USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Авантюрний роман львівського письменника – у Луцьку

17 Листопада 2017 14:03
16 листопада до Луцька завітав львівський письменник Богдан Коломійчук у рамках презентаційного туру свого нового історико-авантюрного роману «Король болю».

Зустрітися з автором популярного нині в українській літературі жанру читачі мали змогу відразу у двох локаціях – на філологічному факультеті СНУ імені Лесі Українки та у бібліотеці-філії №10.
Фото Наталії Власенко

До нашого міста відомий літератор прибув як запрошений учасник проекту «Літературне відкриття», що вже протягом двох років організовує зустрічі луцьких читачів із українськими поетами і прозаїками. Ця ініціатива Ніни Бочарової, заступниці директора по роботі з дітьми Луцької централізованої бібліотечної системи, знайшла розуміння та фінансову підтримку з боку Луцької міської ради. Щороку проводиться 4 презентації новинок сучасної української літератури, знайомство із перспективними літераторами, які, своєю чергою, відкривають для себе наше древнє місто і знаходять вдячних читачів-лучан.
Представляючи Богдана Коломійчука читачам, Ніна Бочарова створила словесний «портрет» молодого прозаїка: навчання у Львівському університеті на фізичному факультеті, акторська робота у театрі для юнацтва, travel-журналістика, мандри містами України та Європи, а зараз – професійна письменницька кар’єра. У 2013 році він став володарем Гран-прі міжнародного конкурсу «Коронація слова-2013» за історико-авантюрний роман «Людвисар. Ігри вельмож». За цей час вийшли друком збірка детективних оповідань «Таємниця Єви» (2014) та повістей «В’язниця душ» (2015), збірка «Небо над Віднем» (2015).
Богдан визначив свої жанри, які дуже природно поєдналися з його мандрівним і театральним досвідом. Це ретро-детектив та історико-авантюрний роман. У рамках класичного детективу чи історичного роману він почувається дещо щільно, а «авантюрний мікс» дозволяє йому проявити свій талант неймовірно цікавого оповідача найяскравіше. Його авторський стиль вирізняється захоплюючим сюжетом, майстерністю діалогу, іскрометним гумором, вмінням «перенести» читача у віддалені у часі знайомі європейські міста, відтворивши відповідну історичну атмосферу середньовічного Львова (Лемберга) чи Відня початку Першої світової війни. Як розповів читачам письменник, він описував лише ті міста, в яких побував сам і відчув у власних враженнях їхню неповторність. Особливий сентимент його пов’язує зі Львовом: уродженець Хмельниччини, Богдан Коломічук мав щасливу можливість познайомитись і закохатися у це українське місто. У його творах Львів – це особливий «персонаж» із власним обличчям і характером.
Презентований роман є логічним продовженням «коронованої» книги «Людвисар. Ігри вельмож», хоча має свою story, але письменник допомагає читачеві «зістикувати» сюжети обох романів. Герої «Короля болю», дія якого відбувається у XVIсторіччі, потрапляють у карколомні пригоди, стикаються з вельможами, спокусливими жінками і містичними персонажами. У переліку міст, куди доля (і автор!) закидає найманців Христофа і Казимира, – Лемберг, Поморяни, Краків та інші міста середньовічної Речі Посполитої. Персонажі твору – монархи, найманці, монахи, містичні істоти – відтворені у природному тлі того часу. Автор не ділить героїв на позитивних і негативних: його брутальні найманці благородні і вірні даному слову, а небайдужий до міцних напоїв монах віддано опікує маленьку дівчинку – доньку короля. Містичний Король Болю підкорює своїй волі усіх сильних світу цього, граючись людськими життями, але дозволяє королю Сигізмунду виторгувати один день свого життя задля порятунку близької людини.

Під час спілкування із читачами Богдан Коломійчук розповів про свій цікавий досвід роботи із історичними фактами із життя достовірних персоналій і побудови несподіваних сюжетних поворотів у своїх творах. Наприклад, король Речі Посполитої Сигізмунд Август мав незвичну фобію – він боявся жінок. У романі «Людвисар» автор використав цей факт і надійно «ув’язнив» короля у Острозькому замку: гарна волинська молодиця сиділа під дверима королівської кімнати. У оповіданні «Німфи болю» був використаний інший випадок: Богданові трапився поліцейський рапорт початку XXсторіччя про арешт членів «Клубу любителів ранішньої гімнастики». Під такою невинною назвою насправді діяв клуб для любителів мазохістських втіх.

Наразі письменник працює над декількома творами, один із яких розповідатиме про долю сина Вольфанга Амадея Моцарта, дуже заінтригувавши майбутнім романом любителів авантюрного жанру. Ніна Бочарова подарувала письменникові на згадку книгу про історію Луцька із побажаннями натхнення і нових цікавих книг. Богдан Коломійчук провів для гостей презентації автограф-сесію та поспілкувався неформально, відповівши на питання лучан.
Фото Богдана Коломійчука у ретро-стилі – з його ФБ-сторінки

Фото книги «Король болю» Наталі Власенко

Фото події авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Носатий дядько Показати IP 17 Листопада 2017 14:21
А де новини про "гарну жінку" і ворогів, які хочуть позбавити її законного спадку? Де!? - Я скучив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus