USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Помер останній учасник повстання у Варшавському гетто

23 Грудня 2018 19:15
Останній живий учасник повстання у Варшавському гетто Симха Ротем (Ратайзер) помер в Ізраїлі у віці 94 років. Про це стало відомо в суботу, 22 грудня, пише DW.

Відомий під псевдонімом "Казік", він був членом підпільної Єврейської бойової організації, яка підняла в квітні 1943 року повстання проти сваволі нацистів і депортації євреїв до таборів смерті.

Він боровся разом з бійцями опору, намагався налагодити контакти між загонами та іншими організаціями, а також часто був зв'язковим між підпільниками на території Варшавського гетто і підрозділами за його межами.

Боротьба жителів гетто і Єврейської бойової організації проти режиму тривала майже місяць. Після придушення повстання тисячі євреїв депортували в табір смерті в Треблінці, спалили живцем або розстріляли. Симха "Казік" Ротем був одним з небагатьох, кому вдалося втекти. За допомогою польських інженерів, які добре знали каналізацію міста, він організував втечу по тунелях для членів Єврейської бойової організації, які вижили.

Повстання у Варшавському гетто сьогодні називають наймасштабнішим єврейським протистоянням за час Другої Світової війни. Симха Ротем також брав участь у Варшавському повстанні 1944 року. У 1946 році він переїхав до Єрусалиму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus