USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські «сірі кардинали»: хто стоїть за імпортом авто з фальшивими документами на Волинь

18 Вересня 2018 11:58
Сотні мільйонів гривень недоотримав державний бюджет через розмитнення імпортованих автомобілів за підробленими документами. Схему ухилення від сплати податків організували колишні працівники силових структур та митниці. Проте так званих ділків досі не дістала рука правосуддя.

Нагадаємо, чимало українських фірм, з яких майже півсотні з луцькою реєстрацією, є фігурантами кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків, привласнення майна та підроблення документів. Зокрема, йдеться про ввезення на територію України автомобілів з-за кордону.

Часові рамки згаданого провадження охоплюють 2017-2018 роки. А збитки державі внаслідок незаконних дій, у тому числі й невстановленими працівниками митниці, обчислюються сотнями мільйонів гривень.

Волинська автомафія кінця 90-х

Нечесний імпорт автівок на Волині має чималу і строкату історію. Чого варті лише події кінця 90 - початку 2000 років. Саме тоді з’явився неофіційний термін «волинський автоклондайк».

Йдеться про наявний тоді канал транспортування вживаних машин, привезених з країн ЄС для продажу в Україні, без оформлення відповідних документів.

Зокрема, у 2005 році правоохоронці викрили чергову організовану злочинну групу, яка займалася контрабандним ввезенням і незаконною легалізацією автомобілів в Україні. Тоді ж прокуратура області порушила кримінальні справи проти колишніх начальників Камінь-Каширського і Любомльського МРЕВ Державтоінспекції, а прокуратура міста Луцька відкрила кримінальні справи проти посадових осіб Луцького МРЕВ.

Всього у 2005 році у провадженні слідчих було 13 кримінальних справ, які стосувалися фактів незаконної легалізації транспорту на території області.

Чому сумнівні автоімпортери конфліктували з керівництвом митниці

На Волині через близькість кордону час від часу схожі випадки випливають знову. А вже через 10 років після згаданих подій з’являється інформація про нову схему ввозу автомобілів, оминаючи митницю. Озвучив її Андрій Андрейків, який на той час був виконувачем обов’язків начальника Волинської митниці. Тоді посадовець отримав такий публічний супротив, якого до нього не отримував ніхто. «Переплюнув» у цьому хіба його наступник – Олександр Шавлак. Та про це згодом.

А якщо повернутися трохи назад, у 2014 рік, то на хвилі Революції Гідності громадськість почала активно обговорювати місцевих начальників всіх рівнів. Не оминуло це й митницю. Особливої критики удостоївся тодішній виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Андрій Андрейків.

Довелося йому навіть їздити на «розбір польотів» в антикорупційний комітет Верховної Ради, де його вже чекали: на засідання завітали волинські автоімпортери, які, за його словами, вдаючи представників громадськості, почали висловлювати чиновнику претензії. Очолював їх, зі слів Андрейківа, колишній правоохоронець — екс-працівник управління «К» СБУ у Волинській області Сергій Мостенець.

На публічних обговореннях на Волині критикував Андрейківа і Юрій Матчук, який представляв ГО «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки». У відповідь Андрейків пояснював: це відбувається тому, що Матчуку намагалися прикрити бізнес, який, на його думку, був незаконним.

Так, Андрейків заявив, що 2010-2014 роках на Волині діяла так звана «кузовна схема»: купувалися автомобілі за кордоном, розбиралися на СТО, розукомплектовувалися, ввозилися у вигляді запчастин чи брухту в Україну, і тут же складалися заново й проходили сертифікацію. Держава ж не отримувала значних платежів. Адже, згідно зі статистикою, лише за 2012-2014 роки через МПП «Ягодин» були перевезені 6,5 тисячі автомобільних кузовів, які належали автівкам «преміум-класу».

Спільники під прикриттям громадської організації

«Всеукраїнську асоціацію імпортерів автомототехніки», від імені якої виступав в тому числі Мостенець, створили лише за 2 тижні до початку кампанії проти Андрейківа. А назва дуже перегукується зі Всеукраїнською асоціацією автомобільних імпортерів і дилерів, що працює в Україні майже 20 років і до якої не раз дослухалися в Уряді. Це могли зробити спеціально, аби прикритися авторитетом знаної спілки, про що у відкритому листі заявляв Президент ВААІД Станіслав Щербина.
Паралельно, у той же період, до нападок на керівника Волинської митниці додала свій внесок і компанія «Авто Вест Груп». Її представники переконували: хочуть влаштувати біля Луцька митний склад, де будуть надаватися різноманітні послуги: від побутового сервісу для водіїв до розмитнення автомобілів. Розміщуватися він мав у селі Струмівка.
І тут починається найцікавіше: усі дійові особи, як виявляється, тісно пов’язані між собою. У лютому 2015 вони вже виступили єдиним фронтом під час засідання громадської ради при ДФС області. Крім представників ГО «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки», на засіданні були присутні особи від ТзОВ «Авто Вест Груп», ТОВ «Джи Бі Сі» тощо. Учасники цієї компанії – не випадкові.

Так, співзасновником ТзОВ «АвтоВест Груп» є Мельник Дмитро Олександрович, який проживає у Словаччині, місто Жиліна, вулиця Стурова. У тому ж таки Жиліні, проте на іншій вулиці, зареєстрований власник такого собі ДП «ЕКСПОРТ ЄВРО КАР УКРАЇНА». Як виявилося, це не хто інший, як колишній співробітник СБУ, представник ГО «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки» Сергій Мостенець.

Директором фірми Мостенця є Окcана Тарасюк – власниця фірми «Євромістброк». І це підприємство теж розташоване в Луцьку. Реєстрація - вулиця Карбишев, 1, офіс 402. Це той самий офіс, де зареєстровано низку фірм, що фігурують в кримінальному провадженні щодо імпорту автівок за фальшивими документами – ПП Гранд Авто, ПП Онлікар, ТзОВ ЗБС, ПП Техагротранс та інші.

І сусідство це аж ніяк не випадкове. Адже, як ідеться в матеріалах, декларування товарів та невірне нарахування податків здійснювали у тому числі й посадові особи ТОВ "ЗБС". А виготовлялися підроблені документи та вносилися відомості до офіційних митних документів, найімовірніше, за адресою: Волинська область Луцький район с. Струмівка вул. Рівненська, 74 – місцезнаходження митного складу «Авто Вест Груп», відкриття якого й домагалися учасники та організатори протестів проти керівника Волинської митниці.
Власні джерела у правоохоронних органах повідомляють, що саме Сергій Мостенець, Дмитро Мельник та декілька інших осіб і є, зрештою, організаторами схеми, яку правоохоронці розплутують не перший рік.

Замість P.S.

Митників важко назвати «святими» навіть у цій ситуації. Проте ставлення суспільства до представників цієї професії часто упереджене саме через високі корупційні ризики, яким ті час від часу піддаються. Чим більші гроші – тим більша спокуса.

Проте ця історія – яскравий приклад, як під виглядом обуреної громадськості можна тиснути на митницю, аби відстояти власні сумнівні бізнесові інтереси.

Лише по доведених епізодах сума збитків державі становила близько 300 мільйонів. Чи можна було прокручувати такі примітивні схеми, в дечому навіть нахабні, під носом правоохоронців і при цьому залишатись недоторканним? Здоровий глузд підказує, що ні. За все треба платити.

Як писали ЗМІ, курували схему в Києві. Кожен, хто хотів зайнятись таким «бізнесом», платив «долю» в «тіньову генпрокуратуру», якою керував тоді син Генпрокурора – Артем Пшонка. Чи не стали виключенням герої нашої історії – невідомо. Очевидно одне – без покровительства «зверху» ця схема довго би не проіснувала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Wagonwheel Показати IP 18 Вересня 2018 12:31
1)З'їли тоді того Андрейківа. А свої не заступилися. Тому що "не замазаний" був. Занадто білий серед чорного вороння. 2) Не минуло і 5 років - як - ах да, вони ж нанесли шкоду держбюджету на сотні мільйонів гривень. Ніби це з 2013-2014 року не зрозуміло було. 3) А Кутикіна вже гуляла на свободі у 2014 ?
Найбільш цікаво до Wagonwheel Показати IP 19 Вересня 2018 09:11
Читати коменти половина яких написали контрабандисти-сбушники чи працівники Автовестгруп: заробили під кришою мільйони розмитнюючи голі кузова, а потім це бидло ще й повертало собі ПДВ - тобто гроші українських платників податків. Питання до Луценка: коли вони їстимуть баланду у Лук‘янівці???
Гал Анонім до Найбільш цікаво Показати IP 19 Вересня 2018 10:39
Якщо мільйони, то питання не до Луценка, а до Ситника.
Просто до Гал Анонім Показати IP 20 Вересня 2018 09:29
Якщо мільйони, то не будуть. От якби пару тисяч, то да.
Оля Показати IP 18 Вересня 2018 12:55
Хтось просто обікрав Україну на сотні мільйонів гривень, а дурні питають коли будуть у нас дороги? ніколи, поки банда буде грабувати під кришою СБУ і ментів бюджет
123ЙО до Оля Показати IP 18 Вересня 2018 15:30
Як не дивно, дороги то якраз і зявляються. і не погані.
Волинянин Показати IP 18 Вересня 2018 13:23
А може варто просто зробити нормальне розмитнення і тоді весь цей маразм буде комерційно невигідний ?
Вася Показати IP 18 Вересня 2018 14:11
Вибори скоро, треба подоїти бізнес
Савич Показати IP 18 Вересня 2018 14:55
Доведені слідством збитки повинні зазначатись в судових документах, що визначить вину підозрюваних, а поки це прості балачки чесних журналістів
Роздвоєння особистос Показати IP 18 Вересня 2018 15:01
https://www.volynnews.com/news/authority/volynsku-mytnytsiu-zvynuvachuiut-u-nechesniy-roboti-ta-koruptsiyi/ журналісти ви за німців чи за наших ????
Тєрпіла Показати IP 18 Вересня 2018 16:35
Шановні чесні і неупереджені журналісти!!!! Ви ж усі ці супер матеріали взяли з судових документів- з відкритої бази даних. Заїдьте для об‘єктивності у внутрішній двір ГПУ на заводі Арсенал в Києві - подивіться на автопарк цих чесних прокурорів, які так переживають за держбюджет!!! Там і стоять ці всі сотні вкрадених мільйонів
Євробляхар Показати IP 18 Вересня 2018 21:54
І хтось шось буде говорити шо бляхи то погано
Ввв Показати IP 18 Вересня 2018 23:19
А до того всі святі на митниці робили...???
В честь олімпійських Показати IP 19 Вересня 2018 06:56
І Серега і Діма чьотко зробили свою роботу. А те шо чехли з цього всього тільки зараз знімають то проблеми самих зйомщиків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus