USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лідер «От Вінта!» – про історичні постаті, наповнені життям і сексом, та драйвових учителів

7 Серпня 2021 20:53
Проєкт «Знай наших», присвячений відомим українцям, зображеним не багатостраждальними, а наповненими життям, а також історичні книги презентував під час гутірки з бандерштатівцями музикант, лідер гурту «От Вінта!», письменник, художник, аніматор Юрій Журавель.

Фестиваль українського духу «Бандерштат» стартував біля Луцька у п’ятницю, 6 серпня, і триватиме до неділі.

Як розповів Юрій Журавель, він не тільки пише та виконує пісні, продюсує власний гурт, а й працює над книгами, зокрема історичними, тому віднедавна вважає себе також істориком.

ПРО ІСТОРІЮ

«Чому я зайнявся всім цим? Тому що відкриваючи підручники, патріотичні брошурки, в якийсь момент мене почало коробити від ілюстрацій, фотографій, наприклад, від фотографії Шухевича з простріленою головою, фотографії замордованого Василя Вишиваного та інших. Звичайно, мені захотілося знайти зображення цих особистостей, сповнених життям, драйвом, сексом. Цього не вистачає і цьому присвячений проєкт «Знай наших», – сказав він.

Читати ще: Усе, що треба знати про «Бандерштат-2021». Програма, ціни, цікавинки

Карикатури Журавля лягли в основу численних книжок, розмальовок і календарів, присвячених відомим українцям. Видатних постатей він зображує веселими та бешкетними. Окрім того, автор акцентує увагу на маловідомих фактах із життя великих українців.
«Я за вуха притягую дітей та дорослих до історії України, бо, відверто кажучи, з кожним днем я нею все більше захоплююся. Ми знаходимо нові факти і кожного дня просто охрініваємо від того, наскільки вона крута. І якщо її класно, драйвово викладати, вона дійсно захоплює дітей, і я впевнений, що рано чи пізно настане той день, коли з наших дітей виростуть майбутні Тарантіно, Іствуди, які розкажуть про українців як про ковбоїв. Наприклад, з’явиться якийсь Дюма й напише про наших козаків, наших лицарів так само круто, як свого часу про мушкетерів. Цього нам зараз дуже сильно не вистачає», – розповів музикант і письменник.

Читати ще: «Думала: піду зі сцени назавжди». Співачка з Луцька розповіла, чому не любить виступати в рідному місті

Серед багатьох представлених карикатур Юрій Журавель показав присутнім зображення бенкету на З’їзді європейських монархів, що проходив у Луцьку 1429 року.
«Вітовт збирав усіх князів Європи на той час. Скільки тоді було вбито лосів, кабанів, перерізано гусей, лебедів – всього, чим вони частували гостей. Це було дуже круто і цікаво. Сам герцог Косач був присутній на цьому дійстві. Я сподіваюся, що всі знають, що це – пра-пра-пра-пра-прадідусь Лесі Українки», – сказав він.

ПРО НАЗВУ ГУРТУ

Юрій Журавель пояснив, чому його музичний колектив «От Вінта!» носить саме таку назву.

«Чому гурт називається російською мовою? Ми свою назву не декомунізували. Жартома, звичайно, я пояснюю, що, наприклад, якщо ми котам кажемо «брись», курям кажемо «киш», німцям – «хенде хох», янкам – «янкі, гоу хом», то москалям ми кажемо «от вінта». Не назвати ж групу «Іди нах**!»
Як додав, українцям потрібно навчитися використовувати надбання всього світу, а не тільки знати про них.

ПРО ВЧИТЕЛІВ І КУЛЬТУРУ

Юрій Журавель також поділився, що з великим задоволенням інструктував би вчителів, аби вони могли б зробити свої заняття, особливо з історії України, більш захопливими для дітей. Додав, що сам у минулому був учителем початкових класів.
«Учителі мають бути більш чесними, драйвовими. І, дійсно, дітей, як не було б, із кожним днем зацікавити все важче і важче. Стільки багато класних іграшок у ґаджетах, стільки багато мультфільмів, стільки якісного лайна валить з боку нашого недалекого сусіда... Треба навчитися все це відрізати. Окрім того, треба навчитися платити за якісний український продукт і самим його робити. Тоді наша країна відбудеться. Я ще раз і ще раз повторюю: якщо вся наша культура – від дитячих казочок і до дорослого порно – буде українською, то ми відбудемося як повноцінна культурна держава», – переконаний музикант і письменник.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Lubo1 Показати IP 7 Серпня 2021 22:51
"...Про історичних постатей..." - "відмінків" не вчили в школі? ))
Я до Lubo1 Показати IP 11 Серпня 2021 17:21
а він вчився в школі??????
маразмкрепчал Показати IP 8 Серпня 2021 11:01
какие глубокие мысли!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus