USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Історія, яка не повинна повторитися: у Луцьку згадували знищених євреїв

26 Січня 2018 13:08
Свічки пам’яті на місці розстрілу 25 тисяч євреїв Волині, молитва та слова про те, що пам'ять необхідна, аби подібні жахіття ніколи більше не повторилися: представники міської влади та єврейської громади Луцька вшановували пам'ять жертв Голокосту.

Вшанування пам'яті жертв Голокосту відбулося 26 січня поблизу меморіального знаку у мікрорайоні Вересневе.

Цей день офіційно визнала днем пам’яті жертв Голокосту Рада асамблеї ООН у 2005 році. Дата припала на 27 січня, оскільки у 1945 році у цей день під час Другої світової війни радянські війська звільнили найбільший табір знищення людей, перш за все євреїв, Аушвіц. У машині смерті щодня спалювали близько 20 тисяч людей. В Україні лише у 2012 році отримала визнання дата вшанування пам’яті жертв Голокосту.

Учасника заходу розповіли, що на цьому місці волинська громада втратила величезну кількість населення єврейської національності – розстріляно було понад 25 тисяч осіб.

«Нація, яка забуває свою історію, приречена на знищення», - наголошували під час вшанування пам’яті загиблих євреїв. Адже пам'ять потрібна для того, аби бути людяними і щоб більше ніколи не повторилося те, що раніше.

За єврейською традицією, на пам’ятні місця не кладуть квіти, адже ті зникають, натомість кладуть камінці, які вічні і символізують пам'ять, та запалюють свічки, що символізують людську душу.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що сьогодні вшановують пам'ять мільйонів невинно убієнних людей, які були знищені за те, що вони були євреями, тому що комусь дуже хотілося змінити світ, нав’язати своє бачення життя. Попри це, Бог врятував єврейський народ та врятував Україну. З його слів, ми повинні пам’ятати тих людей, які мали б жити, народжувати, лишати після себе нащадків. Все, що сьогодні можна зробити для цих людей – вшанувати їхню пам'ять, пам’ятати, що така історія не повинна повторитися.

Молитву івритом прочитав виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський. Він зауважив, що цей день – дуже складний в історії єврейського народу і його не потрібно забувати, пам’ятаючи про всіх знищених євреїв, мільйони жертв кривавої катастрофи. Він наголосив, що цілим громадам, цвіту народу Ізраїлю випало загинути мученицькою смертю, але навіть у хвилини жахливих страждань, перед лицем неминучої смерті від рук безжалісних убивць, які не шкодували ані жінок, ані дітей, вони не втратили віри та надії на перемогу добра над злом, істини над брехнею.

Після молитви учасники заходу поклади камінці пам’яті та лампадки на меморіальний знак на місці, де у часи Другої світової війни чинилося криваве безчинство та винищення єврейського населення Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 26 Січня 2018 13:17
В в Ізраілі так само вшановують загиблих українців,спочатку вшануйту своїх загиблих українців.
ангст до Лучанин Показати IP 26 Січня 2018 16:32
На території Ізраілю не винищували українців, як Євреїв на території України. А так думаю вшановували б.
Анонім Показати IP 26 Січня 2018 15:10
у даному випадку "Радянські Війська" необхідно писати з великої літери та виділяти курсивом...
Дядя Показати IP 27 Січня 2018 03:25
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus