USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Сусідство, «люди війни» та перетин культур: «Книжковий Арсенал 2019» у фото

29 Травня 2019 19:04
Закордонні гості, тисячі презентацій, зустрічей та дискусій, нові спеціальні проекти та виставки: таким був IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», що тривав протягом п’яти днів у Києві.

Фокус-темою цьогорічного фестивалю була тема співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей. Спеціальна програма «Сусідство: відкрите питання» охоплювала різні прояви взаємин між культурами, історіями й політиками сусідніх країн: взаємовпливи в літературах, видатні постаті на перетині культур, право на пам’ять і місце в історії, трансформації країн після падіння Берлінського муру та нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту. Як вибудовуються внутрішні зв’язки всередині країни? Як відкривати одне одного через подорожі, репортажі, переклади, спільні видавничі й мистецькі проекти? Як змінюється образ української культури в очах сусідів і що впливає на його формування?

Фокус-тему доповнював виставковий проект «РОЛІТ/СУСІДИ», присвячений легендарному кооперативному будинку «Робітників літератури» — широко відомому як київський «Роліт». Будівництво і заселення Роліту збіглося з початком репресій і докорінної зміни в організації літературного життя: ліквідацією різноманітних творчих об’єднань і виникнення єдиної Спілки радянських письменників України (1934) – одночасно з перенесенням столиці з Харкова до Києва. Виставка висвітлювала історії окремих мешканців, пов’язані з періодами життя в Роліті, стосунки з сусідами, особисте і громадське, побут і творчість видатних митців таких як, Остап Вишня, Максим Рильський, Володимир Сосюра, Олесь Гончар та багато інших.


Традиційно значна частина фестивалю присвячена дітям: тема дитячої програми фестивалю звучить, як «Ось, власне!» У фокусі — українські автори. Книжковий Арсенал актуалізував проблему домінування в сучасній дитячій літературі перекладів та необхідність підтримки вітчизняних авторів та видавців, важливість, перспективність і потенціал своїх крутих «зірок» дитячої літератури.


Особливим акцентом фестивалю став «Ветеранський намет» — спеціальний проект Мистецького арсеналу та письменників-ветеранів у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів України. Літературу про теперішню російсько-українську війну, написану учасниками бойових дій і волонтерами, представили на спеціально обладнаному військовому наметі у дворі Мистецького арсеналу, де також відбувалися автограф-сесії авторів.


Письменники й експерти з різних країн світу збираються на Книжковому Арсеналі проговорити важливі для них і для широкого загалу питання. Міжнародна програма фестивалю – це платформа для побудови мостів між культурними спільнотами. Міжнародними партнерами заходу стали: Посольство Канади в Україні, Представництво Європейського Союзу Україні, Culture Bridges, NORLA, Посольство Ізраїлю в Україні, Посольство США в Україні, Австрійський культурний форум, Посольство Німеччини в Україні, Франкфуртський книжковий ярмарок, Goethe-інститут в Україні, Посольство Швейцарії в Україні, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, Посольство Угорщини в Україні, Грецький культурний форум, Польський інститут в Києві, Французький Інститут в Україні, Чеський культурний центр, Посольство України в Лівані, Лондонський книжковий ярмарок, Британська Рада в Україні, Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини.


Нагадаємо, у рамках «Книжкового Арсеналу» розповідали про «безсмертний полк» як путінську релігію війни та смерті, спрямовану на виправдання загарбницької політики Росії. Унікальну докладну наукову реконструкцію одягу та спорядження вояків різних історичних епох демонстрували під час презентації книги-альбому «Людина війни: зовнішність та озброєння воїнів на території України від енеоліту до сьогодення». Про те, як, дотримуючись п’яти базових принципів, можна скоротити виробництво сміття у власній оселі в десятки разів йшлося під час розмови «Zero waste — що це та навіщо?» з нагоди виходу книги «Дім — нуль відходів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus