USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Полька з українським корінням та австрієць отримали Нобелівську премію з літератури

10 Жовтня 2019 15:42
10 жовтня назвали двох лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 рік.

Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук і Пітер Гандке з Австрії, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на Шведську академію.

Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук була нагороджена за «оповідну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя».

Австрієць Пітер Гандке став лауреатом за «впливову роботу, яка з мовною винахідливістю досліджувала периферію і специфіку людського досвіду».

Відразу двох лауреатів оголосили тому, що минулоріч премія з літератури нікому не дісталася. У 2018 в Шведській академії стався скандал, відбулось кілька звільнень. Причиною їхніх добровільних звільнень стали звинувачення у сексуальних домаганнях чоловіка однієї з членкинь цієї академії.

Ольга Токарчук народилась у 1962 році в Польщі. Живе у Вроцлаві. Шведська академія визнала головною працею Токарчук історичний роман «Книги Якова».

«У цій роботі вона показала найвищу здатність роману представляти випадок, майже виходить за рамки людського розуміння», – йдеться на сторінці Нобелівської премії в Twitter.

Пітер Гандке народився у 1942 році на півдні Австрії. Дебютував у 1969 році з новелою «Шершні». За твором поставили спектакль «Образа аудиторії», після чого він став відомим.

«Своєрідне мистецтво Пітера Гандке полягає у винятковій увазі до пейзажів і матеріальної присутності світу, що зробило кіно і живопис двома його найбільшими джерелами натхнення», – підкреслили члени конкурсної комісії.

Як повідомлялося, розробка літій-іонних батарей отримала Нобелівську премію з хімії. Нагороду взяли вчені Джон Ґуденаф, Стенлі Віттінґхем та Акіре Йошіно. Раніше Нобелівська премія 2019 року із фізіології і медицини дісталася одночасно Вільяму Р. Каеліну-молодшому, серу Пітеру Дж. Раткліффу і Греггу Л. Семенцу за їхні відкриття про те, як клітини відчувають і пристосовуються до наявності кисню.

В області фізики нагороду присудили Джеймсу Піблсу «за теоретичні відкриття у фізичній космології», а також Мішелю Майору і Дідьє Квелоцу «за відкриття екзопланети, яка обертається навколо зірки сонячного типу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 10 Жовтня 2019 15:59
Поляки дуже не люблять коли їм про українське коріння нагадують. Гонорові вони
а ти всезнайку, до Анатоль_ Показати IP 10 Жовтня 2019 18:27
звідки знаєш? І чому дурниці пишеш? Ти певно не чув про те, що українці в польщі мають свої школи, культурні організації, свої церркви і навіть епископів. Ти певно і не чув про українській чоловічий хор ЖУРАВЛІ який давав концерти майже по всій європі і в обох америках....
моска львов Показати IP 10 Жовтня 2019 16:21
А з якого лешаго в неї українське коріяння ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus