USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відзначили річницю перемоги над нацизмом

9 Травня 2018 12:27
Квіти, спогади та молитви: нести з вдячністю в серцях пам'ять про загиблих закликали волинян під час заходу до 73-ї річниці перемоги над нацизмом, який зібрав сотні містян.

Вшанування пам'яті жертв Другої світової війни та покладання квітів відбулося 9 травня на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку.

Не згасає пам'ять про тих, хто приніс на вівтар великої перемоги своє життя, поліг у боях заради щастя та мирного життя інших. Віддаючи данину пам’яті усім жертвам Другої світової війни, з метою збереження пам’яті про перемогу над нацизмом Верховна Рада прийняла закон від 9 квітня 2015 року. Відповідно до закону, в Україні щороку 9 травня відзначають державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Війна нагадує про себе тисячами обелісків та братських могил. Вони – святиня нашої пам’яті. Вшановуючи загиблих на фронтах Другої світової війни, керівництво області та міста, ветерани та пересічні лучани квіти поклали до центральної стели меморіального комплексу, пам’ятного знаку невідомому солдату та інших пам’ятників та обелісків.

«Вони у битві чесно полягли, вони загинули, але перемогли, бо віддали життя для перемоги», - поетичними рядками учасників дійства закликали вшанувати хвилиною мовчання усіх жертв війни. Захід провели без промов високопосадовців.
Ветеран Другої світової війни, який пройшов бойовий шлях від Росії та Волині до Берліну, Михайло Єрлін нагадав, що 8 травня 1950 року у Трептов-парку в Берліні був відкритий пам’ятник полеглим воїнам, які штурмували Берлін. Ветеран продекламував зворушливий вірш про берлінського дідуся, який приносить квіти до цього монументу, аби віддячити солдату Івану, який врятував з палаючого будинку його маленького онука.
Пам'ять загиблих героїв вшанували молитвою представники духовенства Волинської єпархії УПЦ.
Голова Волиньради Ігор Палиця відзначив, що для нього це день перемоги над нацизмом, день, коли треба пам’ятати про тих, хто не повернувся з війни, про жахіття та жертви. Тоді загинуло 12 мільйонів українців, мирні люди, маленькі діти, вагітні жінки. Тому, з його слів, не варто говорити, начебто цей день не є днем перемоги.

«Це день перемоги над ідеєю, яка хотіла вбивати тих, хто з нею не погоджувався. Безумовно, лідери комуністичної країни переслідували свої ідеї, лідери гітлерівської Німеччини – свої, але вмирали прості люди, в тому числі українці. Це – перемога всього світу над злом і день пам’яті. Ми повинні пам’ятати і ніколи не допускати, щоб в голови людей влазили ідеї, що спонукають йти і вбивати один одного», - відзначив Ігор Палиця.
Він наголосив, що важливим є толерантне ставлення один до одного, а цей день є пам’яткою про те, чого не можна ніколи робити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Лучанин Показати IP 9 Травня 2018 12:39
Кожен рік ветеранів все більше і більше.Дивна тенденція
Волинянни до Лучанин Показати IP 9 Травня 2018 14:16
Кожен рік в незалежній Україні дибілів все більше і більше. Сумна тенденція...
Лучанка до Лучанин Показати IP 9 Травня 2018 14:17
Ви хоч раз були на Меморіалі 9 травня? Мелете дурню. Ті самі обличчя ветеранів, тілько когось вже немає...Мало їх залишилось...
Українець до Лучанин Показати IP 9 Травня 2018 14:27
То в тебе з будуна в очах троїться. Зав'язуй вже.
Луцький до Лучанин Показати IP 9 Травня 2018 15:00
А якщо і меньше, то залишились діти, онуки, правнуки тих хто загинув або вже помер і вони все пам'ятають і будуть пам'ятати!
Лучанка Показати IP 9 Травня 2018 12:56
І де це їх більше?. Залишились одиниці...невже не видно ?
Виталий Показати IP 9 Травня 2018 13:07
Я поднимаю свой бокал.за тех кто Родине служил Великую войну прошел, за павших и живых. За матерей и жен,за неизвестных тех солдат, Домой их похоронки не пришли,солдаты под березами лежат За тех кто служит и служил,кто гимнастерку потом пропитал,. За тех, кто в небе "мессеров" косил,в горящем танке погибал За штрафников,которые на мины шли,озоновая,что их ждет И никогда нам не забыть победный 45 год ! Не довелось мне воевать,я в мирное служил, Но с гордостью гвардейский знак на кителе носил !
Анонім до Виталий Показати IP 10 Травня 2018 22:47
Під цими приводами і спилися і в Україні І Росії. Матері та дружини вже так настражалися від алкоголізму своїх синів..... Схаменись Віталій.
Микола Показати IP 9 Травня 2018 16:51
У нашому селі не залишилося жодного ветерана(навіть- саморобного, не те, що фронтовика, стрибок один- живий). Не паплюжте совєтськими демонстраціями мою пам'ять про тих, від кого про ту війну, я чув щовечора(у нашій хаті були вечорниці, мені- 55).
Віталію Показати IP 9 Травня 2018 17:03
Молодець! Повага і підтримка!
Анонім Показати IP 9 Травня 2018 18:38
Повага нашим ветеранам і всім, завдяки кому фашизм був переможений!
скептик Показати IP 9 Травня 2018 19:04
місцевій владі варто було б визначитись, коли день памяті за загиблими у другій світовій війні - 8 го чи 9 го травня.
юзько пілсудський Показати IP 10 Травня 2018 11:45
........косая,грязная, бухая стоит с портретом палача и сталинские вертухаи ползут медальками бренча. Вспомнилось вдруг. Вам не отмыться, ветераны, не только СМЕРШа, всем подряд! Кто снова чествует тирана:вы все один заградотряд!!! Юрий Нестеренко. Н-н-н-да! Горько, но правда.
Я до юзько пілсудський Показати IP 10 Травня 2018 17:31
От бреда горько не бывает, не льстите себе!
юзько пілсудський до Я Показати IP 14 Травня 2018 10:33
Это не я, читай внимательно внучок НКВДшника,это ЮРИЙ НЕСТЕРЕНКО. Ну а бред, это твои тщетные попытки сохранить "ветераность". Всё,забудь, запей холодной водой. Я понимаю, нет ветеранов, воровать неукого. У тебя как раз тот случай когда и бред и горечь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus