USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Відкрили провадження через корупційні схеми митників на МП «Устилуг»

8 Квітня 2018 11:14
На митному посту «Устилуг» впродовж місяців діє корупційна схема, відповідно до якої автомобілі з товарами, що приїздять з Польщі в Україну, вказуються в реєстрах як порожні. Через факти таких зловживань прокуратура області відкрила кримінальне провадження.

Про це розповів в ефірі ТРК «Аверс» представник Волинської митниці ДФС Петро Євтушок.

Він повідомив, що на митному посту «Устилуг» Волинської митниці ДФС протягом січня-лютого була організована схема незаконного ввозу товарів в транспортних засобах з ухиленням від сплати податків. Схема діє таким чином: на польському боці податки сплачуються і в їхніх реєстрах вказується, що автомобілі їдуть з товарами, а на українському боці, якщо подивитися українські бази, транспортні засоби вказані в реєстрах як порожні.

Зі слів Петра Євтушка, про цю схему відомо начальнику митниці Віктору Кривіцькому. Після введення додаткових обмежень щодо ввезення товару, його почали ввозити у такий спосіб, щоб кошти потрапляли не до бюджету, а безпосередньо в чиїсь недобросовісні кишені. Окрім того, митників зобов’язали фотографувати ці транспортні засоби на українському боці кордону, у програмі Telegram були створені групи, куди кожний старший зміни скидав на телефон Кривіцького фото з автомобілями, щоб він міг проконтролювати процес і митники не забрали кошти собі.

Представник митниці зауважив, що не може точно сказати, хто саме отримував кошти у цій корупційній схемі і як відбувалася їхня передача, адже прості інспектори цим не займалися – вони могли тільки фотографувати. Займатися передачею коштів міг або старший зміни, або керівник посту. Ставки, мовляв, залежали від виду товару та його кількості і коливалися від 400 до тисячі доларів США.

Голова обласної ради Ігор Палиця під час сесії наголошував на тому, що потрібно налагодити контроль з польськими митниками, аби ті передавали інформацію про задекларовані товари. Ігор Палиця зауважив, що кошти митного експерименту, які мали б піти на ремонт доріг державного значення на Волині, через зловживання так і не надійшли.

На митниці діє управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії, яке повинно відслідковувати таку інформацію і боротися з подібними явищами. Зі слів митника Петра Євтушка, бездіяльність вказаного управління призвела до такої ситуації, коли автомобілі з товарами без сплати податків заїжджають на митну територію України. Він надав приблизно 60 фотографій автівок, що відображає роботу лише однієї дванадцятигодинної зміни. Таким чином, обсяг зловживань за одну зміну може становити десятки тисяч доларів, а на митному посту працює чотири зміни. Щоб дізнатися загальну суму зловживань, потрібно порівняти статистичні дані баз польської та української митниць. Дізнавшись кількість і вартість товарів, можна порахувати, скільки товарів пройшло за польськими митними деклараціями і скільки не пройшло українськими, і які втрати поніс бюджет України.

Петро Євтушок повідомив, що особисто звернувся з заявою у прокуратуру області і отримав лист про те, що за зверненням відкрите кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Волинської митниці ДФС за ознаками кримінального правопорушення частини 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки). Тривають слідчі дії, інформацію внесли в ЄРДР 19 березня. Вказані діяння, відповідно до Кримінального Кодексу, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
111 Показати IP 8 Квітня 2018 11:48
V Jagodyni to samo !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus