USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Чому чорні діри такі чорні: лекція Макса Кідрука

27 Червня 2017 21:43
Про те, звідки беруться найзагадковіші небесні об’єкти, про їхню природу та особливості впливу на світ довкола говорив письменник Макс Кідрук на третій лекції проекту «Quantum».

У понеділок, 26 червня в кафе «Стоп-кадр» зібралися найпалкіші прихильники астрофізики – учасники попередніх лекцій Макса. Слухали зокрема про те, як ученим вдалося виявити майже невидимі об’єкти, з’ясовували, чому чорні діри такі чорні, та як змінюється поведінка небесних тіл, що наближаються до дірок, повідомляє мистецьке об'єднання «стендаЛь».

«Коли провідних світових астрофізиків спитали, з чого складаються чорні дірки, ті не знайшли, що відповісти», - почав свій виступ лектор. І справді, науці про ці об’єкти відомо дуже небагато. Вчені знають, що дірки мають надзвичайно велику масу, яка володіє настільки потужною силою тяжіння, що навіть світло зі своєю швидкістю, не може «вирватися» звідти. Сьогодні всім фанатам Меттью Макконахі та стрічки «Інтерстеллар» достеменно відомо, що простір і під дією цього небесного об’єкта також зазнають деформацій: на планеті, яка межувала із чорною діркою у фільмі, час ішов набагато повільніше, ніж поза її межами.

Також лектор розповів, що стається із тілом, яке потрапляє всередину діри. За припущеннями науковців, все, що потрапило за певну «межу неповернення» (точку, в якій сила тяжіння перевищує максимальну швидкість небесного тіла), просто приречене бути розкладеним на молекули, атоми, кванти і всі можливі дрібніші частинки.

На відміну від попередніх лекцій проекту, цю зрозуміли далеко не всі слухачі.

«Цього разу було нелегко, - зізнається постійна відвідувачка «Quantum» у Луцьку, студентка Людмила. – Якщо попередні лекції я розуміла повністю, то тут в певний момент в голові утворився рідкий розжарений супчик, як після великого вибуху на зорі всесвіту. Але я не сильно переймаюся. Макс розповідав, що навіть найкрутіші світові дослідники чорних дір не можуть до кінця пояснити, що воно таке».

Зрештою, навіть якщо чорна завіса невідомості навколо чорних дірок так повністю і не розвіялася, кожен, хто прийшов на третій «Квантум», розширив власне розуміння Всесвіту. І зможе продовжити його розширювати на наступних лекціях Макса Кідрука.

Організатор заходу - мистецьке об'єднання "Стендаль" за підтримки групи компаній VolWest Group.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
г Показати IP 27 Червня 2017 21:47
трешняк
Петро Показати IP 27 Червня 2017 22:50
60-річний фільм "Карнавал", лєктор: -"Єсть лі жізнь на Марсі, нєт лі жизні на Марсє - науці це невідомо"...., але після доброї дози коньяку. Кідрук собі на "дозу" так заробляє?(науці невідомо, зате "все знає" всезнаючий Макс?) А працювати він не пробував?
Дірка Показати IP 27 Червня 2017 23:15
На сьогодні знання про черні дірочки дуже важливі, адже уявлене стремління їх заткнути формуе емоційну силу відчуття простору і безмежності мізкового терміну життя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus