USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Киргизстані вчені просять повернути древню мумію, яку поховала влада

21 Жовтня 2017 09:29
Кілька археологів та істориків звернулися до президента з Киргизстану з проханням посприяти поверненню в Історичний музей мумії, похованої Міністерством культури країни минулого тижня.

Про це вони заявили на прес-конференції, передає «Радио Аззатык», пише Громадське.

Заввідділу археології Інституту історії і культурної спадщини Академії наук Кадіча Ташбаева зазначила, що на поховання експонату наполягали різні екстрасенси та духовні особи. Зокрема вони заявляли, що в іншому випадку республіку "чекають біди та катастрофи".

«Дане питання останні 20 років піднімалося різними екстрасенсами і деякими духовними особами. І протягом цих 20 років ми відбивалися від цих нападок. А нинішній міністр культури теж став духовною особою і сказав, що ми мусульмани, і нам це не можна», — заявила вона.

У зверненні вчені пишуть, що мумія не має відношення ні до однієї з духовних або релігійних практик або до вчених-езотериків.

«Мумія — надбання не тільки киргизстанської, а й світової науки, і тому повинна бути частиною музейної колекції. Ми сподіваємося на ваше якнайшвидше втручання в цю справу, на повернення мумії в стіни музею і на те, що відповідальні діячі, які вчинили акт такого вандалізму, будуть покарані», — звернулися вчені до президента.

Під зверненням підписалися 18 вчених.

Міністр культури країни Тугелбай Казаков заявив, що за мумією, яка зберігалася в Історичному музеї з 60-х років, не було належного догляду з 1997-го року, через що експонат був у занедбаному стані.

Мумія була виявлена в 1956-му році археологом Баруздіном під час дослідження могильника в місцевості Кара-Булак сучасної Баткенської області. З того часу експонат зберігався в Національному історичному музеї країни. Мумія належить до IV-V століття нашої ери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus