USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Патріоти Волині: на війні і в тилу

22 Жовтня 2014 08:35
Народний аматорський фольклорний колектив «Писанка» з Рожища та його керівника – співучу та голосисту Валентину Добровольську добре знають не лише в районі, а й за його межами. Цей колектив - учасник та дипломант фестивалів: «Країна мрій», «Барвиста Україна», «Поліське літо з фольклором», «Берегиня», Різдвяна коляда 2013» та інших.

Рідне, народне, надбане поколінням – чи то обряд, чи пісня – це основний матеріал для творчості Валентини Добровольської та її колективу, який вони по крупицях збирають у старожилів, аби передати нащадкам, щоб не згасло у небутті оте національне, українське.

Напевно, від батьків, які не рік каторжно працювали в Сибіру за своє волелюбство, перейняла жінка загострене почуття патріотизму.

«Своя мова, своя віра, своя держава» - це життєвий принцип, з яким йде по життю Валентина Добровольська. Нині ж, коли через підступну політику загарбників, Україна втрачає свої території, а полум’я війни охоплює все більше населених пунктів, Валентина Добровольська переймається проблемою допомоги військовим, землякам, які боронять цілісність держави на Сході.

- Валентина Ананіївна запропонувала ідею проведення благодійних концертів для збору коштів нашим землякам, а ми її підтримали, - говорить учасниця колективу «Писанка» Ніна Бречко.

- Валентина Ананіївна продумала репертуар, навіть деякі повстанські пісні переробила, щоб були співзвучні з нинішніми подіями, люди у селах плачуть, дякуючи нам за небайдужу життєву позицію, за приклад реальної допомоги, - долучається до розмови Людмила Білокурець.

За місяць патріотки з «Писанки», більшості з яких сивина вже щедро посріблила скроні, об’їхали шістнадцять населених пунктів району, а також виступали у селі Лище Луцького району, обласному госпіталі для військових. Дванадцять тисяч гривень передали учасники колективу в штаб ГР «Рожищенська самооборона», активісти якого займаються забезпеченням усім необхідним вояків з нашого району, котрі перебувають на Сході.

- На голому ентузіазмі благодійні концерти теж не організуєш. Хоч учасники гурту згодні гастролювати з благодійною метою, та, аби дістатися до найвіддаленіших сіл району, необхідний якийсь транспорт, - розповідає Євдокія Ліснічук. – Та завдяки вмінню достукатись до людей Валентина Добровольська зуміла вирішити і цю проблему. Тож за організацію транспорту ми щиро вдячні підприємцям Олегу Давидовичу, Сергію Іщуку, ТзОВ «Цунамі», безвідмовному Валерію Фірчуку та усім водіям сільських маршруток, які погоджувались довезти учасників гурту «Писанка» до місця призначення безкоштовно.

Благодійні виступи «Писанки» стали прикладом щирої любові до Батьківщини, небайдужої життєвої позиції для молодого колективу – гурту народної пісні «Намисто», які теж долучились до участі у цьому співочому проекті доброї волі.

Він вижив під Волновахою

На час початку антитерористичної операції 21-річний рожищанин Андрій Стягов служив контрактником, тож потрапив хлопець у зону бойових дій одним з перших.

- Шість з половиною місяців пробув син на передовій, - розповідає мама вояка, викладач музичної школи Раїса Стягова. – Бувало по-різному, та Андрій завжди намагався мене заспокоїти, бо маю хворе серце, казав, що все добре.

Напевно, не вистачить слів, аби описати жахіття трагедії під Волновахою, де Андрій став одним із тих чотирнадцяти щасливчиків, яким вдалось вижити. Та й згадувати про це хлопець не має бажання. От тільки контузія, яку тоді отримав, не давала спокою.

Пізніше було лікування, короткотривала відпустка додому і знову – зона бойових дій.

Після жорстоких боїв під Савур-Могилою, Оленівкою Андрій Стягов з пораненнями потрапив у Луцький госпіталь. Саме в цей час учасники колективу «Писанка» дізнались від директора музичної школи Юрія Сасовського про материнські переживання Раїси Стягової (колеги зібрали невелику фінансову допомогу сину). Тож вирішили кошти, зароблені за одну із поїздок, передати на лікування хворого Андрія Стягова.

- Пораненим воякам зі Сходу на ліки потрібні кошти, - говорить Валентина Добровольська. – Волонтери не в змозі забезпечити усіх ліками. Тож закликаємо людей з небайдужим серцем, підприємців, забезпечених волинян долучитися до справи порятунку поранених військовиків фінансово. Бо немає нічого ціннішого за життя наших дітей. І немає нічого страшнішого – як безпорадна матір, яка дивиться на муки дитини і не може допомогти.

Втретє – у зону бойових дій

Нещодавно рожищенський гурт «Писанка» взяв участь у благодійній акції «Все для перемоги!», що відбувалась на Театральному майдані у Луцьку, мистецькому марафоні задля допомоги армії у райцентрі, продовжує свої виступи і в селах району, своїм мистецтвом вкотре переконуючи волинян, що перемога – це справа всіх і кожного.

А Андрій Стягов після лікування у госпіталі нині перебуває у військовій частині у Володимирі-Волинському і знову готується повернутись у зону АТО.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus