USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

«Фронтера: Нові світи». У Луцьку створюватимуть якісний відеоконтент для дітей

29 Липня 2020 22:12
Команда міжнародного фестивалю «Фронтера» започатковує новий проєкт для дітей, у рамках якого підготує 10 відеороликів, покликаних прищепити наймолодшим любов до читання.

Як пригадала директорка фестивалю Елла Яцута, попередніх років «Фронтера» складалася з трьох сцен, зокрема й із дитячої, на якій діткам в ігровій формі чи на майстер-класах розповідали про книги.

«Цього року Український інститут книги підхопив ідею дитячої сцени «Фронтери» і вирішив підтримати нашу команду. Ми розуміємо, що зі всіма нами стався карантин і зараз незрозуміло, коли можна буде проводити презентації у форматі, до якого ми всі звикли і який любимо. Тому ми вирішили покреативити і вигадали ще один онлайн-формат вираження нашого фестивалю – це «Фронтера: Нові світи», ютуб-програма, серія відеороликів про книжки, дітей і теми, які важливо обговорювати з дітьми», – сказала Елла Яцута.

Вона наголосила, що ідея – в тому, аби підняти і проговорити з дітьми складні теми і явища, до яких дуже рідко звертаються батьки чи вчителі.

Режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька, яка працюватиме над сценаріями відеороликів, насамперед звернула увагу, що зараз діти мають доступ до якісної, гарно ілюстрованої літератури не лише розважального характеру.

«Сучасна дитяча література піднімає багато важливих тем (історичної пам’яті, толерантності, взаємовідносин дорослий-дитина та ін.). Я як співзасновниця дитячої театральної майстерні «Догори-Дриґом» знаю, що діти дуже люблять після того, як прочитають ту чи іншу книгу, говорити про неї. Вони відразу починають згадувати ситуації, які були в них у школі чи за її межами. Вони цим діляться. Власне, на цьому будуватиметься сценарій. У нас буде 10 книг на різні теми для різних вікових груп. Про кожну з цих книг буде створено відео. Це ще один величезний плюс, тому що якісного україномовного відеоконтенту для дітей насправді дуже мало», – зазначила режисерка.

Вона розповіла, що кожен відеоролик буде складатися з трьох блоків: перший – спілкування акторів однієї з трьох театральних студій Луцька («Догори-Дриґом», «Бешкетники» чи студія Наталії Журавльової) з дітьми, другий – розвивальні вправи, наприклад, зі сценічного мовлення, для дитини, третій – читання-інсценізація фрагменту книги, яке має заохотити дитину прочитати цю книжку.

«До команди залучено психолога, який аналізуватиме, наскільки делікатно, толерантно і правильно побудована розмова з дитиною, і націлюватиме нас на те, як це робити зразково», – зауважила Руслана Порицька.

Керівниця відділу промоції читання УІК Анастасія Євдокимова відзначила, що спільний з «Фронтерою» проєкт логічно вписується в усе те, що робить Український інститут книги.

«Зараз у нас буде можливість побачити, як правильно говорити з дітьми про книжки, як читати… Це буде перший крок для розуміння того, як працювати з читанням дітьми, батьками, вчителями онлайн. Уже наступного року ми неодмінно зустрінемося в Луцьку на «Фронтері: Нові світи» офлайн, де зможемо взяти участь у різних читаннях, зустрічах з авторами, переконатися в тому, що письменники – це живі люди і з ними насправді дуже цікаво, а книжки – це не просто якісь матеріальні об’єкти, а це той добрий друг, з яким можна здійснити неймовірну подорож у нові світи», – сказала Анастасія Євдокимова.

Відеоролики ґрунтуватимуться на книгах видавництв «Чорні вівці», «Віват», Видавництва Старого Лева та видавничо-освітнього проєкту «Портал».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 30 Липня 2020 07:17
Елла Яцута - дуже красива і розумна дівчинка. За нею - щасливе, насичене красивим і розумним життям майбутнє. Яцута - це вулканічна енергія, але вона безпечна, тому що в правильному руслі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus