USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«У Карпатах народжуються історії», – львівська авторка з гуцульським детективом у Луцьку

15 Квітня 2019 08:00
«Ми будемо цікаві світу тільки тоді, коли пропагуватимемо щось своє, самобутнє», – переконана львівська письменниця, казкарка і журналістка Марічка Крижанівська.

На днях – 12 квітня – Марічка вперше завітала до Луцька з презентацією свого дебютного роману «Тіні». Інформаційному агентству Волинські Новини випала нагода поспілкуватися з авторкою напередодні зустрічі з читачами.

Письменниця розповіла про відмінності в написанні дорослої та дитячої прози, пригадала, що наштовхнуло її на ідею повернутися до «Тіней забутих предків», знятих Сергієм Параджановим, і поділилася своєю любов’ю до українських гір.

Ви вперше відвідуєте Луцьк?

Я вдруге в Луцьку, але попереднього разу була рівно 40 хвилин – вибігла з поїзда, сіла на таксі, заїхала в замок, перебігла, вернулася. Вважайте, я нічого не бачила. А сьогодні відкрила для себе Луцьк. Чесно, я в дикому захопленні. Я закохалася в ваше місто. Воно таке гарне, таке доглянуте, люди такі привітні, парк – це взагалі щось неймовірне. Я в зоопарк потрапила… Востаннє була в зоопарку ще в дитинстві.

Ви приїхали, аби презентувати свою нову книгу, яку окреслили як перший гуцульський детектив. Звідки таке жанрове визначення?

Коли я писала, то навіть не підозрювала, що це гуцульський детектив, я просто писала. Означення вже дали у «Видавництві Старого Лева».

Взагалі це перший мій роман для дорослих, до того я писала твори для дітей.

Спочатку я послала роман на «Коронацію слова» й отримала минулоріч спецвідзнаку (за найглибше та найґрунтовніше дослідження історії свого роду, – ВН). А потім подумала, що, можливо, хтось схоче мене надрукувати. І спробувала з найкрутішого видавництва – «Видавництво Старого Лева» зараз набрало обертів і в них дуже професійна команда.

Через пару місяців мені написали, що роман беруть у друк. Так усе закрутилося, і з того часу я дізналася, що це гуцульський детектив.

Ви згадали, що це ваша перша доросла проза. Далі плануєте повернутися до казок і дитячих історій?

Хочу пробувати всяке-різне, бо мені і для дітей цікаво писати, але там трохи інша специфіка, бо я стаю відповідальна за формування людини. У випадку дорослих йдеться про сформовану людину з її усталеними психікою, поглядами, сприйняттям світу. А у дитини все тільки формується, і головне завдання тих, хто пише книжки для дітей, – не нашкодити, а навпаки підтримати, допомогти подолати страхи.

Тобто для дітей складніше писати, ніж для сформованого читача?

Мені здається, що так.
«Тіні». Чому вирішили повернутися до цієї теми, зокрема до періоду зйомок фільму Параджанова, й по-новому обіграти все у своїй книзі?

Усе було дуже спонтанно. Я, як журналістка, яка працює на телебаченні, пишу про культуру, і ми поїхали в Криворівню знімати сюжет про 50-річчя від часу зйомок фільму «Тіні забутих предків». Ми приїхали в класне, красиве гірське село й знайшли там людей, які брали участь у масовці і котрі ще пам’ятають Параджанова. Гуцули такі класні, вони навіть показували нам хати, збудовані за гроші, які платив їм Параджанов за зйомку в масовці. І так у мене з’явилася ідея про щось таке написати. Це по-перше.

По-друге, я кожного року їжджу в Карпати. Моя двоюрідна бабця має високо в горах у селі Яблуниця хату. І весь роман я написала там під смерекою. Буквально під смерекою. Я брала каримат, ноутбук і йшла писати. Я писала протягом трьох канікул, тобто 10 днів підряд три роки поспіль.

І відповідно, вийшов роман із трьома часовими лініями. Одна – це міфічні часи, коли ще існують духи. Якраз там відбувається цей розкол світу, стається вбивство. Друга часова лінія – Параджанов, який приїжджає в Криворівню й починає знімати фільм; це 1963 рік. І третя часова лінія – наші дні. Туди приїжджає журналістка, яка розкручує всю історію. Вона мимоволі потрапляє у вир усіх подій.

Розумієте, надихають самі Карпати. Ви перебували в горах вночі наодинці? В той момент кожен порух, кожен звук здається чимось надприроднім. Там дуже легко повірити в щось надприродне і надзвичайне. Там народжуються історії.

Головну героїню – журналістку – списували з себе?

Мої друзі кажуть, що героїня чимось схожа на мене. Я не списувала її з себе, але, може, в мене підсвідомо це вийшло.
Розповіли, що писали під смерекою. Чому письменників так тягне до дерев, природи?

Я не можу цього пояснити. Була потреба там писати. Не писати я не могла. Я сідала на місце і виписувала емоції.

Село Яблуниця – дуже високогірне, знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. І тільки як над хатою підіймаюся, з лівого боку видно Чорногірський хребет, прямо – хребет Свидовець і урочище Драгобрат, справа тягнеться хребет Горгани. Ти просто сидиш у шоці між тим усім. Така краса…

Ви згадали про містику Карпат. Як вважаєте, теперішнім гуцулам ще притаманна віра в надприродне?

Вони в це вірили, коли були язичниками. Зараз вони християни, але все таки я помітила, що в деяких регіонах частково збереглися стародавні вірування. Наприклад, кажуть «арідник»; арідник – це нечиста сила. Також мають день у році, коли не можна нічого робити, бо в протилежному випадку тебе грім ударить.

Здається, християни, а вірять у такі речі. Але я не дивуюся, бо вони живуть близько біля природи і бачать різні, може, інколи надприродні, речі.

Як сказали, далі плануєте писати як для дорослих, так і для дітей. Що буде наступним?

Я не знаю. У мене є ще один роман для підлітків. У Карпатах є заповідник «Тустань», де в княжі часи була могутня, неприступна фортеця, і там дуже енергетичне місце, місце нашої сили, місце нашої історії. Я написала про це роман. Зараз хочу його трохи переписати, осучаснити. Там уже бойківський колорит. Це також горяни, але ті, які живуть у нижчих горах частини Івано-Франківщини, частини Львівщини. В них також є свої вірування.

Тобто все ж таки вас тягне до надприродного?

Люблю щось таке, і люблю щось з етнічним колоритом, бо ми цікаві можемо бути світу тільки тоді, коли пропагуватимемо своє, самобутнє.

Розмовляла Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus