USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Лучанам презентували історичний роман Миколи Жулинського

6 Червня 2017 23:21
Історичний роман Миколи Жулинського “Моя Друга світова” – це переплетення дитячих вражень з історичними фактами і людськими трагедіями у вирі Волинської трагедії. Книжка вийшла в світ у видавництві «Ярославів Вал», за підтримки Фонду Ігоря Палиці Тільки разом”. Презентація роману відбулася у Волинському обласному театрі ляльок, повідомляє прес-служба Фонду.

Дитинство літературознавця Миколи Григоровича пройшло в невеличкому селі Новосілки, що на березі Хрінницького водосховища. Саме тут відбуваються події роману-хроніки в голосах «Моя Друга світова».

Дитячі спогади автора про війну, яку вели хлопчаки на сільському цвинтарі переростають у масштабні зміни в історії людства. На сторінках книги у голосах постає пам’ять земляків Миколи Григоровича про страшні роки окупації, війни, боротьби УПА, колективізації, депортації та репресій.

"Вони (члени НКВС, – авт.) почали виловлювати учасників Організації українських націоналістів і членів боївок УПА, а в селі їх було доволі. Забирали усіх чоловіків. Батько взяв мене на руки й сховався біля Стиру. Мені тоді ще й трьох років не було. Але міліціянти нас знайшли та повели у центр села. Батько сподівався, що його відпустять, бо ж з малою дитиною. Але його не відпустили. Наказали, щоб спустив мене з рук. Я пішов додому… Тоді частину чоловіків розстріляли в горохівському лісі. Інших, серед них і батька, завезли в луцьку тюрму, а потім у концтабори, – постають спогади далеких років у пам’яті автора. – Мій батько прошов три німецькі табори. Він боявся вертатися додому. На українську землю він ступив у той день, коли йому виповнилося 100 років. В Україні він прожив ще півроку…", - розповідає Микола Григорович.

На презентацію книги завітали імениті волиняни, які поділилися враженнями від історичного роману.

"Коли я читав книгу, мимоволі виникали в уяві перші повоєнні роки. Я бачив як везуть навантажені селянським майном вози. А за тими підводами ідуть жінки і голосять так, наче то йде похоронна процесія", – резюмував Іван Корсак.

Володимир Лис зауважив, що про Другу Світові війну вже написано дуже багато. Проте цінність роману в тому, що війна тут постає саме, як Друга світова Миколи Жулинського, його родини, села, народу.

"Найцінніше для мене в книзі – оці голоси. Голоси жінок, які боялися за своїх дітей і хотіли їх врятувати. Голоси тих, хто був вивезений у Німеччину, – ділиться Володимир Лис. – Це ті, хто пережив оту криваву різанину, яку називають Волинською. Це той хто пережив і зумів зберегти об’єктивність, яка постає в голосах у романі", - сказав Володимир Лис.

Керівник програми «Культура і духовність» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Дмитро Зінько подякував Миколі Жулинському за книгу, яка допоможе молодому поколінню зрозуміти історію своєї країни. По закінченню презентації Дмитро Зінько вручив представникам бібліотечної системи районних центрів області та міста Луцька по два примірники видання «Моя Друга світова».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus