USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку представили рукотворну книгу «Лісова пісня» Лесі Українки

25 Лютого 2019 22:22
Під час відкриття оновленої виставки «Будуть приходити люди…», приуроченої до 148-ої річниці від дня народження Лесі Українки та 105-ої річниці з часу виходу першого окремого видання драми-феєрії «Лісова пісня» (1914) у Волинському краєзнавчому музеї свою рукотворну мініатюру представила рівненська майстриня Олена Медведєва, інформує Волинь Нова.

Пані Олена розповіла, що книга, котра містить уривок легендарної поеми, складається із 18 сторінок. Видання відповідає світовим стандартам мініатюри: висота сторінки 9 см, а самої сторінки — 7 см. Розмір вишитого полотна – лише 5 на 4 см, а вага всього 70 грамів. «Остаточний варіант вийшов аж із четвертої спроби. Робота над мініатюрою потребує зосередженості. Але любов перемагає, і щастя у вишиванні долає все. Щастя більше, аніж турботи», – зізнається Олена Медведєва.

За словами авторки, книга виконана під стародрук: є псевдобинти, кутники, золотий зріз, золотий каптал і навіть закладка. Тобто є все, що властиво повноцінній книзі.

В доробку креативних витворів Олени Медведєвої це перша мініатюра. «Леся Українка — тому що 105 років «Лісовій пісні». Як не подарувати нашій великій Лесі ось цю книгу на день народження?» – пояснює рівненська майстриня, яка працювала над нею декілька місяців. За словами пані Олени, це перша вишита мініатюрна книга в світі. До майстрині звернувся колекціонер, який має понад 40 тисяч експонатів, але саме створених голкою і ниткою серед них немає. Тому аналогів презентованої «Лісової пісні» не існує.

Пані Олена, творча, сонячна, віддана своєму захопленню людина, ще дорогою до Луцька уявила свою зустріч із великою поетесою. «На іменини з порожніми руками не ходять. Я би вручила оцю скриньку, зроблену майстром з Дубна Миколою Боярчуком. Показала б ось цю вишиту мініатюру і розповіла б: вона вишита на полотні яке виготовляється на Волині, оздоблена візерунком, який намалювала ваша мати і зберегла у своєму альбомі. Вона містить ваш портрет і більше того, ця мініатюра вишита голкою, що і вишитий Шевченків «Кобзар», Чотири Євангелія і книга поезій Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку».
Мініатюра вишита мовою оригіналу. Кожен міг погортати сторінки представленого шеедвру, а також подивитися всю колекцію рукотворних книг Олени Медведєвої, виставленої у музеї. А ще охочі мали нагоду покласти стібок у текст майбутньої вишитої книги — фоліанту «Лісова пісня».
Наразі вишивається 18 сторінка, а от скільки їх буде – достеменно порахувати не можна. Це стане зрозуміло, коли весь текст буде виконаний. Не залишиться майбутня книга й без ілюстрацій, це – роботи самобутньої української художниці Софії Караффи-Корбут. Спершу сканувалися оригінали малюнків, потім з них забиралися кольори, окрім чорного, й у техніці шовкографії відтворювалися на полотні. І лише після цього спеціальними авторськими барвниками розфарбовується зображення. А далі на ньому вишиватимуться окремі орнаменти. Над картинами працює рівненська художниця Наталія Серветник. Всього до книги увійде 6-8 ілюстрацій, поділилася робочими моментами Олена Медведєва.

«Все намагаюся робити вручну, так залишається тепло, частинка моєї енергії. І тоді книга зовсім інакше сприймається людьми», – розповідає майстриня.

Мирослава КОЗЮПА

Фото Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus