USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Управління Волинської митниці ігнорує проблему незаконних «євроблях»

8 Квітня 2018 20:08
Відсутність протоколів щодо недоборів митних платежів та жодних запитів у Польщу та Литву щодо законності документів на автівки, що масово ввозяться в Україну: управління протидії митним правопорушенням Волинської митниці ДФС пасивно ставиться до проблеми ввозу в державу авто з підробленими документами на євробляхах.

Про це розповів в ефірі ТРК «Аверс» представник Волинської митниці ДФС, головний державний інспектор відділу по роботі з персоналом Петро Євтушок.

Петро Євтушок зазначив, що у нещодавньому рішенні Шацького районного суду йдеться про те, що за незаконний пропуск на митну територію України через митний пост «Доманове» одного транспортного засобу на так званих євробляхах головного інспектора митниці Валентину Пономарьову засудили до 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна та штрафом у сумі 361 тисяча гривень.

«Таких євроблях на митному посту «Доманово» щомісяця пропускають від трьох до чотирьох тисяч. Вони в’їжджають в режимі транзиту через МП "Устилуг" і "Ягодин", режим транзиту закривається по "Доманове" режимом тимчасового ввезення до одного року. Транспортні засоби не виїжджають з пункту пропуску «Доманове», не потрапляють у білоруський пункт пропуску «Мокрани», адже на нейтральній смузі вже заготовлені підроблені документи. Ці документи вручають громадянину Білорусі, який в’їжджає на територію України, потім передає їх українцю за підробленим дорученням і громадянин України, не сплачуючи жодних податків державі, експлуатує цей автомобіль», - розповів про один зі способів зловживань Петро Євтушок.

Ця проблема стала загальнодержавною, тому що ніхто з українців вже не хоче купувати та розмитнювати авто за діючими митними ставками. Так, автомобіль можна купити за 300 доларів, нічого не сплачуючи державі. Цією проблемою, зі слів митника, повинно займатися управління протидії митним правопорушенням. Це управління, з його слів, мало б зробити запити у Польщу та Литву, звідки надходять ці транспортні засоби, адже більшість з них ввозиться за підробленими документами, автівки зняті з обліку в країні придбання. Якщо вони зняті з обліку, то повинні розмитнюватися.

Наступна проблема полягає у тому, що дозволено випускати у митний обіг на території України транспортні засоби, які відповідають євростандартам, тобто, автомобілі повинні відповідати стандарту "Євро 5". Більшість авто цьому стандарту не відповідають, тож легалізувати їх буде складно. Втім, частина цих автомобілів була пропущена внаслідок бездіяльності митниці.

З цим явищем можна боротися, тому що стаття 485 Митного Кодексу говорить про те, що дії, які спричинили до недоборів митних платежів, штрафуються у розмірі 300% від нерозмитненої суми. Тобто, за один нерозмитнений автомобіль штраф міг би становити до 0,5 мільйона гривень. На інших митницях України заводять справи за цією статтею, а на Волинській митниці ДФС між управлінням з організації митного контролю та управлінням протидії митним правопорушенням триває незрозуміла переписка. Одне управління пише службові записки «складайте протоколи за статтею 485», а управління протидії митним правопорушенням відписує «ми не можемо складати», а причини цього незрозумілі. Невідомо, мовляв, чому не роблять запити у митні органи іноземних держав щодо підроблених документів.

Митник визнав, що наразі не знає, яким чином можна позбутися цієї проблеми, але готовий надалі боротися зі зловживаннями на митниці.

Нагадаємо, щодо зловживань на митному пості «Устилуг» нещодавно відкрила кримінальне провадження прокуратура Волинської області. Також Петро Євтушок повідомляв, що працівники Волинської митниці ДФС звільняються з посад чи йдуть у відпустки, не бажаючи виконувати незаконні вказівки керівництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
111 Показати IP 8 Квітня 2018 21:53
А чому у европі не діе це евро 5 між свойми крайнами евросоюзу
Ввв до 111 Показати IP 9 Квітня 2018 08:46
Бо ми не в Європі..... Ми їм не потрібні...а вони нам...
Andrew Показати IP 9 Квітня 2018 00:08
Як це люди не платять нічого крім ціни на авто? В більшості випадків, авто в Литві купують за ціною в 1000-2000 євро! Потім витрачають на тех огляд, страхування і постановку реєстрації приблизно 100-200 євро! Дорога, паливо, проживання - вже не рахую! Потім загін на рік коштує 400 баксів (хабар митникам і рішалам). От і виходить, що крім ціни авто, ще мінімум 500 баксів платежів мимо держави! А зробили б розмитнення ціною в 500-1000 баксів - люди робили би все чесно і порядок на дорогах був би і жигулів гнилих вже не стало б...
Джек до Andrew Показати IP 10 Квітня 2018 18:09
Не стало б гнилих жигулів,а появилися б гнилі пасати і опелі
valik Показати IP 9 Квітня 2018 02:24
правильно тому і не складають протоколи по 485 тому що ця стаття противоречить всім нормам і законам права громадян,ми і так як не білі люди....485 взагалі бред який ні в які рамки не вписується,99% протоколів по 485 потім анульовуються в вищих судах....
Євтух Показати IP 9 Квітня 2018 18:34
Тошно слухати того Євтушка. На старості в голові помутніло напевне. Якшо такий чесний то хай почне із себе, розкаже за шо купив машину КІА СПОРТЕЙДЖ, за що побудував здоровенну двоповерхову хату в с. Римачі. Саме смішно, що його зять теж працює митником на Ягодині, стоїть на каналі, а це саме "рибне" місце і їздить на Мерседес CLS новішої моделі. Коли нагріб кучу бабла, то тепер можна стати типу борцем корупції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus