USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцьку синагогу планують реконструювати і зробити музей

31 Січня 2018 12:39
Представниця іудейської ортодоксальної релігійної громади Хана Матусовська переконана, що їхня община має історичне право на будівлю синагоги у Луцьку.

Тим не менше, представниця общини висловлює сумнів, що це право вдасться відстояти без суду, пише Волинь24.

«Ми маємо право на отримання синагоги. Закон повністю на нашій стороні, будівлю повинні були передати за місяць після того, як наша громада подала заяву. Тільки от там замішані корупційні схеми, які заважатимуть передачі. Крім того, є якась незрозуміла суперечка з відділом культури. На разі я отримала лише лист, в якому йдеться про те, що вони будуть думати стосовно передачі будівлі», – заявила жінка.

Про передачу приміщення іудейській громаді говорять не вперше. Якщо цього разу іудеям вдасться повернути історичну будівлю, її планують реконструювати і використовувати в культових та туристичних цілях.

«Ми хочемо повторити європейський досвід. Це буде діюча синагога і водночас там буде музей. Паломники і з України, і з-за кордону приїздитимуть до Луцька. Так як таких пам’яток залишилося не багато – це зацікавить людей і притягне туристів. Євреї з інших країн приїжджають на могили та на пам’ятні місця свого народу. Тільки їм для комфортної подорожі потрібні умови. Єврейському туристові потрібне місце, де він зможе помолитися, знайти кошерну їжу та залишиться на ніч. Якщо цей турист залишиться ночувати в якомусь готелі, відвідає якісь інші місця – він принесе місту користь і гроші. Але якщо умов не буде, тоді він приїде подивиться на будівлю і поїде, місто з цього нічого не матиме», – пояснює доцільність свого проекту Хана Матусовська.

Хана Матусовська розповідає, що кожного року з Америки до Луцька приїздить декілька груп туристів до цієї синагоги. Проте досі їх не помічають, бо вони не лишаються в місті, а відтак – Луцьк не має від цих туристів жодного зиску.

Кошти на реконструкцію синагоги луцькі ортодоксальні євреї планують зібрати за допомогою закордонних общин та організацій.

Понад 30 років будівля синагоги використовувалася Фізкультурно-спортивним товариством «Динамо» як спортивний зал. Крім того, із 2015 року у будівлі розміщувався спортклуб «Інтер-атлетика». У жовтні минулого року суд зобов’язав ці спортивні організації звільнити приміщення і віддати у власність історико-культурному заповіднику Луцька.

«Був суд, згідно з яким ми змушенні були покинути приміщення синагоги. Купа дітей, молодих спортсменів опинилася на вулиці. Я не міг всіх вигнати, тому боксерів віддав в кікбоксерський клуб, дзюдоїсти та борці тепер займаються в великому залі (сусідня будівля, – ред.), а будівля стоїть пусткою», – розповів заступник голови ФСТ «Динамо» Василь Авраменко.

Наразі історичне приміщення пустує, а розмови про відновлення синагоги – поки не підтверджені жодними паперами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Носатий дядько Показати IP 31 Січня 2018 13:56
Віддайте їм синагогу, бо соромно і боляче дивитись, в якому стані ця будівля.
Лучанин Показати IP 31 Січня 2018 14:02
Беззаперечно історична будівля повиинна служити Луцьку в туристичному плані і мати господаря згідно законодавства.Проте ,якщо після відновлення синагоги в місто будуть їхати туристи з такою поведінкою ,як їдуть в Умань ,то такої перспективи для Луцька переважна кількість лучае не хоче.
Оптиміст до Лучанин Показати IP 31 Січня 2018 15:11
Та про Умань нам тільки мріяти. Здавати мешкання за 2 000 долярів і жити на дачі - можна і приниження й наругу терпіти від хасидів.
Анонім до Оптиміст Показати IP 1 Лютого 2018 13:07
1000 хасидів тобі на хоту!!!
Читач Показати IP 31 Січня 2018 15:09
Хай Ізраїль дасть гроші. В Луцьку євреїв майже нема, всі поїхали хто в Америку, хто в Німеччину, хто в Їзраїль.
Для лучанина Показати IP 31 Січня 2018 15:26
Про хасида Україна судить по тільки одному направленню з 70-ти. Традиції приїздити саме в один день і саме в на могилу свого Ребе існує тільки в бреславських хасидів, решта їздять невеликими групами цілий рік. До слова, в Умані в половині шкіл вивчають іврит,як іноземну мову.
ккк до Для лучанина Показати IP 1 Лютого 2018 09:04
жесть... про івріт в умані...
sasa Показати IP 31 Січня 2018 19:23
для мене ця будівля асоціюється з моїм навчанням в динамо.
Анонім Показати IP 2 Лютого 2018 00:56
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus