USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

В Україну привезли годинник і паспорт легендарного Євгена Коновальця

27 Травня 2017 23:37
Особисті речі й документи полковника армії Української Народної Республіки Євгена Коновальця з архіву Організації українських націоналістів передали до Музею революції 1917-1921 років, що у Києві.

Серед надзвичайно цінних експонатів є годинник, що був на руці Коновальця під час його вбивства, та паспорт, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Усі ці речі понад 70 років зберігали українські націоналісти: кожен голова ОУН їх передавав наступнику, тому реліквії переїздили з країни в країну. І вже з Канади потрапили в Україну після проголошення незалежності.

Годинник стоїть із часом смерті Євгена Коновальця.



Речі зберігатимуться в музеї, що розрашований у нинішньому Будинку вчителя, де 100 років тому діяла Центральна Рада. Коновалець туди заходив до Винниченка, а також на наради до Грушевського. У час революції він зумів організувати перші підрозділи січових стрільців – вони були зразком боєздатності, а згодом увійшли до першої української армії. Підрозділ виконував функцію національної гвардії – охороняв урядові будівлі.

Талановитий військовий менеджер, Коновалець особисто брав участь в операціях проти більшовиків. Його постать ретельно досліджена істориками діаспори, українські ж дослідники і нині про Коновальця написали обмаль робіт. Радянська пропаганда старанно робила з патріота та ОУН жахачку, якою лякали дітей ще зі школи. Рудименти цієї брехні даються взнаки й досі.

Агенти радянських спецслужб здійснили кілька замахів на Коновальця. Останній, у голландському Роттердамі, був успішний. Історики стверджують, що наказ убити українця давав особисто Сталін – і це свідчить про масштаб загрози, який становила постать для радянської ідеології. Під час поховання патріоти говорили, що могила є тимчасовою, і рештки героя повернуться в Україну після здобуття нею незалежності. Однак досі прах Коновальця в Роттердамі – держава вшанувати борця за волю не спромоглася.

Ірина МАРКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
корінний лучанин Показати IP 28 Травня 2017 10:53
А речей лебедєва не привезли?
корінний лучанин до корінний лучанин Показати IP 28 Травня 2017 12:04
Гебельса*
Коля Показати IP 28 Травня 2017 11:54
Українці без ідолів не модуль жити! Вперед в минуле!
Анатоль Ра Показати IP 28 Травня 2017 21:56
В 1938 році в Ротердамі Коновальця вбив агент КДБ Павло Судоплатов ( про це він детально описує в своїх мемуарах.) Сталін тоді дуже побоювався Українських націоналвстів ( та він Їх завжди боявся).Той же Судоплатов після війни керував терором на Заїхідні Українії, знищував УПА, вбивав Романа Шухевича. Після війни Сталін подякував за всі подвиги вірному ленінцеві і засадив того в тюрягу. Палача Українських патріотів врятував Хрущов...."От така фігня малята"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus