USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

На Волині намагаються врятувати унікальний човен часів Київської Русі

28 Березня 2018 10:29
На Волині намагаються зберегти унікальний човен часів Київської Русі, на якому почали з'являтися ознаки ерозії.

Як йдеться в сюжеті ТСН, науковці запевняють, це єдиний плавзасіб 13-го століття у Східній Європі, що так зберігся.

Три роки тому його випадково виявили в річці, шведи пропонували за нього 100 тисяч євро. Але в селищі Маневичі вирішили, що знахідка має залишитись у них. Утім, поки що човен припадає пилюкою на пилорамі місцевого підприємця і науковці вже помітили руйнування.

Човен видовбаний зі стовбура дерева. На нього приїхали подивитися науковці з Польщі, Швеції та Литви, які підтвердили унікальність артефакту. У селі Маневичі вже виникла ідея створити музей одного експонату – навіть проект розробили. Однак грошей на нього наразі немає.

Останні три роки човен обробляли спецрозчином, а коли перестали, побачили на ньому білі плями.

Звістка про руйнування довбанки дійшла і до Хортиці. Фахівці музею судноплавства відреставрували не один стародавній човен. Запорізькі музейники запевняють, що волинську знахідку ще можна врятувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus