USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

8 вересня: свята, події, факти. День грамотності та солідарності журналістів

8 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день грамотності, Всесвітній день фізіотерапії, Міжнародний день солідарності журналістів та День посиденьок на кухні.

В Іспанії – День волонтера, в Андоррі – Національний день, на Мальті – День перемоги, у Литві – День подяки за свободу і незалежність, у США – День амперсанда.

8 вересня День ангела відзначають: Дмитро, Георгій, Наталя, Петро, ​​Віктор, Адріан, Роман.

Цього дня народилися король Англії Річард I Лев’яче Серце, дружина поета Олександра Пушкіна Наталія Гончарова, французький поет, нобелівський лауреат Фредерік Містраль, український письменник-романіст доби Розстріляного Відродження Олександр Соколовський, українська акторка театру й кіно Наталія Ужвій, український радянський архітектор Григорій Слуцький, радянська акторка театру і кіно Людмила Целіковська («Серця чотирьох», «Повітряний візник», «Іван Грозний», «Повість про справжню людину»), аварський радянський письменник, публіцист, політичний і громадський діяч Расул Гамзатов, український живописець Олександр Ацманчук, українська майстриня народно-декоративного розпису Надія Білокінь, український археолог Іван Борковський, радянський і російський кінорежисер Володимир Фокін («ТАРС уповноважений заявити», «Сищик»), українська оперна співачка Лідія Забіляста, російський шоумен, представник силових видів спорту, телевізійний ведучий та актор Володимир Турчинський («Динаміт»), український штангіст Тимур Таймазов, американська поп- і хіп-хоп-співачка Пінк (Алеш’я Мур).

Події

1504 – у Флоренції на площі Сіньйорії встановили 5-метрову статую «Давид» роботи Мікеланджело Буонарроті.

1514 – у битві під Оршею московська армія була розбита русько-литовськими військами під проводом князя Костянтина Острозького.

1522 – завершено першу навколосвітню подорож, почату під керівництвом Фернана Магеллана. Із 5 кораблів Магеллана назад повернувся лише один – під командою Хуана Елькано. Інша дата, що зустрічається в різних джерелах, – 6 вересня.

1529 – османські війська взяли Буду (Королівство Угорщина).

1664 – Нова Голландія, нідерландська колонія в Північній Америці (сучасні штати Нью-Йорк, Нью-Джерсі та Делавер), цілковито перейшла під контроль англійців.

1760 – останній французький генерал-губернатор Канади Водрейль здав Монреаль британцям. Згідно з підписаною згодом Паризькою угодою Нова Франція стала власністю Королівства Великої Британії.

1791 – у паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини.

1796 – Наполеон розбив австрійців у битві біля Бассано (Ломбардія).

1886 – засновано Йоганнесбург, нині найбільше місто ПАР.

1888 – відбувся перший матч Англійської футбольної ліги.

1914 – біля села Воля-Висоцька (тепер Жовківський район, Львівська область) штабскапітан Петро Нестеров здійснив перший в історії повітряний таран, під час якого загинув і він, і екіпаж австрійського літака.

1919 – поет Ґабріеле д’Аннунціо на чолі загону італійських націоналістів захопив місто Фіуме (Королівство Сербів, Хорватів і Словенців) і проголосив його незалежною «Республіка Фіуме».

1943 – король Віктор Еммануїл III оголосив про капітуляцію Королівства Італія перед військами союзників.

1951 – у Сан-Франциско представники 48 країн підписали мирний договір з Японією за підсумками Другої світової війни. СРСР у цій акції участі не брав, і дотепер Росія як його спадкоємниця формально перебувала в стані війни з Японією.

1952 – вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Гемінґвея «Старий і море».

1967 – в Норвезькому морі через пожежу затонув радянський підводний човен «Ленінський комсомол» з 39 членами екіпажу.

1989 – у Києві заснований Народний рух України за перебудову.

1991 – у Києві зареєстрована найвища температура повітря 32 °C для цього дня року.

1993 – створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Світової культурної спадщини.

2005 – Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня В. Ющенко призначив виконувачем обов’язків прем’єр-міністра України Юрія Єханурова.

2005 – російське ВАТ «Газпром» і німецькі концерни BASF AG і E.ON AG підписали в Берліні угоду про будівництво Північно-Європейського газопроводу (Nord Stream) через акваторію Балтійського моря (в обхід України, Білорусі та країн Балтії).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus