USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Темні сторінки історії: військова співпраця СРСР і Німеччини у 1939-1941

10 Травня 2017 13:31
Військове співробітництво СРСР та Німеччини почалося ще в 1922 році, але спільні військові операції почалися значно пізніше - в 1939, пише Дмитро Кораблев на Fakeoff.

17 вересня 1939 року, вермахт і Червона Армія одночасно ведуть операції проти польської армії на території Польщі. Військова співпраця визначалося секретними угодами про вступ Червоної Армії на територію Польщі, військовими угодами від 20 вересня 1939 року, підписаними представниками радянського і німецького командування, секретним додатковим протоколом від 28 вересня 1939 року, підписаним в Москві Ріббентропом і Молотовим в якості складової частини договору про дружбу і кордон.

Завершення військових операцій проти Польщі було відзначено спільними парадами збройних сил Німеччини і Радянського Союзу в Бресті і у Львові в перших числах жовтня. Щоб ні в кого не було сумнівів в тому, що Червона Армія брала активну участь в бойових операціях поряд з вермахтом, Молотов спеціально підкреслив цей факт на сесії Верховної Ради СРСР 31 жовтня 1939 року. Депутати бурхливо аплодували. Військове співробітництво виявилося й у відповіді Сталіна на вітальну телеграму Ріббентропа в зв'язку з 60-річчям: "Дякую Вам, пане міністре, за привітання. Дружба народів Німеччини і Радянського Союзу, скріплена кров'ю, має всі підстави бути тривалою і міцною". Москвою ходив жарт: ця дружба дійсно скріплена кров'ю, але тільки польською.

На початку жовтня 1939 року у 35 км на північний захід від Мурманська була створена німецька військово-морська база для заправки і ремонту німецьких військових кораблів і підводних човнів. Німці використовували базу під час кампанії в Норвегії, з якою, як відомо, у Радянського Союзу довгі роки були нормальні дипломатичні відносини (після окупації Норвегії і Данії навесні 1940 р. СРСР закрив їхні представництва в Москві).

Командувач військово-морським флотом Німеччини адмірал Редер письмово висловив подяку Радянському уряду після того як База Норд була залишена німцями у вересні того ж року в зв'язку з припиненням військових операцій в Норвегії. Коли почалася ця війна, радянська влада затримала в гавані Мурманська корабель Англії і її союзників, щоб дати можливість німцям благополучно дістатися до своїх портів в Німеччині. Німецькі кораблі користувалися укриттям в гавані Мурманська і в ході операцій німецького військово-морського флоту. У Мурманську ж заправлялися продовольством і пальним німецькі допоміжні крейсери, які вели військові операції проти Англії.

СРСР постачав німцям метеорологічні зведення, які потім використовувалися Люфтваффе під час бомбардування Англії.

Зі свого боку, під час радянсько-фінської війни німці обмежили рух своїх кораблів в Балтійському і Чорному морях. Потім радянська влада знову затримала в Мурманську на три дні всі судна Англії і її союзників, щоб полегшити німецькому рейдеру Бремен прорив крізь англійську блокаду до німецьких берегів. Нарешті, радянський криголам виконав складний шлях з Північного Льодовитого океану, щоб провести через Берингову протоку німецький рейдер Шиф-31. Потрапивши в Тихий океан, цей рейдер успішно послав на дно морське кілька кораблів Англії і її союзників.

Німецький уряд і грос-адмірал Редер знайшли привід, щоб висловити подяку командуванню Радянського Військово-Морського Флоту. Народний комісар Військово-Морського Флоту Кузнецов обіцяв відповісти на подяку не пустими словами, а справами.

Фільм про фашистко-німецькому спільному параді: німецька кінохроніка:
Економічне співробітництво СРСР і Німеччини

За кілька днів до укладення пакту про ненапад, 19 серпня 1939 року, між СРСР і Німеччиною було підписано Торгово-кредитну угоду. Вона була ніби прелюдією до укладення 11 лютого 1940 року Господарської угоди. В одному з документів, підготовлених Наркомвнешторгом для опублікування, значення Господарської угоди розцінювалося як таке, що не має за своїм обсягом і значенням прецеденту в історії світової торгівлі.

У Берліні в міністерстві господарства Німеччини було створено спеціальне управління по німецько-радянському господарському обороту. Німецькі ділові кола досить тепло поставилися до можливості розширення торгівлі та обміну з СРСР, традиційним партнером 20-х і початку 30-х років. В одному зі своїх виступів на сторінках журналу Дер Дойче Фольксвірт в червні 1940 року Карл Шнурре, який очолював німецькі економічні делегації на переговорах в Москві, нагадував, що Німеччина була першою країною, яка відновила після революції регулярні економічні відносини з СРСР. За 10 років, з 1926 по 1936 рік, в СРСР було поставлено на 4 млрд марок промислового обладнання та машин. СРСР оплачував їх поставками сировини, сільськогосподарськими продуктами і золотом. Вивіз радянського золота в Німеччину за цей період склав понад мільярд німецьких марок. Для Німеччини, підкреслював в цій статті Шнурре, особливо цінні поставки сировини. Якщо Німеччині вдалося прорвати англійську блокаду, то це було в значній мірі результатом економічних зв'язків з СРСР.
Виступаючи на відкритті Німецької Східної ярмарки в Кенігсберзі в середині серпня 1940 року, той же Шнурре, цього разу в якості особливоуповноваженого німецького МЗС зазначив, що мільярдний оборот набагато перевершений. З СРСР, за його словами, укладені небачені за масштабами угоди на поставку в Німеччину 600 тис. тюків бавовни, 1 млн т зерна і 1 млн т нафти, і він очікує значного збільшення в майбутньому. Радянський торгпред Бабарін спеціально підкреслив, посилаючись на виступ Молотова на VII з'їзді Рад, що відносини з Німеччиною не носять кон'юнктурного характеру, а ґрунтуються на важливих державних інтересах.

Німецькі індустріальні та фінансові кола, тісно пов'язані з військовою економікою, не приховували свого задоволення інтенсивністю і розмахом радянсько-німецьких економічних зв'язків. Фундамент закладено, тепер залишається тільки будувати, - писав орган німецької важкої індустрії Берлінер Берзенцайтунг 13.08. 1940 р

Гауляйтер Еріх Кох у своїй промові зазначив майже необмежені можливості Господарської угоди, укладеної між Радянським Союзом і Німеччиною. А радянський повпред Шкварцев підкреслив, відповідаючи на вітання нацистського лідера Східної Пруссії, що тісна політична та господарська спільна робота СРСР і Німеччини заснована не на тимчасових кон'юнктурних інтересах.

Сталін рекомендував своїм соратникам (про це йшлося під час обіду у Сталіна, після листопадового параду на Червоній площі; на обіді були Каганович, Молотов, Андрєєв, Мікоян, Будьонний, Кулик, Димитров) відкинути рутину, не триматися за встановлені правила, бачити те нове, що диктується зміненими умовами. Думки про можливість націонал-соціалістичної перебудови, які заявляли сталінськими наближеними (вони безсумнівно відбивали думки самого) влітку 1939 року, сталінські установки (і Комінтерну теж) про соціал-демократію як ворога № 1 (до речі, повторені після в установках Комінтерну) містили надію на можливість переродження нацистів в політичну течію, з якою, можливо, доведеться мати в майбутньому справу і комуністам.

Російські та німецькі друзі

Німецька преса писала, що завдяки економічній угоді з СРСР, підкріпленій пактом про ненапад, англійський план блокади (оточення Німеччини) зазнав повного фіаско. Особливо наголошувалося на довготривалій перспективі німецько-радянського економічного співробітництва і природні, просторово-економічні відносини обох країн. Все це пов'язувалося в теоретичному плані з побудовою нової Європи, де на зміну традиційному лібералізму Англії та Франції прийде соціалізм. Що ж це за соціалізм?

Нове вчення, - писав в вересневому-жовтневому номері щомісячник з націонал-соціалістичної соціальної політики, - цього разу йде не з Заходу, а з центру Європи ... Ми, німці, соціалісти за своєю природою ... Тепер, за допомогою вогня і меча, повинна народитися нова соціальна епоха ... на думку нацистів, Європу чекає нова ера - соціалізму в його націонал-соціалістичної інтерпретації.
Націонал-соціалісти не запрошували СРСР в свій соціалізм, але намагалися використовувати його ресурси для цієї мети. Практично йшлося не тільки про постачання Німеччини радянською сировиною і продовольством в великих масштабах, але і про послуги радянської сторони для закупівель в третіх країнах і транспортування до Німеччини, в тому числі і з власної території, стратегічної сировини, особливо каучуку, вольфраму, олова, якого німецька військова економіка відчайдушно потребувала.

У концерні "Шкода" після захоплення Чехословаччини сталася німецька реорганізація і керівник концерну Громадко відвідав в Москві (30 вересня-8 жовтня 1939 г.) наркомів Ванникова і Тевосяна (останній був потім в Німеччині з візитом у 1940 г.). Громадко запропонував гаубиці, зенітні гармати, морські гармати, обладнання, верстати та преси для виробництва стрілецького та артилерійського озброєння, а також бронеплити, дизелі і компресори для підводних човнів і багато іншого в обмін на радянські поставки залізної і марганцевої руд, заліза, сталі, феросплавів , нікелю, вольфраму, міді, олова, свинцю, шарикопідшипників, а також продовольчих товарів. "Шкода" просила також дозволити транзит через СРСР в ряд країн Сходу і Маньчжоу-Го.
Під час одного з візитів до Москви Шнурре і інших німецьких представників, Сталін, роздратований уповільненням в німецьких поставках, зауважив в серцях, що він розглядає радянсько-німецькі угоди як угоди про взаємну допомогу. Поставки озброєння та інших товарів німецького виробництва з часом відбувалис все більш неакуратно. У паперах Наркомвнешторга можна виявити довгі списки німецьких фірм, що затримували виробництво і виконання договірних радянських замовлень. До кінця 1940 року таких списків ставало все більше. То був справді різкий контраст між точністю виконання радянською стороною договірних зобов'язань і нескінченними відстрочками з німецької сторони, своєрідний сигнал, що не все гаразд у відносинах з Німеччиною.

Протягом 17 місяців, що минули між підписанням радянсько-німецького пакту і нападом на СРСР, німецька військова машина отримала від Радянського Союзу 865 тис. т нафти, 140 тис. т марганцевої руди, 14 тис. т міді, 3 тис. т нікелю, 101 тис. т бавовни-сирцю, понад 1 млн т лісоматеріалів, 11 тис. т льону, 26 тис. т хромової руди, 15 тис. т азбесту, 184 тис. т фосфату, 2736 кг платини і 1 млн 463 тис. т зерна. Через радянську територію здійснювався транзит стратегічної сировини і продовольства з країн Тихоокеанського басейну, Близького Сходу та ін.
Візит В'ячеслава Молотова в Німеччину 12 листопада 1940 р.

Розквіт радянсько-нацистської дружби припав на осінь 1939 - весну 1940 року, до початку німецького наступу на Західному фронті. Німці поставляли обладнання і машини, Радянський Союз - головним чином стратегічну сировина. Про рівень відносин можна судити по тому, що радянські фахівці побували на німецьких авіаційних заводах - Мессершмитта, Юнкерса, Хейнкеля. Серед радянських візитерів були авіаконструктор А.С. Яковлєв, директор одного з авіаційних заводів П.В. Дементьєв і перший заступник наркома авіабудування В.П. Баландін - фахівець з моторобудування. Радянським гостям, за словами колишнього наркома авіапромисловості А.І. Шахуріна, німці показували все, включаючи заводи і конструкторські бюро, знайомили з новітньої авіатехнікою на землі і в повітрі - аж до того, що радянські льотчики-випробувачі літали на німецьких літаках. Більше того, німці дозволили придбати кілька бойових літаків новітніх конструкцій - винищувачі мессершмітт-109, мессершмітт-110, хейнкель-100, бомбардувальники Юнкерс-88, Дорньє-215. Природно, що радянські інженери та конструктори ретельно вивчали німецькі бойові машини. Німці, в свою чергу, приїжджали ознайомитися з радянської авіапромисловістю.
Брест - Литовськ 22 вересня 1939 р.

Політичне співробітництво СРСР і Німеччини

Незабаром після завершення військових операцій в Польщі Німеччина почала наступ, пропонуючи Англії і Франції вступити в мирні переговори. Молотов назвав абсурдом війну під гаслом боротьби проти німецького фашизму. Після окупації німцями Норвегії і Данії представництва цих держав в Москві були закриті радянською владою. Хоча несподівана поразка Франції виявилася важким ударом і для Радянського Союзу, Молотов не забув привітати німецький уряд з перемогою. Під приводом оптації населення гестапо були видані німецькі та австрійські громадяни - антифашисти, що знайшли свого часу політичний притулок в Радянському Союзі. Їх було 800 чоловік, серед них організатор австрійської компартії Фріц Корічонер. Гестапівці, за існуючими домовленостями, видавали радянському НКВД ворогів радянської влади. Нарешті, кульмінаційним пунктом став візит Молотова до Берліна в листопаді 1940 року і його переговори про можливість приєднання СРСР до Троїстого пакту Німеччини, Італії та Японії. Багато сторін співпраці між урядовими агентствами обох держав ще чекають своїх дослідників. Відомо, наприклад, за німецькими матеріалами, про зустріч між представниками радянських і німецьких органів держбезпеки в вересні 1940 року в Закопане, неподалік Кракова.
Сталін, за наполяганням Димитрова, змушений був дати точні вказівки, як чинити комуністичній партії в нових умовах. І він дійсно такі вказівки дав. В їх основі лежав твердий намір ні в якому разі не нашкодити новим радянсько-німецьким відносинам.

Сталін сказав, що необхідно відмовитися від установок VII Конгресу Комінтерну про фашизм, як головного джерела агресії, зняти гасло Народного фронту: війна імперіалістична, робочим необхідно виступити проти неї і її винуватців. Це означало заклик до англійців, французів і ін. саботувати військові зусилля в їх країнах. Але ця установка ніяк не торкалася німецьких робітників, оскільки Німеччина зображувалася тепер радянським керівництвом не як агресор, а як ... жертва агресії Англії і Франції. У той же час Сталін позначив Польщу як фашистську держава, яка підлягає знищенню. В середині жовтня Сталін висунув нові гасла. Вони повністю відповідали головній лінії його політики в той час - співпраці з гітлерівською Німеччиною.

Висновок з Німеччиною пакту про ненапад і угод (в тому числі й Договір про дружбу і співробітництво) стало найбільшою зовнішньополітичною помилкою за всю історію СРСР. Вона виступає логічним результатом сталінських методів роботи. Професійні дипломати від участі в розробці зовнішньої політики були усунені. Вона готувалася в найбільшому секреті навіть від деяких членів Політбюро.

Пакт про ненапад вкрай негативно позначився на співвідношенні сил між СРСР і Німеччиною до літа 1941 р. Восени 1939 Німеччина не мала можливості воювати з СРСР, оскільки імпортувала 100% нафти, 90% олова, 80% каучуку, 50% свинцю. До 1941 року всі ресурси Європи перебували в її розпорядженні. Частину стратегічних ресурсів Німеччина в 1939 1941 рр. отримала від СРСР. Окупація половини Європи дозволила Німеччині вдвічі збільшити свої економічні можливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 10 Травня 2017 14:00
і хто тепер в бєлокамєнной буде мичати про колабораціонізм ? СССР, Великобританія, США сприяли розвитку мілітарної економіки фашистської Німеччини, закрили очі на аншлюс Австрії, віддали гітлеру Судети не питаючии думку Чехії, поділили Польщу, а тепер шукають колабораціоністів. в дзеркало не пробували дивитись, маацковські іуди ?
123 до Анонім Показати IP 11 Травня 2017 17:00
Більше того, срср є таким же самим розпалювачем другої Другої Світової війни,як і гітлерівстка німеччина. На сталіні стільки ж крові, як і на гітлері. Хоча ні, втарти срср у Другій Світовій - до 60 млн., втрати німеччини - близько 10 млн., тому на цій бездарній, недорозвинутій, підлій тварині - сталіні в рази більше крові.
до аноніма Показати IP 10 Травня 2017 14:42
Ви хоть самі зрозуміли що ви хотіли сказати.СССр відав Гітлеру Ельзас і Лотарінгію,СССр віддав Гітлеру Австрію, СССр (мюнхенська змова) відав Чехословакію, навіть поляки приймали участь в анексії Чехословакії. Німці ніколи не були фашистами (італійці) , німці були гірше- націонал соціалістами.Чомусь Європа по сьогоднішній день не вважає СССр розпалювачем ДСВ.ЧОМУ?????? а ми вважаєм................
Валентин до до аноніма Показати IP 10 Травня 2017 16:55
Серйозно?! Не засудив? Ви хоч Вікіпедію почитайте перед тим як таку маячню писати. "2 квітня 2009 Європейський Парламент ухвалив рішення про вшанування жертв Сталінізму та Нацизму щороку 23 серпня в Європейський день пам'яті жертв Сталінізму та Нацизму. ОБСЄ також ухвалила декларацію про підтримку вшанування пам'яті жертв тоталітаризму 23 серпня. В резолюції ОБСЄ зазначено, що Європа «зазнала два потужних тоталітарних режими, Нацистський та Сталінський, які принесли геноцид, порушення прав та свобод людини, ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ та злочини проти людства», та закликала членів ОБСЄ зайняти «спільну позицію проти всіх форм тоталітарної влади незалежно від ідеологічної основи» та засудила «героїзацію тоталітарних режимів, включаючи проведення публічних демонстрацій з метою героїзації Нацистського або Сталінського минулого»."
Валентин Показати IP 10 Травня 2017 17:01
Нічого не розумію. Новині вже декілька годин, а тут всього два коментаря. А де всі поборники "Великої Вітчизняноі"? Де все це "дєди ваєвалі" і "нє забудім нє прастім"? Де всі ці 123, Лучанки і Кастрюлькі? Що правда очі коле? Не сильно то гарна історія виходить. А ви ще на бандерівців рота свого поганого відкриваєте. Покручі!
Анонім Показати IP 10 Травня 2017 19:09
однобокая, тенденциозная статья, забывшая Мюнхенский сговор 1938, изоляцию ссср, странную войну на западном фронте, отход англичан из дюнкерка и полет Гесса в Англию за месяц до этого, а также укрытие америкой многих нацистских преступников и потом возврат их в армию фрг. И еще много чего...Статья елей на душу националиста!
До валентина Показати IP 10 Травня 2017 20:46
Європейський парламент тіпа вшанува (засудив) АЖ у 2009 році , а ЄП має функції судової влади?????. ОБСЄ це тоже дуже *серйозна *організація. А де якесь рішення Гаазького трибунала чи ще якогось з аргументами і фактами ??????????? .Якщо є рішення Гаазького трибунала це його специфіка я його з превеликим задоволенням почитаю..........КОЛИ ПРАВДА ВЛАШТОВУЄ НЕ ВСІХ зявляються ЛЕГЕНДИ..........................
зрозуміло Показати IP 10 Травня 2017 21:32
З першим все зрозуміло. А коли буде стаття про темні сторінки співпраці ОУН і гітлерівської Німеччини? Чи знову будете заперечувати очевидні факти?
123 до зрозуміло Показати IP 11 Травня 2017 17:19
То ви просвітіть будь-ласка всіх, і ті очевидні факти. Тільки випадів про "мланенцев в колодцах" с гебіських мемуарів тут не пишіть, потрібно щось документально підтверджене. І не забудьте про "доблесь рассейськага аружия", - ну для прикладу про армію власова в 1, 5 млн. осіб, "полки козаков донских" на службе у нацистов ...
Алекс Показати IP 10 Травня 2017 21:42
Манипуляции это...небыло совместного парада.Почитайте мемуары Гудериана.Он вообще был против оставления Бреста, который до этого брал с боями у поляков.Однако Гитлер настоял.Что бы сохранить лицо была немцами придумана процедура торжественного выхода из Бреста.На ней присутствовали представители Красной Армии.И прочее то же ложь.Визит Молотова был,но очень холодный прием,читайте воспоминания свидетелей.И Молотову предлагали немцы вступить в тройственный союз.К Японии и Италии.Молотов отказался.Так что никакими союзниками мы не были.В отличии от муссолини и прочих.Были торговыми партнёрами
Алекс Показати IP 10 Травня 2017 22:09
И в Польшу СССР вошёл 17сентября,когда правительство последней было уже в Румынии.А Вермахт во Львове и Бресте.СССР даже никто войны не объявил,в отличии от Германии...Это почему? Потому что Англия и Франция н5 считали нас агрессором.
123 до Алекс Показати IP 11 Травня 2017 17:31
В Польшу ссср вошел пол пакту молотова - рибентропа, и согласно договору о ненападении и признании границ. сталин и гитлер два сапога пара, поделили на бумаге Европу, и думали что им это сойдет с рук. Вот только простые люди за этих дегенератов полегли, а некоторые упоротые по сей день со сралина иконы рисовать берутся, да "великом полководце" сочиняют. А на самом деле сралин и его генералы-мясники такое количество людей угробили, что сразу после войны их всех рядом с гитлером надо было прикопать. Только простые люди войну, своими жизнями, и выиграли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus