USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцькій тюрмі на одну ніч відтворили атмосферу часів НКВС

24 Червня 2018 10:25
У ніч з 22 на 23 червня відбулась акція «Ніч у Луцькій тюрмі». Активна молодь, школярі та небайдужі лучани виявили бажання провести ніч у Луцькій тюрмі задля того, аби вшанувати пам’ять волинян, яких 1941 року жорстоко розстріляли органи НКВС, повідомили в Луцькому ЦНПВ.

Акція розпочалась із гутірки «Рускій мір» за участю історика Сергія Годлевського та ієромонаха Никодима (Смілого). Модерував гутірку ієромонах Димитрій (Франків). Історик Сергій Годлевський розповів присутнім про локацію, у якій вони перебувають, вказав на ймовірні місця розстрілу в’язнів та поділився власним досвідом розкопок масових захоронень на подвір’ї Луцької тюрми. Окрім того, упродовж гутірки лектори обговорювали проблему «руского міра» й ті радянські міфи, які побутують і донині.

Після змістовної розмови відбулась Божественна Літургія, яку провели священники УПЦ КП.

Згодом розпочалась історична реконструкція подій 22-23 червня 1941 року. Протягом усієї ночі учасники акції перебували в одній з камер Луцької тюрми під жорстким наглядом «агентів НКВС», у яких перевтілились активісти НСОУ «ПЛАСТ».Вони періодично викликали «ув’язнених» на допити та змушували їх зізнатися в антирадянських злочинах. Проте, учасники акції зберігали дух нескореності: не визнавали своєї вини на допитах, писали листи рідним, співали повстанські пісні, читали спогади в’язнів Луцької тюрми та планували повстання. На світанку усіх «ув’язнених» вивели на подвір’я тюрми та оголосили їм вирок: «розстріл». Після цього учасники акції «Ніч у Луцькій тюрмі» виконали гімн України.

«Про такі трагічні події важко говорити – їх треба відчути. Саме тому я вирішив провести ніч у Луцькій тюрмі. Дякую організаторам за таку можливість», – зазначив Юрій, учасник заходу.

Організатори події: КЗ «Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьк» спільно з ГО «ВМР «Національний Альянс», НСОУ «Пласт на Волині» та богословським клубом «INK-club».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пастор Шланг Показати IP 24 Червня 2018 12:25
Пам'ять вшановують молитвою, а це - клоунада.
Guest до Пастор Шланг Показати IP 24 Червня 2018 13:11
Клоунада совків, яка коштувала українцям мільйонів закатованих, скалічених, зламаних доль...Щоб пам*ятали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus