USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вибухи та стрілянина під Луцьком: ліквідували «гарнізон НКВС»

5 Серпня 2018 14:36
Звільнення полоненої зв’язкової УПА, драматичний бій повстанців з підрозділом НКВС, стрілянина з кулеметів та вибухи: яскраве відтворення бою УПА побачили гості фестивалю «Бандерштат».

Коментував події, відтворені у реконструкції 5 серпня, історик та краєзнавець Сергій Годлевський. Він розповів, що йдеться про 1944 рік, коли на терени Волині прийшли так звані «визволителі».

НКВД-исти захопили зв’язкову УПА і один з повстанців, одягнений офіцером НКВД, на трофейному німецькому мотоциклі вирушив до розташування підрозділу НКВС на одному з волинських хуторів. Там він змусив віддати полонену начебто для допиту в обласному центрі. Після того, як він від’їхав, ті зрозуміли, що це щось підозріле та відкрили по ньому вогонь, відтак зав’язався бій лоївки УПА, що ховалася поряд у лісі та НКВД-истів.
У бою окупанти застосовували легендарний кулемет «Максим» та намагалися сховатися за димовою завісою гранат. Однак, повстанцям вдалося знищити ворогів. Пораненим в бою звільнена зв’язкова надавала допомогу як санітарка.
Після завершення реконструкції глядачі фотографувалися з технікою часів Другої світової війни та реконструкторами в одностроях УПА. Цікаво, що відбувалася реконструкція на фоні Старого міста та будівлі Луцької в'язниці, де у 1941 році органи НКВС знищили тисячі в'язнів.



































































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
51 омбр Показати IP 5 Серпня 2018 15:03
І в кінці сценарію хепі енд.
Міфологія Показати IP 5 Серпня 2018 15:04
В радянських кінофільмах скрізь перемагають то в цих скрізь перемагає упа.
Реаліст Показати IP 5 Серпня 2018 16:00
На колясці мотоцикла знак, що аналогічний знаку *ідея нації*, що використовується зараз націоналістами в Україні. Заборона радянської і нацистської символіки їх не стосується, чи закони а Україні пишуться не для всіх?
лучанка до Реаліст Показати IP 5 Серпня 2018 23:01
Це була реконструкція бою військ НКВС і підрозділу УПА. В таких заходах дотримуються автентичності. Це не була демонстрація радянської або нацистської символіки. Це було відтворення історичного минулого нашого краю.
Корiнний лучанин Показати IP 5 Серпня 2018 17:29
"хероi"
Кулемет Показати IP 5 Серпня 2018 18:02
Вам війни реальної мало? Їдьте на схід, постріляйте.
Я Показати IP 6 Серпня 2018 06:26
шоу для свідомих

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus