USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Переплутали товар»: скасували арешт телефонів на $700 тис., які везли через Ягодин

13 Листопада 2018 13:27
3468 телефонів у 166 коробках на суму 700 тисяч доларів, які намагалися провезти через митний пост «Ягодин» на Волині, - це товар, який не призначався для відправлення в Україну, адже на місці відправлення вантажі просто переплутали, стверджували адвокати компанії під час засідання Апеляційного суду Волинської області. Суд повірив захисту та частково задовольнив клопотання, скасувавши арешт мобільних телефонів.

Однак, як стверджує журналіст 1+1 Євген Плінський, зняття арешту – це лише перший крок до повернення контрабандного вантажу перевізнику та в подальшому отримувачу.

Нагадаємо, під «кришуванням» головних митників країни Віктора Кривіцького та Олександра Власова поштовий оператор ТОВ «Преміум Пакет», який за рік існування став лідером ринку, перевозив через митний пост на Волині тисячодоларові iPhone та іншу техніку, яка за документами була вказана, як посилка по 24 долари за коробку.

Адвокати ТОВ «Преміум Пакет» просили суд повернути вилучені телефони

Як вдалося встановити під час судового засідання, начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області звернувся до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме мобільні телефони та комплектуючі до них, яке було вилучене 17 жовтня 2018 року в ході огляду складу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС. Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду від 22 жовтня 2018року вказане клопотання задоволено.

Так, в апеляційній скарзі та доповненнях до неї адвокати ТОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ» просили скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову, якою відмовити у задоволенні клопотання про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, повернути вилучене та закрити кримінальне провадження за відсутністю події і складу кримінального правопорушення.

Суд вирішив задовольнити скаргу частково, скасувавши арешт мобільних телефонів

Однак колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню. Адже, як вбачається з матеріалів провадження, жодних законних обставин, які б давали підстави для накладення арешту на мобільні телефони та комплектуючі до них і доводили доцільність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження прокурором та слідчим не наведено, як і не доведено, що майно, на яке пропонується накласти арешт, здобуто злочинним шляхом чи є предметом злочину.

ЧИТАТИ ЩЕ: КРИВІЦЬКОМУ, ГРОЙСМАНУ ТА ІНСПЕКТОРАМ: ЗА П’ЯТЬ МІСЯЦІВ «ЯГОДИН» ОТРИМАВ $1,5 МЛН ЧОРНОЇ КАСИ, – ЖУРНАЛІСТ

В ході досудового розслідування встановлено, що 13 жовтня 2018 року невстановленими особами через пункт пропуску «Ягодин» Волинської митниці ДФС транспортним засобом марки "FORD" здійснено переміщення на митну територію України високоліквідної групи товарів з приховуванням від митного контролю, що призвело до ухилення від сплати податків. Так, представниками митниці здійснено огляд міжнародного поштового відправлення, відправником якого є JSCSorelsa за наслідками якого встановлено, що у вантажному відсіку переміщується товар - мобільні телефони марки ХІАОМІ та iPhone загальною кількістю 3468 штук у 166 картонних коробках та розміщений на трьох піддонах.

Замість посилок телефони, або Вантаж переплутали на місці

За укладеним контрактом ТОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ ГМБХ ЕНД КО.КГ» прийняв в аеропорту Варшави (Польща) від SorelsaJSC для доставки в Україну в місце міжнародного поштового обміну, яке розташоване в Києві, міжнародні поштові відправлення для митного оформлення, що були відправлені з Китайської Народної Республіки.

Однак, ТОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ ГМБХ ЕНД КО.КГ» звернулося до SorelsaJSC з вимогою щодо надання пояснень, чому у депеші було виявлено товар, який не призначався до відправлення в Україну.

З відповіді SorelsaJSC вбачається, що при формуванні депеші було допущено помилку в місті формування відправлень за напрямками в Гонконгу, оскільки вказана депеша призначалася для відправлення в Україну транзитом через Польщу в місце міжнародного поштового обміну ТОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ ГМБХ ЕНД КО.КГ», а вантаж комерційного призначення (мобільні телефони) був сформований для доставки іншою компанією теж транзитом через Польщу та помилково направлений на адресу ТОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ ГМБХ ЕНД КО.КГ».

За твердженням апеляційного суду, вищевказані відомості судом першої інстанції не були перевірені та спростовані належними доказами, хоча дані обставини мають бути доведені стороною обвинувачення беззаперечно та першочергово з метою обґрунтування факту вчинення кримінального правопорушення та як наслідок необхідності застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Отож, враховуючи те, що слідчий та прокурор, визначених законом підстав для арешту майна безпосередньо суду не довели, насамперед достатністю доказів, що вказують на наявність факту вчинення злочину, передбаченого ст. 212 КК України, жодним чином не обґрунтували своє клопотання в цій частині, апеляційну скаргу адвокатів в інтересах володільця майна ТзОВ «ПРЕМІУМ ПАКЕТ ГМБХ ЕНД КО.КГ» су вирішив задовольнити частково, скасувавши ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області про накладення арешту на майно.

До того ж, апеляційний суд постановив нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання представника прокуратури про накладення арешту на майно, яке було вилучене, відмовити.

Відміна арешту телефонів – перший крок до їх поверення, журналіст

Щодо цього рішення суду на свої сторінці у Фейсбук висловився журналіст 1+1 Євген Плінський, наголосивши, що ухвала апеляційного суду – це перший крок до повернення контрабандного ванатажу перевізнику і в подальшому отримувачу.

«Скоріше за все, до нового року ці телефони вже найдуть своїх власників через сітку магазинів «АЛЛО» та «Мобілочка». За моєю інформацією, замовник перекидки цієї партії техніки – компанія «Цифротех», а це якраз і є «АЛЛО» та «Мобілочка», - стверджує журналіст

Також він іронізує з приводу того, що товар, який перевозила компанія «Преміум Пакет», переплутали.

«Вони заявляють, що при відправці посилок в Україну, на складі хтось щось переплутав і замість посилок їм підложили три піддони телефонів. Вони не знали, що везли! Їх підставили! Можливо, навіть рука Кремля?» - ставить риторичне питання журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Таки Да Показати IP 13 Листопада 2018 13:34
як казав наш ,,вождь" Петро - жити по новому!
я так думаю Показати IP 13 Листопада 2018 15:16
Це мій коментар від 17 жовтня під цією статтею" НА ЯГОДИНІ ЗАТРИМАЛИ ПАРТІЮ МОБІЛЬНИХ ТЕЛЕФОНІВ НА 700 ТИС. ДОЛАРІВ" Екстрасенс навєрно Коментарів: 2 Я так думаю 17 Жовтня 2018 12:35 Спорим, шо повернуть?
реаліст до я так думаю Показати IP 13 Листопада 2018 15:43
так ще не повернули. але, думаю, скоро повернуть
Петро Рошен Показати IP 13 Листопада 2018 16:59
тобто я можу тащити контрабанду в україну, і якщо мене зловлять за дупу, то я просто кажу "та то я помилився пакунком". і мені все вертають і бажають гарної дороги. чудова країна, і закони цікаві
Ххх до Петро Рошен Показати IP 14 Листопада 2018 06:58
Ні, дурашка, така тема простому чуваку з вулиці не заканає)))
Євро Показати IP 14 Листопада 2018 08:18
Люди та не в цьому проблема, мобільні телефони в продажі були і будуть, проблема в нереальних платежах, в продажі в Європі ці телефони коштують дешевше чим в Україні і ніхто з європейських компаній не шукає ніяких схем що завезти товар. Тут журналісту Плінському треба боротися щоб прийняли адекватні закони для розмитнення, щоб ці гроші які осідають по кишенях чиновників йшли в бюджет, щоб підприємствам і компаніям було просто і прозоро працювати як у Європі. А то виходить боротьба журналіста з "вітряними мельніцами", ну якщо не буде адекватного закону, нумто по одному телефоу будуть переносити і жа зміну три буса тпких перенесуть...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus