USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До розробки «антибандерівського закону» причетний волинянин

16 Березня 2018 19:00
Історик, доктор історичних наук, професор Католицького університету в Любліні Володимир Осадчий, який надавав консультації при розробці змін до закону про польський Інститут національної пам’яті (ІНП), – уродженець Волині.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про ІНП, які передбачають покарання, зокрема, за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи та ув’язнення на термін до трьох років за публічні заяви про причетність поляків до злочинів, скоєних Третім Рейхом.

У підготовці змін до закону брали участь два історики – окрім Володимира Осадчого, ще доктор Войцех Мушинський, відомий своїми контроверсійними заявами та націоналістичними поглядами.

На відміну від нього Володимир Осадчий має українське походження – історик, який уже отримав польське громадянство, родом із Волині. Свого часу Володимир був директором Інституту церковних досліджень, основаного в Луцьку, брав участь у численних наукових студіях, зустрічах, організованих на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, та низці проектів, пов’язаних із темою українсько-польських стосунків.

Зараз він викладає в Католицькому університеті в Любліні, при якому очолював «Центр східноєвропейських досліджень – Ucrainicum», створений із метою підтримки європейських цінностей в Україні. Також професор був канцлером Європейського колегіуму польських та українських університетів.

Історик відомий своїми висловлюваннями про «бандеризацію» України та коментарями для прокремлівського радіо «Супутник», у яких нарікав на «велику зухвалість бандерівських середовищ» в Україні. Також він заявляв, що зростання кількості українців у Польщі становить загрозу для поляків, адже вони «привозять на територію Польщі небезпечну антипольську ідеологію».

Окрім того, професор підтримував ініціативу МВС Польщі щодо нового оформлення польських паспортів. Ішлося, зокрема, про розміщення на сторінках документів зображень важливих для Польщі історичних об’єктів, зокрема й Меморіалу орлят у Львові чи Гострої брами у Вільно. При обговорення доцільності такого кроку історик заявив, що «Львів та Вільно – це символи відродження польської держави».

Володимир Осадчий «відзначився» і під час нещодавнього інциденту щодо заходу із вшанування пам’яті загиблих українців у Сагрині (Люблінське воєводство, Польща).

Нагадаємо, у ЗМІ поширилася інформація про те, що поліція та прокуратура Польщі перевірятиме факти стосовно «прославляння фашизму» та «підбурювання до ненависті», буцімто присутні у виступі депутата, першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика.

«Так, як не можна публічно прославляти Гітлера та нацистів, так само має бути з Бандерою та ОУН-УПА. Проблема полягає в тому, що бандерівська ідеологія стала в Україні універсальною та обов’язковою до виконання ідеологією», – так Володимир Осадчий прокоментував польському виданню чутки про перевірку. І додав, що необхідно завжди належно реагувати на порушення законодавства, зокрема положень зміненого закону про польський Інститут національної пам’яті.

Водночас історик неодноразово заявляв, що не має антиукраїнських поглядів, адже, наприклад, долучається до проведення десятків зустрічей, конференцій, спрямованих на польське-українське порозуміння в історичних питаннях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus