USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Президент Польщі занизив кількість українців, загиблих у Волинській трагедії, – історики

9 Липня 2018 13:31
У зв’язку з озвученими Президентом Польщі Анджеєм Дудою протягом візиту на Волинь кількостями загиблих поляків і українців під час польсько-українського протистояння періоду Другої світової війни виникло чимало суперечок щодо достовірності цих даних. Історики, зі свого боку, зауважують, що у випадку жертв із польського боку цифра, названа президентом, достовірна, якщо йдеться про всю територію конфлікту. Кількість убитих українців, своєю чергою, занижена.

Нагадаємо, 8 липня Президент Польщі Анджей Дуда відвідав Волинь, аби взяти участь у заходах із вшанування пам’яті жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни. Він долучився до меси в луцькому римо-католицькому костелі Святих Апостолів Петра і Павла, а також вирушив до селища Олика. Під час промови в Олиці президент пригадав трагічні події спільної історії та зазначив, що в ході конфлікту загинули 100 тисяч поляків і близько 5 тисяч українців.

За коментарями щодо об’єктивності такої оцінки кількості жертв польсько-українського протистояння, як із одного, так і з іншого боку, Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося до істориків, які тривалий час займаються вивченням проблематики цього питання.

Доктор історичних наук, професор Ігор Ільюшин, який цьогоріч став лауреатом 5-ї премії імені Івана Виговського за вивчення польсько-українських відносин у ХХ столітті, розповів, що щойно повернувся з Варшави, де брав участь у прес-конференції, присвяченій 75-річчю польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

«Польські дослідники ще з 90-х років займаються підрахунками цих жертв, зокрема це дослідниця Ева Сємашко, котра займається підрахунками польських жертв лише на Західній Волині, яка входила до 1939 року до складу Польщі. Так-от вона оприлюднила на цій конференції останні зібрані цілим колективом дослідників дані. Йдеться про близько 40 тисяч загиблих поляків. Це лише на Західній Волині», – наголосив професор.

Та додав: «Те, що сказав президент Анджей Дуда про 100 тисяч жертв, – це загальновідома кількість загиблих поляків, громадян Другої Речі Посполитої польського походження. Але ці 100 тисяч стосуються всіх поляків, загиблих не лише на Волині, а й у Східній Галичині, зокрема на Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині, – у ході всього українсько-польського конфлікту, який мав місце на всіх територіях спільного проживання українців і поляків».

Щодо кількості загиблих під час протистояння українців Ігор Ільюшин зазначив: «Ми вважаємо, що в межах 10–15 тисяч загинуло українців, здебільшого на території Холмщини, Підляшшя, там біля 4–5 тисяч загинуло, особливо під час так званої Грубешівської революції Армії Крайової та Батальйонів хлопських (селянських, – ВН) у березні 1944 року на Холмщині».

Професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук Микола Кучерепа, своєю чергою, зауважив: «Якщо йдеться про 100 тисяч поляків, то президент не сказав, чи це загиблі на Волині, чи на Волині й Галичині. Він загалом сказав про 100 тисяч загиблих. Зараз, наприклад, найбільше ідентифіковано 30 тисяч поляків, загиблих на Волині».

«Щодо 5 тисяч загиблих українців, то, безперечно, це дуже занижена оцінка втрат українців під час цього конфлікту. За деякими даними наших краєзнавців та істориків, наприклад, у Любешівському, Любомльському, Володимир-Волинському, Іваничівському районах кількість загиблих українців перевищувала кількість загиблих поляків. І 5 тисяч загиблих українців – мабуть, у разів п’ять занижена кількість жертв із українського боку», – сказав Микола Кучерепа.

Він пояснив, що конфлікт розгортався в межах колишнього Волинського та Галицького воєводств Другої Речі Посполитої. Це сучасні Рівненська, Волинська, Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області.

«Можна говорити, хіба, про 100 тисяч поляків, загиблих, власне, на цих територіях: на Волині та у Східній Галичині. Я сумніваюся, що там набереться 100 тисяч загиблих. Ми рахували, що, можливо, було десь до 60 тисяч жертв із польського боку», – підкреслив Микола Кучерепа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
скептик Показати IP 9 Липня 2018 13:46
не має суттєвого значення, кого скільки загинуло. значення має, ХТО ВИНЕН у розпалу конфлікту. а тим винуватцем однозначно польська влада пілсудського, яка у 30-х роках проводила політику пацифікації
Лучанин до скептик Показати IP 10 Липня 2018 08:58
Різні режими, різні диктатори проводять різноманітну діяльність тільки чомусь одні люди радо слідують вказівками вождів і йдуть вбивати, інші утримуються від цього і навіть засуджують. Хтось радо вступає в ряди поліцаїв і бере участь у рострілах євреїв, а хтось всіма сила старається туди не потрапити, хтось бере сокиру і йде вбивати сусіда поляка, а хтось йому ще й зауваження робить, що ти чиниш не гідно... Не треба людську жорстокість виправдовувати наказами можновладців.
скептик до Лучанин Показати IP 10 Липня 2018 10:20
та ти хоч в курсі, що таке була політика пацифікації і як вона проводилась ?
Павел до Лучанин Показати IP 15 Липня 2018 23:16
Мудрого завжди варто послухати!
учень Показати IP 9 Липня 2018 15:43
цікаво яку цифру озвучив наш гарант....
транш до учень Показати IP 10 Липня 2018 09:18
я багато раз чув як люди які учасники бойових дій пенсіонери які жаліють що ми виграли в цій війні,економічно ми цю війну програли . зарплата 3000 грн за квартиру платити 2800 це літом !!! ДЯКУЄМ ЗА РЕФОРМИ КУРС НА ДНО ЖИТИ ПО НОВОМУ
скептик до транш Показати IP 10 Липня 2018 10:21
ні фіга собі в тебе квартира, що літом платити 2800 грн. я за будинок плачу 800 грн
555 Показати IP 9 Липня 2018 22:45
Дякую ВН за цю статттю. Ще було б цікаво почути роз"яснення з цього питання Голови Українського інституту національної пам'яті пана В"ятровича.
Волинянин Показати IP 10 Липня 2018 12:25
Влада має відкрити свої архіви і подати людям правду а не пропаганду ! Слід скликати круглі столи і обговорювати це питання у маштабах всієї країни, а не тільки Заходу. Ще є живі свідки тих подій і Україна так само як це робить польща має їх опитати !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus