USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

Як відпочивали на Світязі 50 років тому. Ретрофото

26 Вересня 2021 07:00
Озеро Світязь сьогодні не потребує реклами, адже воно є одним із найпопулярніших місць відпочинку в Україні.

Справжньої популярності воно набуло ще на початку 1990-х. До того часу більшість відпочивальників становили волиняни.

Коли переглядаєш фото та листівки тих часів зі Світязю, то не бачиш там сотень автомобілів та туристів, не настільки розвинутою була й інфраструктура.

Активно почали рекламувати туристичний відпочинок на Світязі з 1960-х років. Тоді про нього писали в спеціальній літературі з туризму.

Пропонуємо до уваги читачів фотографії зі Світязю 1960-1980-х років. На них бачимо постановочні кадри, як можна було відпочивати біля озера, рибалити, готувати їжу.
Досить популярним тоді був відпочинок біля Світязю у вихідні. В рекламних буклетах, наприклад, писали, що шахтарі із Нововолинська їздять на озеро на вихідні, щоб зварити рибальську юшку.

У перших буклетах писали також про рельєф дна в озері та його особливості: «У багатьох місцях майже до самої поверхні (п’ять-два метри) піднімаються «гори», складені з гранітних валунів. Вони чергуються із западинами, місцями дуже глибокими – сімдесят і більше метрів».
Справжньою родзинкою в буклетах були столітні результати досліджень академіка П. Тутковського за 1899 р. У своїй праці він вважав, що озеро Світязь було кінцевою мореною льодовика. Одним зі свідчень була наявність валунів у цій місцевості. У своїх мемуарах дослідник писав про величезний камінь розміром зі стіжок сіна, який на початку ХХ ст. був біля Шацька. До нашого часу цей «свідок льодовика» не дожив, бо один місцевий використав його у спорудженні фундаменту. Тому залишилася лише згадка в праці дослідника.
До речі, саме П. Тутковський під час своїх експедицій по Волині зміг зібрати дані про дев’ять легенд про озеро Світязь, в яких йшлося про величезного сома, скарб озера, гроші, дзвін на дні озера. В майбутніх публікаціях про них розповімо.
Цікавим фактом з історії Світязю, про який писали в буклетах 1970-х років, було те, що рівень води в озері стрімко почав підвищуватися саме в 1877 році. Тоді ж трапився випадок, коли за кілька діб він зріс аж на два метри. Така зміна рівня води привела до затоплення навколишніх сіл.
Що ж пропонували туристам 50 років тому на березі Світязю? До послуг туристів вже існував готель, їдальня та кілька туристичних баз. Справжньою розкішшю був обід в ресторані «Голубі озера». Якщо хтось хотів простіших умов, то до їхніх послуг був стаціонарний табір для туристів, розрахований на 320 місць.
До слова, прикрасою озера Світязь є мальовничий острів, що розташований у східній частині водойми. Увесь він вкритий деревами, а його площа становить 3,6 га.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Фото з бібліотеки видавництва «Мистецтво»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 26 Вересня 2021 09:36
Хороший матеріал. Цікаво. Добре було б випустити серію таких статей.
ххх Показати IP 26 Вересня 2021 10:01
50 років тому ,ця територія дуже контролювалася прикордонниками.Тому чужих там не було.Який відпочинок для простих людей???
Місцевий до ххх Показати IP 26 Вересня 2021 11:36
Ви на праві. Не пам’ятаю достеменно, але навіть на картах тих часів з за Любомля в сторону кордону не показували дороги, а що стосується Світязя, то туди попасти було просто
Анонім Показати IP 26 Вересня 2021 10:02
В ті часи також була популярна прогулянка на катері ( не пам'ятаю назву) до острова
Мєсний Показати IP 26 Вересня 2021 10:32
І люди бачили там підводний човен.
Ху*сний до Мєсний Показати IP 26 Вересня 2021 14:50
І снігову людину, яка мекала і кидалась до людей. Але потім вияснилось що то тракторист Микола після недільного запою.
Олег Показати IP 26 Вересня 2021 11:57
Які милі фото.
ВІКТОР Показати IP 26 Вересня 2021 11:58
Дякую.
Анонім Показати IP 26 Вересня 2021 14:30
Там ще в 2000-них було чудово , а останні роки я вже туди не їжджу. Для мене це не відпочинок - з такою аравою людей,та й водичка вже непрозора як було колись.
Нострадамус Показати IP 27 Вересня 2021 08:17
Бiльшiсть пiдприемств Волинi побудували там своi бази вiдпочинку i поiхати туди мали можливiсть бiльшiсть працiвникiв з сiм'ями за символiчну плату. Зараз там понамуровували суцiльнi паркани по 2 метри, за парканами краса i "цивiлiзацiя", а по лicу смiття валяется..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus