепленнями від кору. «Вакцинація у нас не передбачена законом обов’язково, вона носить рекомендований характер, це по-перше. По-друге, якщо не пускати дитину до школи, це порушує право дитини на освіту, – заявив юрист. – Можуть виникнути питання тільки з дошкільними закладами, хоча насправді там підстави ті ж. Оскільки не можна позбавляти дитину в будь-якому віці права на отримання розвитку й освіти». Рішення про заборону відвідування шкіл дітьми, які не хворіють, Сергій Старенький назвав нелогічним.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 09:09
А особливо треба зробити щеплення заступнику начальника управління освіти Луцької міської ради Тетяни Силці, вона згідна на щеплення КПК, Лещенко Зіновіє прослідкуйте щоб всі ваші працівники були щеплені від КПК, адже 35 років пройшло від дитинства. УПЕРЕД ...
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 12:48
Щодо "світової практики" і "цивілізованого світу": Швеція забороняє обов'язкову вакцинацію через серйозні проблеми зі здоров'ям у вакцинованих дітей.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 12:50
У 2016 році кожен шостий український педіатр рекомендував батькам відмовитися від щеплень. Міністерство скорочення населення виступає проти згортання вакцинації і планує доплачувати лікарям в залежності від кількості провакцинованих.
Анонім Показати IP 25 Січня 2019 12:51
На основі дослідження вихідних даних федерального закладу Німеччини вкотре вдалося підтвердити, що щеплення призводять до невиправної шкоди для здоров’я. На основі аналізу даних німецького інституту імені Роберта Коха шкідливість вакцинацій неможливо більше заперечувати. Нещеплені діти набагато здоровіші і бадьоріші. Дитячі хвороби зазвичай перебігають без важких ускладнень.
реклама кору Показати IP 27 Січня 2019 18:47
кожен рік реклама кору! налітай на прививки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus