USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Багато українців загубилися між світами, – публіцист про боротьбу з імперією і байдужими співвітчизниками

23 Квітня 2020 13:27
Журналіст, письменник, публіцист і телеведучий Віталій Портников розповів про свою публіцистичну трилогію, до якої увійшли книги «Богородиця у синагозі», «Тюрма для янголів» і «Дзвони Майдану» під час онлайн-зустрічі в рамках книжкових вечорів із PEN Ukraine.

Автор нагадав, що трилогія охоплює перші два десятиріччя життя світу, «того життя, яке так несподівано змінилося останніми місяцями». Книги містять есеї, котрі часто ґрунтуються на роздумах Портникова. Попередньо ж публіцист планував випустити книги у форматі щоденників.

«Можна сказати, що назви всіх трьох книг я намагаюся віднести до релігії, але насправді я відношу їх до храму ваших душ. Я впевнений: якщо людина побудує храм у своїй душі, то вона зможе протистояти будь-якому божевіллю, будь-якому поневірянню, яке може відбуватися навколо неї, – сказав Портников. – Коли я укладав ці книги, то прагнув створити своєрідну естафету цінностей. Публіцистично ці три книжки дуже різні. Як я змінювався разом із ними, так і вони змінювалися зі мною».

Письменник відзначив, що у своїх книгах дуже багато пише про Україну, сприйняття України, адже весь час намагається зрозуміти, як співвітчизники сприймають країну як таку.
«Абсолютно очевидно для мене те, що протягом багатьох сторічь імперії, які володіли територією українського народу, робили все можливе для того, щоб українців або зросійщити, або сполонізувати, або змадяризувати. Не можна сказати, що жодна з цих імперій не досягла успіху, – зазначив Порников. – Я завжди кажу, що імперії вдалося зробити прихильниками русского міра досить велику частину українців. Ми бачимо, як ці люди десятиріччями голосують за проросійські партії, ми бачимо, що ці люди досі сприймають Україну як Малоросію, досі вважають, що Україна має стати частиною Росії. Навіть коли вони голосували за незалежність України у 1991 році, вони бачили в цьому перший крок до об’єднання України з Росією вже в новій імперії – імперії не Горбачова, а Єльцина. Є велика частина людей, навіть при владі, які перестали бути українцями, але не стали росіянами, які загубилися між світами, в яких немає ніякого уявлення, в якій країні вони живуть, на якій землі вони живуть, які не мають коренів, не мають жодних політичних, історичних, культурних традицій, якого б етнічного походження вони не були б. Вони втратили одну душу і не отримали іншої».

Письменник додав, що, попри всі імперські намагання знищити нашу державу, вважає, однак, що Україна залишиться, а імперія помре: «У нас є перспектива, але це перспектива на десятиріччя. Нам доведеться десятиріччями у важкій боротьбі – не тільки з Російською імперією, а й із нашими байдужими співвітчизниками – боротися за Україну».

Читайте також: «Література як футбол», – Сергій Жадан пообіцяв вийти з карантину з новими книгами. Відео

«Зараз ми з вами спостерігаємо смерть світового популізму, тому що світова пандемія коронавірусу забере ще багато десятків і сотень життів наших із вами співвітчизників і тисячі життів людей у всьому світі. Кожна така смерть, кожна така трагедія буде наближати смерть світового популізму, – переконаний автор. – Серед тих, хто ляже в могили популізму, звичайно, будуть і українські політики-популісти. Час відповідальних політиків прийде, хоча, на жаль, заради цього доведеться стати жертвами тисячам людей в усьому світі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 23 Квітня 2020 14:24
То буде Україні як прививка. Переживемо! А ці клептомани в кєдах скоро пропадуть.
777 Показати IP 23 Квітня 2020 18:58
петух закукарекал .
123ЙО до 777 Показати IP 23 Квітня 2020 19:50
Хахаха, то зупинись, не кукарєкай.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus