USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Першу збірку п'єс Шекспіра продали майже за 10 млн доларів

16 Жовтня 2020 23:47
Рідкісну копію першої збірки п’єс британського драматурга Вільяма Шекспіра продали на аукціоні за рекордні 9,98 мільйона доларів. Книга «Перше фоліо» стала найдорожчим друкованим літературним твором в історії.

Книгу придбав американський колекціонер Стівен Ловентейл. Торги на аукціоні між трьома покупцями тривали 6 хвилин. Про це пише 24 канал з посиланням на CNN.

Одразу після аукціону в одному з телефонних інтерв’ю він назвав унікальне видання Шекспіра «святим Ґраалем серед книг».

Відзначимо, що остаточна ціна продажу в майже 10 мільйонів доларів значно перевищила оцінку аукціонного будинку Christie’s. За прогнозами максимальна ставка мала бути від 4 до 6 мільйонів.

Примірник видання, проданий на аукціоні, є одним з 5 повних екземплярів, які зберігалися у колекціонерів. Ще одну копію збірки продали на аукціоні у 2001 році за 6,1 мільйона доларів.

Що відомо про першу збірку п’єс Шекспіра

Збірник «Перше фоліо» з 36 п’єсами Вільяма Шекспіра був виданий незадовго після смерті британського драматурга. У книзі вперше з’явилися такі відомі твори, як «Макбет» та «Дванадцята ніч».

За словами американського колекціонера Стівена Ловентейла, «Перше фоліо» – найвидатніший твір англійською мовою і, безумовно, найвидатніший театральний твір.

«Тому ті, хто люблять інтелектуалізм, повинні його розглядати, немов божественний об’єкт», – прокоментував власник унікальної збірки.

Ловентейл придбав на аукціоні книгу в палітурці, яку виготовили ще на початку 19 століття. У збірку вкладено також лист шекспірознавця Едмонда Мелоуна від 1809 року, в якому дослідник підтверджує оригінальність.

Всього було випущено близько 750 копій «Першого фоліо». Однак до наших днів збереглося лише 235 примірників. З них лише 56 вважаються повними. Майже всі збірки наразі належать установам у США та Великій Британії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus