USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нагороди ОУН і УПА відновлять

9 Червня 2017 14:19
Аби вшанувати пам’ять лицарів ОУН та УПА, світовий ювілейний комітет із відзначення 75-ї річниці створення повстанської армії вирішив відновити нагороди та вручити їхнім нащадкам вояків. Проект щодо відновлення повстанських відзнак презентували в Луцьку.

Про це повідомляє Волинська регіональна дирекція НТКУ.

Українська повстанська армія — єдина в історії, яка спромоглася створити власну систему нагород і заохочень, запроваджену 1944-го. За бойові звитяги ними відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА. А за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН і боротьбу за самостійну соборну державу відзначали цивільних – як членів підпілля, так і простих громадян.

– Нагороджених є 1102 лицарі, – розповідає голова координаційної ради з вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА Микола Посівнич. – Вони нагороджені найвищими відзнаками ОУН і УПА. Це 8 хрестів – 5 бойових і 3 хрести за заслуги, дизайн яких розробив відомий художник Ніл Хасевич.

Головне завдання представників координаційної ради з вшанування пам’яті нагороджених Лицарів — віднайти цих героїв і вручити відзнаки від імені держави їх нащадкам. Якщо рідних нагороджених встановити не вдасться, нагороди передадуть у школи або музеї.

На презентації в Луцьку проекту «Відновлення нагород ОУН і УПА» його координатор в області Леся Бондарук повідомила, що до півсотні лицарів — родом із Волині.

Депутати обласної ради проголосили 2017-й на Волині Роком Української Повстанської армії та вшанування 70-ї річниці примусової депортації українців.

Один з ініціаторів такого рішення – перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик розповідає:

– В нашому рішенні ми передбачили з обласного бюджету щомісячні доплати до пенсії ветеранам ОУН-УПА, у волинських медзакладах оздоровлення. Будуть закладені відповідні кошти. А голові ОДА доручено сформувати конкретний перелік заходів з урахуванням пропозицій із міст та районів.

Проект «Відновлення нагород ОУН і УПА» реалізовуватимуть 5 років. Організатори презентації кажуть: розшукуючи лицарів, дізнаються про їх долі. Ця інформація в майбутньому може стати підгрунтям для написання книг або створення фільмів. Проектом також передбачено відновлення могил повстанців, меморіальних дошок, створення нових місць перепоховань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
колекціонер Показати IP 9 Червня 2017 15:00
А іменні сокири будуть?
клава Показати IP 9 Червня 2017 15:40
Ні, ми наприклад відкриваємо іменні колодязі....
Анонім Показати IP 9 Червня 2017 18:56
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus