USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

9 фахівців з Польщі долучилися до розкопок на Волині

18 Серпня 2017 11:40
Розкопки в Костюхнівці, Яблунці і Куклах дають несподіваний результат.

На Маневиччині тривають спільні польсько-українські заходи з пошуку місць поховань та ідентифікації останків польських легіонерів Юзефа Підлсудського, які загинули тут у період Першої світової війни з російською армією, пише «Волинська газета».

«Частина дослідницьких робіт на вищезазначеній території співфінансується Програмою Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща – «Місця національної пам’яті за кордоном»», – сповістив Генеральний консул РП у Луцьку Вєслав Мазур.

Українські археологи з «Волинських старожитностей» звернулися до Інституту національної пам’яті РП з проханнями надати фахівців, які б взяли участь у дослідженнях. Це вже традиційна практика. її прикладом є, зокрема, співфінансовані Польщею спільні дослідницькі роботи в Биківні і Володимирі-Волинському, де виявлено масові поховання, в яких спочивають останки жертв НКВС – як поляки, так і українці.

Тому Інститут національної пам’яті Польщі відрядив 9 фахівців, які надають підтримку українським спеціалістам.

«Щоб уникнути процедурних непорозумінь, які часом ускладнюють польсько-українську співпрацю, ІНП РП повідомив Міністерство культури України про свою участь у проекті», – наголошує дипломат.

Біля с. Костюхнівка, Кукли та Яблунька пошуки поховань польських легіонерів тривають протягом багатьох років. Виявлені раніше людські останки були перенесені на військовий цвинтар в Костюхнівці. Але земля відкриває нові таємниці.

Як повідомив керівник «Волинських старожитностей» Олексій Златогорський, ідентифіковано братську могилу, де разом із рештками російських козаків і польських легіонерів є й майже 700 угорців…

Сергій ПОЛІЩУК.

Фото Олексія ЗЛАТОГОРСЬКОГО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
12345 Показати IP 18 Серпня 2017 11:47
Наша, українська сторона в цих питаннях проявляє найвищий рівень толерантності та поваги. Молодці, за поляками зустрічна відповідна поведінка.
Осадник Показати IP 19 Серпня 2017 09:13
У селі Воляшкув знайдені кості польського мамонта та кота що ще раз доказує що це польська земля. Тут буде меморіал та музей стоянки польських неандертальців.
12345 до Осадник Показати IP 19 Серпня 2017 10:34
Як ти вже зрозумів, не буде в Україні ні поялків ні кацапів, час все розставив на свої місця.
Андрій Показати IP 25 Серпня 2017 09:56
Безумовно — справа важлива! Але це не археологи! Це пошуковці, які займаються ексгумацією. Ніякої археології тут немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus