USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Декларацію до 85-х роковин Голодомору підписали 38 держав-членів ООН

7 Грудня 2018 22:02
В Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй зареєстрували спільну декларацію України та ще 37 держав до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років. Про це повідомлє Укрінформ.

За словами речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка, вперше у декларації засуджується політика сталінського режиму.

«Зокрема, засуджується насильницька колективізація та конфіскація продовольства, що призвели до загибелі значної частини українського народу», - зазначив він.

Також у документі наголошується на необхідності розкриття архівів для встановлення історичної правди та підвищення обізнаності з причинами та наслідками трагедії.

Як зазначається, документ підготували з ініціативи України. Проте порівняно з попередніми деклараціями до роковин Голодомору, збільшилась кількість держав, які виступили співавторами документів.

Зокрема, декларацію вперше підписали, Чилі, Болгарія, Словенія, Чорногорія, Швейцарія, Португалія та Нідерланди.

«Цей документ є нагадуванням державам світу про обов'язок не допустити повторення таких страшних злочинів у майбутньому», — переконаний Ніколенко.

Зазначимо, що за найбільш обережними підрахунками спеціалістів, під час штучного Голодомору 1932-1933 років радянськими окупантами було знищено щонайменше 3,9 млн українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus