USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Письменниця з Луцька створила українського Гаррі Поттера

8 Листопада 2017 16:40
Його називають українським Гаррі Поттером, його життя перевернулося з ніг на голову в один момент раз і назавжди, відтепер він разом із вірним другом змушений подорожувати незвіданими містами та країнами, аби протистояти поганцям завдяки силі добра, яке живе в його грудях. Він – це 14-річний хлопчик Айхо.

Зустріч зі школярами, під час якої письменниця Ореста Осійчук познайомила усіх із цим персонажем у рамках презентації роману «Айхо, або Подорож до початку», що вийшов друком у новоствореному луцькому видавництві «Синя папка», відбулася 8 листопада в Центральній бібліотеці для дітей.

Насамперед мова зайшла про літературний світ фентезі як такий. На жаль, попри те, що саме цей жанр є чи не найбільш популярним у сучасній світовій літературі, українські письменники, котрі творять фентезі, змушені «пробиватися» до видавців, і, на жаль, не завжди їм це вдається.

Так, вимальовувати свого Айхо Ореста розпочала ще у 2012 році. І після закінчення клопіткої роботи подала рукопис на літературний конкурс «Коронація слова», який, до речі, виграла в номінації прозовий твір для дітей. Опісля книгу вдалося опублікувати в луцькому видавництві «Твердиня» у 2014 році, а згодом, у 2015 році, побачила світ і друга книга про пригоди хлопчика.

Вдихнути нове життя в роман, своєю чергою, вирішило видавництво «Синя папка», редколегія якого плідно попрацювала і над ілюстративним наповненням книги, і над самим текстом.

Як відзначила Ореста, зараз її Айхо трохи «поправився» – усе через ретельне редакційне опрацювання твору та численні ілюстрації, які підготував творець пластилінової візуалізації Леонід Тивонюк, зусиллями котрого із глини постав цілий мандрівний світ, прописаний авторкою.
Ще одним нововведенням видавництва стала й обкладинка. Незважаючи на те, що абсолютна більшість фентезі-творів публікується в яскравій «обгортці», світ Айхо виконаний у пастельній гамі. Таким чином видавці намагалися не стати на заваді читачу самому розфарбувати описані в романі місця.
«У цій книзі яскравою червоною лінією простежується добро. Мені говорили, що це немодно, адже зараз – ХХІ століття, і ми повинні більше думати про себе. Але, знаєте, саме добре серце Айхо допомогло йому подолати всі ті халепи, які з ним траплялися. Я часто кажу, що сильною людиною робить не стільки меч у руці, скільки добре серце у грудях», – сказала авторка.
Відповідаючи на численні запитання від школярів, Ореста Мосійчук зізналася, що мріяла стати письменницею ще з дитинства, але відклала реалізацію своєї мрії, адже довгий час вважала, що всі письменники уже мертві.

Своєрідним поштовхом для того, щоб нарешті розпочати ставати письменницею, для Орести послужило, як полюбляє жартувати сама авторка, закінчення її дитинства, яке припало на її 25-річчя. Цьому «посприяв» своєрідний розрив дівчини з колишнім розмірено-спокійним життя: шлюб, переїзд із невеликого містечка до Луцька та зміна роботи.

Одного робочого дня Ореста й написала перший абзац роману, який представила до уваги чоловіку Сергію, а після його схвалення продовжила писати далі, й обов’язково – під інструментальну музику.

«Цей вигаданий світ манить мене, я ним живу, і коли сідаю писати, бачу його», – відзначила Ореста та додала, що жодного разу Айхо не з’являвся у її сновидіннях.
Однак цей персонаж став настільки рідним письменниці, що, разом із ним переживаючи всі пригоди, складні ситуації, письменниця поборола багато власних страхів паралельно з тим, як боров свої страхи Айхо.

«У школі я найбільше боялася виходити до дошки, це для мене було щось жахливе, я навіть не наважувалася на уроках піднімати руку. Зараз я уже спокійно виступаю перед цілими аудиторіями», – сказала Ореста.
Насамкінець вона зізналася, що у планах видавництва «Синя папка» – по черзі видати всі книги серії пригод Айхо. Загалом письменниця задумала написати шість книг, уже готовий третій рукопис, і авторка розпочала працювати над четвертою частиною. Тож тим, хто захопився першою книгою «Айхо, або Подорож до початку», варто запастися терпінням, очікуючи чергові літературні фентезі-шедеври.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus