USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Майже 90 років потому: поляки та українці вирушили в пробіг Волинню

8 Липня 2017 20:27
Близько сотні поляків приїхали на Волинь для того, аби повторити автомотопробіг майже сторічної давнини. Учасники відновленого Волинського автомобільного клубу, який заснували ще 1929 року, проїдуться місцями історичної пам’яті Волині та України в рамках V «Райду Волинського».

Президент Волинського автомобільного клубу (Wołyński Klub Automobilowy) Яцек Щот розповів, що декілька років тому він зі знайомими вирішив організувати автомотопробіг на Волинь, аби, в тому числі, познайомити поляків з красою цього краю та України загалом. Маршрут заклали таким чином, аби відвідати місця, важливі для історичної пам’яті народів.

А вже готуючись до пробігу організатори дізнались, що перші схожі дійства організували ще перед другою світовою війною – в 30-х роках минулого сторіччя.

«Спочатку були автопробіги, а вже потім створили автомобільний клуб. Те ж саме сталось 5 років тему – спочатку поїхали в автопробіг, а потім вирішили відновити Wołyński Klub Automobilowy, метою діяльності якого, серед іншого, є спонукання українців та поляків виїжджати в такі подорожі», – каже пан Яцек.

Виявляється, луцькі автомобілісти 1929 року об’єдналися в автомобільний клуб (хоча зареєстрували статут через рік як Wołyński Klub Automobilowy). Діяльність клубу була досить активною. Спортивні змагання, туристичні виїзди, покази автомобілів.

Як повідомляють «Хроніки Любарта», ось лише один епізод з діяльності новоствореного клубу. Про нього читаємо в луцькому тижневику «Ziemia Wołyńska» за 19 травня 1929 року.

«Автомобільний рейд нового луцького клубу «Автомобіль-клубу волинського». 12 травня о 7 годині 24-ма автомобілями вирушила з Луцька до Кременця колона з 100 осіб. Керівником поїздки виступив п. Олександр Запольський.

Чудова весняна погода сприяла спортсменам. Самоходи їхали на відстані 200-300 метрів один від одного зі швидкістю 50 кілометрів за годину. Через дві години прибули до Кременця. Після сніданку в Ліцеї мандрівники відвідали колишній єзуїтський костел і Ліцей. О 12 годині колона виїхала до Луцька. Державна поліція і дорожна охорона люб’язно показували дорогу і слідкували за порядком. Рейд справив на учасників приємне враження».
Фото одної з автопрогулянок клубу того часу
Фото одної з автопрогулянок клубу того часу


Через початок війни клуб припинив свою діяльність, проте, майже за століття отримав друге життя – нещодавно Wołyński Klub Automobilowy відновив свою роботу та знову об’єднує авто та мотолюбителів обох країн.

Гостям Луцька, які прибули цього дня на автомотопробіг організували зустріч в міському Будинку культури, де детальніше розповіли про автомобільну Волинь довоєнного часу. Як виявилось, загалом у Луцьку в довоєнний налічувалось близько 13 мотоциклів, до 50 легкових автомобілів, декілька автобусів та вантажівок. Були й авто преміум-класу – зокрема, один американський Паккард та два Б’юіки.

Також гостям з Польщі показали театралізований спектакль, в якому відобразили музикою, танцями та відео історію Європи та України зокрема – з початку минулого сторіччя до сьогодення. Гості з Європи настільки прониклись постановкою, що дякували організаторам та артистам стоячи довгими аплодисментами та оваціями.

Вже завтра з покладання квітів до Стели пам’яті героїв АТО та Небесної сотні в Луцьку та молитви в костелі Петра і Павла розпочнеться їх чотирьохденна мандрівка з Любліна на Волинь, до Житомира і назад в Люблін. Загалом, в райді візьме участь близько 200 учасників і за цей час вони проїдуть більше 1200 кілометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus