USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ІІ «Фронтера»: в Луцьку розпочався літературний вікенд

4 Жовтня 2019 17:10
Автори з України, Білорусі та Польщі протягом усього вікенду вестимуть із лучанами та гостями нашого міста розмови про літературу, презентуватимуть свої книжкові новинки, влаштовуватимуть перформанси та читатимуть вірші під вино.

Усе це відбуватиметься в рамках ІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», який триватиме в Луцьку 4–6 жовтня. Відкрили його в п’ятницю, 4 жовтня, в кав’ярні Kava Avenue.

Розпочав захід ведучий фестивалю Павло Коробчук, який вирішив замінити урочисте звернення до присутніх декламацією власного вірша.
«Кожного разу, коли відкриваєш фестиваль, думаєш: що б такого важливого сказати, якими мають бути вступні слова, аби передати саме те, що відчуваєш. І сьогодні я теж пов’язувала фрази з фразами, складала наперед речення і зрозуміла: якщо в Луцьку до кав’ярні стільки людей прийшли слухати літератури, значить наша команда рухається в потрібному напрямку. Дякую за те, що вас тут так багато», – сказала директорка фестивалю Елла Яцута.
Вона додала, що Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» – це не лише три дні поезії, прози, музики, розмов, дискусій, а й заходи, презентації, організовані протягом цілого року.

«Ми цілий рік очікуємо того, щоб разом поговорити про важливе – про взаєморозуміння, зокрема між мною, вами і кимось іншим», – зазначила Елла Яцута.
Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук звернув увагу на те, що літературний фестиваль такого масштабу знаний не тільки в Україні, а й за кордоном.

«Цей фестиваль давно вийшов за межі нашого міста, про нього знають у всій країні, а багато людей їдуть до Луцька, аби на нього потрапити. Безумовно, це промоція нашого міста в Україні та за кордоном, це імідж нашого міста, це родзинка культурного життя Луцька», – зауважив Ігор Поліщук і побажав, аби в майбутньому фестиваль тільки розвивався й залучав усе більшу кількість відвідувачів і учасників, зокрема й із інших країн.
Як пригадав віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур, він пов'язаний із літературним фестивалем із самого початку.

«Мені приємно кожного разу відвідувати заходи фестивалю, бачити, як фестиваль розвивається, залучає все більше осіб. Я знаю, як часто важко буває реалізувати свою ідею, наштовхуючись на байдужість інших. Хочу сказати, що без Елли Яцути цього фестивалю просто не було б», – наголосив Марек Запур.
Громадський діяч, спонсор фестивалю Роман Бондарук пригадав, що літературний розвиток Луцька розпочався ще з фестивалю «Меридіан», котрий передував «Фронтері».

«Для чого підтримка літературного фестивалю таким людям, як я? Дуже важливо внести свій вклад у культурний розвиток нашого міста, а також для популяризації літератури, книг серед дітей і молоді. Разом зі мною тут сьогодні присутні два моїх сини, тому сподіваюся, що для них це стане поштовхом для того, щоб більше читати», – сказав Роман Бондарук.
Письменник Сергій Жадан, своєю чергою, підготував на відкриття «Фронтери» невелику промову.
Організатори фестивалю – ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», Луцька міська рада, громадський діяч Роман Бондарук за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку.

У рамках фестивалю діятимуть три сцени: основна, молодіжна та дитяча.

Під час «Фронтери» читатимуть, дискутуватимуть і презентуватимуть свої книги автори з України (Сергій Жадан, Андрій Любка, Макс Кідрук, Катерина Калитко, Юрій Іздрик, Олександр Бойченко, Ірина Цілик, Артем Чех, Олеся Яремчук, Остап Сливинський), Білорусі (Андрей Хаданович) та Польщі (Мачей Роберт, Конрад Янчура).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ххх Показати IP 4 Жовтня 2019 20:46
еля молодець...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus