USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лавров «віджимав» прославленого у Перу героїчного волинянина на баланс РФ

6 Жовтня 2017 13:18
Військові історики Міноборони Перу довели, що знакова у цій країні героїчна постать Михайло Скибицький є волинянином,і жодним чином не росіянином, як чомусь постійно наголошували чільні представники уряду РФ, зокрема міністр закордонних справ Сергій Лавров, під час своїх візитів до Ліми. Аналогічно тому, як у травні після зустрічі з Макроном президент Росії Володимир Путін назвав королеву Франції Анну «русской».

Про героїчного волинянина Михайла Скибицького пише газета «День».

Уродженець Волині Михайло Скибицький у Перу є знаковою постаттю. Як розповідає у своєму блозі запорізька дослідниця Ганна Черкаська, він, військовий інженер за освітою, у 1820-х роках дістався до Венесуели і вступив волонтером в армію Симона Болівара. У битві під Аякучо, що відбулась у Перу 9 грудня 1824 року і стала вирішальною в боротьбі за незалежність від іспанських колонізаторів, військові під керівництвом Михайла Скибицького досягли великих успіхів. За героїзм і мужність українець здобув високу військову відзнаку — «бюст Визволителя». Вручив її особисто Симон Болівар.

Ганна Черкаська пише, що коли в 1830-х роках Скибицький приїхав до Львова, австрійська поліція заарештувала його і передала російській владі. Імператор Микола І наказав вислати героїчного українця до В’ятки. Тоді Скибицький був в опалі у російської влади. Сьогодні навпаки — російські дипломати в Перу розповідають про довголітню історію відносин з цією південноамериканською країною, яка нібито починається зі Скибицького, котрого вони «записують» у громадяни Росії.

Про дипломатичну боротьбу навколо імені волинянина ми дізнались від екс-посла України в Перу Олександра Михальчука. Він працював у цій країні з березня 2013 року до лютого 2017-го. Восени цього року Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Перу в Україні за сумісництвом (із резиденцією у Варшаві) Альберто Салас Бараона вручив Олександрові Миколайовичу вищу державну цивільну нагороду своєї країни — орден «Сонце Перу» ступеня «Великий Хрест» за особливі заслуги у зміцненні двосторонніх відносин між Україною та Перу. «День» розпитав Олександра Михальчука про стан розвитку українсько-перуанських відносин та роботу дипустанови, спрямовану на підвищення іміджу України в цій південноамериканській країні.

ПРО РОБОТУ З ІСТОРИКАМИ І МЕДІА

— Пане Олександре, що назвете своїми основними досягненнями під час роботи в Перу?

— За моєї каденції посольство, як і решта закордонних дипустанов України, виконувало свою роботу. Докладено зусиль для зміцнення політичного діалогу, взаємовигідної співпраці з Перу, обстоювання суверенітету і територіальної цілісності України. Важливою складовою діяльності нашого посольства було доведення достовірної інформації про події, які відбувалися в Україні, до відома високопосадовців Перу, акредитованого в місті Ліма дипломатичного корпусу та громадськості загалом. Цій роботі було приділено важливу увагу, щоб протистояти потужній російській пропаганді і спростувати її брехливі закиди. В ході реалізації такої роботи наголос робився на триваючій агресії РФ, постійному порушенні Мінських домовленостей підтримуваними нею бойовиками на сході України, прав і свобод кримських татар на тимчасово окупованій території Криму, незаконних переслідуваннях, арештах і судових процесах над українськими громадянами, що стали політичними в’язнями й заручниками в Росії.

Важливим результатом роботи, спрямованої на підвищення іміджу України, стало встановлення пам’ятника українцю Михайлові Скибицькому на одній із центральних алей муніципалітету Комас у місті Ліма. 200 років тому наш земляк як волонтер вирушив до Південної Америки воювати за її незалежність від іспанських колонізаторів, особливо прославившись у битві за незалежність Перу під містечком Аякучо 9 грудня 1824 року. За проявлений героїзм у цій битві його нагородили високою відзнакою Перуанської держави. І завдяки налагодженій посольством тісній співпраці з військовими істориками Міноборони Перу вдалося встановити історичну справедливість. У своїх дослідженнях вони довели, що Скибицький був українцем, а не росіянином, на чому постійно наголошували чільні представники уряду РФ, зокрема міністр закордонних справ Сергій Лавров, під час своїх візитів до Ліми. В його промовах завжди робився акцент, що двосторонні російсько-перуанські відносини мають глибоке історичні коріння, а їхній співвітчизник Михайло Скибицький воював за незалежність Перу.

Не можна собі уявити, як відкриття в Лімі пам’ятника українському герою збурило російських дипломатів. Вони проводили безліч зустрічей з військовими істориками Перу, намагаючись переконати їх у тому, що Скибицький був росіянином. Але марно: перуанський народ дізнався правду про хороброго українця. Відтепер у нових підручниках історії під час вивчення подій, пов’язаних з визвольною боротьбою Перу, зокрема битвою під Аякучо, перуанські школярі матимуть змогу дізнатися про нашого земляка Михайла Скибицького та його героїзм.

— Якщо казати про події сучасності, як проявлялася російська пропаганда в Перу?

— У посольстві Російської Федерації в Перу працює потужна команда. Розповсюджуючи брехливу інформацію про події в Україні, російська сторона прагнула стверджувати про відсутність будь-якої агресії з боку РФ: мовляв, в Україні відбувається внутрішній конфлікт, ведеться боротьба українського уряду проти російськомовного населення Донецька і Луганська... Доводилося спростовувати цю дезинформацію, пояснювати, що в нашій державі відбувається насправді, виступати по радіо, на телебаченні, писати статті в перуанських газетах. Сьогодні в колах перуанського політичного істеблішменту і серед громадськості існує розуміння того, що конфлікт на сході України не є внутрішнім, а є наслідком агресивних дій Росії.

Особисто мені було дуже приємно, коли в березні 2014 року на сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулось голосування проекту резолюції про територіальну цілісність України, який підтримали сто країн світу, і серед них була Перу. Перуанський уряд визнав анексію Росією Криму, кваліфікуючи такі дії як порушення основних принципів міжнародного права, закріплених у Статуті ООН та інших міжнародно-правових документах.

РЕКОРД ІЗ УКРАЇНСЬКИМ ДВИГУНОМ

— Як зараз розвиваються відносини Перу та України? В яких сферах у нас існують зв’язки?

— Договірно-правова база двосторонніх відносин з Перу містить 25 угод. Однак, на мою думку, обидві країни використовують неповною мірою наявний потенціал для налагодження належних механізмів співпраці у сферах, що представляють спільний інтерес: авіаційній, космічній, культурно-гуманітарній, освітній та інших. Вважаю досить перспективною співпрацю за угодою про військово-технічне співробітництво, яку підписали уряди обох країн — вона набула чинності в січні 2014 року. Ще за часів СРСР Перу придбала понад 20 літаків сімейства «Антонов», які потребують на сьогодні технічного обслуговування, ремонту, модернізації тощо.

Посилений інтерес перуанська сторона також проявляє до придбання продукції українського підприємства АТ «Мотор Січ», одного із провідних у світі з виробництва авіаційних двигунів для літаків та вертольотів. 2014 року в Лімі відкрили регіональне представництво АТ «Мотор Січ», діяльність якого сприяє реалізації проекту з постачання вертолітних двигунів нового покоління до цієї країни. Вони дуже потужні й спроможні підняти вертоліт на висоту до 8000 метрів, працювати у складних гірських умовах. Варто зазначити, що вертоліт Збройних сил Перу, оснащений українським двигуном, встановив рекорд у Південній Америці, перелетівши через Анди на висоті майже вісім кілометрів. Інші машини не змогли піднятися на таку висоту.

Марія ПРОКОПЕНКО

На фото: ВИЗНАННЯ ЗАСЛУГ. НАДЗВИЧАЙНИЙ І ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ РЕСПУБЛІКИ ПЕРУ В УКРАЇНІ ЗА СУМІСНИЦТВОМ (З РЕЗИДЕНЦІЄЮ У ВАРШАВІ) АЛЬБЕРТО САЛАС БАРАОНА ВРУЧАЄ ОЛЕКСАНДРУ МИХАЛЬЧУКУ ВИЩУ ДЕРЖАВНУ ЦИВІЛЬНУ НАГОРОДУ СВОЄЇ КРАЇНИ – ОРДЕН «СОНЦЕ ПЕРУ» В СТУПЕНІ «ВЕЛИКИЙ ХРЕСТ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
пересічний Показати IP 8 Жовтня 2017 00:46
Путін назвав королеву Франції Анну «русской». Так, він помилився. Вона є загальною королевою. Так як з Київської Русі пішло два народи - російський і український.
Вивчав питання Показати IP 8 Жовтня 2017 16:34
Поняття Київська Русь, це надумане поняття, взгалалі була просто Русь, і ми є русинами, спочатку славились русини на Волині зі столицею Волинь, Черевень, про видатне древнє минуле волинян і дулібів періоду 3-5 століття писав арабський історик Аль Масуді, потім центр русі перемістився у Київ, після спустошення Києва боголюбським і занепаду в 13-14 століттях центр знову стає на Волині і згодом у Галичі та Львові. У 14 столітті у Львові викладали бальні танці, а Москва з балалайками і медведями тоді тільки заснувалась. Російського народу як такого не існує, є народи Меря, Моксель, Мордва, які утворились в 14 столітті навколо Москви - це угро-фінсько-тюркський етнос
пересічний Показати IP 12 Жовтня 2017 20:53
Російського народу як такого не існує))))))))) Так і війни напевно теж нема?))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus