USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Міжвоєнна Волинь»: у Луцьку нагородили науковців, які «живуть Волинню»

14 Червня 2018 14:12
Із нагоди 125-річчя від народження волинського воєводи Генрика Юзевського в Луцьку провели конкурс на кращу роботу, присвячену темі міжвоєнного періоду на Волині.

Нагороди та дипломи учасникам конкурсу наукових та науково-популярних публікацій «Міжвоєнна Волинь» вручили 14 червня в Товаристві польської культури на Волині імені Еви Фелінської.

Насамперед голова комісії конкурсу, професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Микола Кучерепа пригадав, що ідея провести конкурс виникла у віце-консула Генерального консульства РП у Луцьку Марека Запура та головного редактора українсько-польського двотижневика «Волинський монітор» Валентина Ваколюка.

У ході проведення конкурсу оцінювали наукові, науково-популярні публікації та публікації в ЗМІ, присвячені міжвоєнному періоду в історії Волині, оприлюднені протягом 2017–2018 років.

«Ми оцінювали роботи за цінністю зібраного матеріалу та методикою викладу. Всі роботи свідчать про те, що учасники живуть Волинню, переживають за Волинь, хочуть знати її глибше, тому нам тяжко було оцінювати публікації, адже всі учасники гідні перемоги», – наголосив Микола Кучерепа.
Консул Генерального консульства РП у Луцьку Кшиштоф Савицький, своєю чергою, зауважив, що ще із 70–80-х років минулого століття, попри перешкоди з боку комуністичного режиму, Польща працює над увічненням пам’яті національних меншин, які мешкають у країні.

«Польщу не населяють лише поляки чи римо-католики. Тому напрочуд важливо займатися вивченням історії національних меншин, адже з їхньої історії складається велика історія Польщі», – сказав Кшиштоф Савицький, звертаючись до лауреатів конкурсу.
Так, комісія визначила двох переможців. Ними стали старший викладач кафедри історії Національного університету «Острозька академія» Володимир Марчук і вчителька Луківської загальноосвітньої школи-ліцею І–ІІІ ступенів Зоя Шевчук.

«Незважаючи на те, що визначений період дуже цікавий, кількість науковців, які займаються цим проміжком часу, невелика. Ми працюємо над цією тематикою, розробляємо її, це робота, якою потрібно займатися постійно. Тому для нас дуже важливо те, що наші праці помітили й гідно оцінили, а ми працюватимемо й надалі», – зазначив Володимир Марчук.
«Тема моєї роботи «Просвітницька діяльність сестер ордену Непорочного зачаття Діви Марії у Мацеєві (Лукові)» дуже вузька та присвячена маленькому містечку… Але там навчалася моя мама. І я завжди запитувала в мами, де вона навчалася, що це за сестри-непорочниці, що ви там робили, як ви там вчилися. Тому ця робота писалася швидко, але матеріали для неї збиралися роками», – поділилася Зоя Шевчук.
Валентин Ваколюк додав, що роботу Зої Шевчук опублікують в одному з номерів «Волинського монітора». Окрім того, конкурс організовуватимуть і надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus