USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

17 вересня: свята, події, факти. День рятувальника та Шнобелівської премії

17 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День лоскотників, День розмов із містом, Міжнародний день безпеки пацієнта, День Шнобелівської премії.

В Україні – День рятувальника, в США – День запеченого в тісті яблука, День папайї, День сендвіча «Монте-Крісто», День Конституції та Громадянства, День гри шаффлборд, у Чилі – День Хуасі, в Гондурасі – День вчителя, в Індії – день визволення Маратвади, в Іспанії – день Мелільі, в Анголі – день національних героїв, у Тонга – День народження кронпринца, в Австралії – День австралійського громадянства.

17 вересня День ангела імені відзначають: Афанасій, Донат, Моїсей, Роберт, Федір, а також Юліан.

Цього дня народилися український письменник Михайло Павлик, російський терапевт, основоположник наукової медицини в Росії Сергій Боткін, російський учений Костянтин Ціолковський, український письменник Михайло Коцюбинський, російський кіноактор та режисер Володимир Меньшов («Москва сльозам не вірить», «Любов і голуби»), австрійський альпініст, який підкорив усі восьмитисячники планети і першим піднявся на Еверест без додаткового кисню, Райнгольд Месснер, американський баскетбольний тренер Філ (Філіп) Джексон, український політик, народний депутат Володимир Сівкович, український художник Микола Глущенко, російський футболіст Ролан Гусєв, український режисер Любомир Левицький.

Події

1598 – голландські моряки відкрили Маврикій.

1631 – війська Католицької ліги розбили протестантів біля Лейпцига.

1678 – за Нівегенським договором Франція та Іспанія повернули одна одній раніше завойовані території.

1787 – Конституційний конвент у Філадельфії ухвалив нову Конституцію США. З союзу окремих незалежних штатів США перетворилися на федеративну державу. Главою держави і головнокомандувачем збройних сил став президент, термін правління якого становив чотири роки. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з Сенату і Палати представників. Судова влада лежить у компетенції Верховного суду.

1809 – укладено Фрідріхсгамський мир між Росією та Швецією, за умовами якого Фінляндія відійшла до складу Росії на правах автономії.

1834 – професора Михайла Максимовича затверджено на посаді ректора Київського університету св. Володимира.

1919 – оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.

1920 – Дієва Армія УНР звільнила Борщів, Гусятин, Теребовлю та Чортків

1924 – в Женеві відкрито першу в світі приватну міжнародну школу, в якій на той час навчалося 8 учнів.

1939 – СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексовано Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля та Західну Білорусь.

1944 – союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.

1989 – у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні «Червона рута».

1991 – Створено Кабінет Міністрів України. До 23 жовтня посаду займав Віталій Масол, як голова Ради міністрів УРСР. Першим Прем’єр – міністром України став Вітольд Фокін (від 23 жовтня).

1993 – останні підрозділи російських (кол. радянських) військ залишили територію Республіки Польща.

2003 – на острові Бирючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus