USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Британець Кадзуо Ісігуро став лауреатом Нобелівської премії

5 Жовтня 2017 22:41
Лауреатом Нобелівської премії з літератури став британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро, який «в романах великої емоційної сили розкрив безодню, що ховається за нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом», заявила постійний секретар Шведської академії Сара Даніус.

Про це повідомляє ВВС.

Ісігуро відреагував на присудження йому премії зі здивуванням. Нобелівський комітет ще не зв'язувався з ним, тому письменник спочатку прийняв цю новину за розіграш, за його словами.

«Це неймовірна честь, адже це означає, що я йду по стопах найвеличніших авторів, тож це приголомшлива похвала», – розповів він.

«Він блискучий романіст, – зазначила Сара Даніус. – Він розвинув власну естетику роману. Великий художник слова». За її словами, в творчості Ісігуро поєдналися Джейн Остін і Франц Кафка.

Ісігуро написав вісім книг, які було перекладено на більш ніж 40 мов.

Найвідомішими романами Ісігуро вважаються «Залишок дня», за який письменник в 1989 році отримав Букерівську премію (екранізований у 1993 році, з Ентоні Хопкінсом в головній ролі), і «Не відпускай мене», екранізований у 2010 році.

«Залишок дня» – це монолог літнього англійського дворецького, який згадує своє життя. Роман «Не відпускай мене» розповідає про вихованців школи-інтернату, які живуть в антиутопічній версії Британії, і піднімає проблему можливості людського клонування.

Минулого року лауреатом Нобелівської премії з літератури став американський поет і музикант Боб Ділан за «створення поетичних образів у великій американській пісенній традиції».

У 2015-му премію отримала білоруська письменниця Світлана Алексієвич. Вона стала 14-ю жінкою-лауреатом за всю історію премії.

Раніше Нобелівський комітет присудив премію з хімії трьом науковцям: швейцарцеві Жаку Дюбоше, американцеві Йоахіму Франку і британцеві Річарду Хендерсону за розробку методу детального вивчення біологічних процесів на клітинному рівні.

У вівторок були оголошені лауреати Нобелівської премії з фізики. Її отримали американські вчені Райнер Вайсс, Беррі Беріш і Кіп Торн за вирішальний внесок у детектор LIGO і за спостереження гравітаційних хвиль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 5 Жовтня 2017 23:42
Пану Кадзуо Ісигурі наші вітання та низький доземний уклін!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus