USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До 150-річного ювілею Лесі Українки на Волині презентують 14-томне видання її творів

6 Лютого 2021 08:00
У лютому цього року відзначатиметься 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

Ще у 2017 році народна депутатка України, членкиня депутатської групи «Партія «ЗА Майбутнє» Ірина Констанкевич на держаному рівні підняла питання щодо належного пошанування видатної письменниці та громадської діячки Лесі України, інформує пресслужба нардепки. Ірина Мирославівна ініціювала відповідну Постанову Верховної Ради України. Документ передбачав створення Оргкомітету щодо гідного відзначення ювілею. Парламент ухвалив Постанову в лютому 2018-го. Однак засідання Оргкомітету вдалося провести лише у липні 2020 року – тоді, коли міністром культури став Олександр Ткаченко, який до призначення очільником відомства разом з Іриною Констанкевич працював у Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. За цих два роки народна депутатка неодноразово скеровувала звернення до урядовців щодо необхідності виконання прийнятої Постанови.

У листопаді 2019 року за пропозицією Ірини Констанкевич на Волині провели виїзне засідання цього парламентського комітету. Тоді нардепи, урядовці, представники обласної влади також відвідали Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, який знаходиться за 8 кілометрів від Ковеля.

Ця унікальна пам’ятка архітектури національного значення кілька років тому почала руйнувалися, частина штукатурки осипалась, тріщини помітні по всьому фасаду. Останній ремонт будиночків та веранди проводився у 1991 році. Музей власними силами та за власний кошт вже не може забезпечити збереження пам’яток культури. Вони потребують невідкладного капітального-реставраційного ремонту. Залучення коштів на ці об’єкти – ще одне питання, яке постійно перебуває в полі зору Ірини Констанкевич. Народна депутатка підготувала звернення до уряду, аби цей музей було включено до переліку ста об’єктів реставрації у 2021 році, а також внесла відповідну пропозицію до Держбюджету-2021. Цю правку враховано. На ремонтно-реставраційні роботи Білого та Сірого будинків Косачів у Колодяжному заплановано виділити 14 мільйонів гривень.

Чи не один із найамбітніших планів до 150-річчя Лесі Українки – 14-томне видання її творів. І це вдалося реалізувати. Підготовку видання здійснили науковці Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Ірина Констанкевич також увійшла до складу редколегії.

«Ідея видання академічного повного зібрання творів Лесі Українки була наскрізною для кафедри української літератури упродовж тривалого часу. Ми розуміли, що радянське видання 1971 року потребує осучаснення. І саме це – наш обов’язок, адже Леся Українка є патронесою нашого університету, з Волинню тісно пов’язане її життя і творчість. Тому останні десятиліття зусиллями науковців волинського університету таких, як Олександр Рисак, Надія Сташенко, Лукаш Скупейко, Тамара Скрипка, Сергій Романов і головно академіком Миколою Жулинським (голова наглядової ради ВНУ і директор Інституту літератури) закладені концептуальні основи видання, сформовані наукові, текстологічні принципи, вироблено алгоритм дій, проведено десятки конференцій, наукових семінарів, захищені дисертації, магістерські роботи. Генеральною лесезнавча тема стала і в науковій діяльності викладачів кафедр української літератури, теорії літератури, і загалом для усіх викладачів філологічного факультету. Велику роль відіграли ректори університету, зокрема Ігор Коцан, Анатолій Цьось, які максимально сприяли цій роботі, адже саме в нашому університеті впродовж багатьох років для усіх студентів викладається курс «Творчий феномен Лесі Українки», «Текстологія» для студентів філологів. Для координації науково-дослідницької роботи спільно з Інститутом літератури ім. Тараса Шевченка НАНУ було створено науково-дослідний центр Лесі Українки, а згодом – науково-дослідний Інституту Лесі Українки. Право на видання повного зібрання творів Лесі Українки наш університет здобув у конкурсі, на який подавалося багато видавництв, наукових осередків. Державне фінансування цього задуму склало 6 мільйонів гривень. І вже 25 лютого, у день народження Лесі Українки, в Українському домі у Києві відбудеться урочиста презентація 14-томника», – розповідає Ірина Констанкевич.

Над новим виданням працювали одночасно 14 редколегій, адже на підготовку до друку було лише кілька місяців.

«Важливу роль у формуванні наукової концепції, упорядкуванні, організаційній роботі відіграла професорка Віра Агеєва та письменниця Оксана Забужко. І без сумніву, без Ростислава Семківа (видавництво «Смолоскип») і Ростислава Лужецького (видавництво «Комора») реалізація такого солідного книжкового видання з урахуванням усіх стандартів і у вкрай стислих термінів була б неможлива», – додає Ірина Мирославівна.

В рамках відзначення 150-річчя Лесі Українки заплановано чимало різних заходів і на державному, і на регіональному рівнях: театральні дійства, літературно-мистецькі вечори, виставки, фестивалі, симпозіуми, міжнародні конференції та ін. Через пандемію деякі заходи відбуватимуться онлайн.

«Усе було, як в поезії Лесі Українки, «я на гору круту крем’яную, буду камінь важкий підіймать, і несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать....». Ми співали нашу пісню. І тепер щасливі – ювілей 150-ліття геніальної Лесі Українки, нашої землячки, що своїм життям і творчістю створила нам горизонт не на одне століття, ми вшановуємо належно», – наголошує Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 6 Лютого 2021 08:12
Де можна буде придбати повне видання? Дуже прошу - не залишіть без відповіді.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus