USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У поширенні COVID-19 винні не лише китайці, а й ми з вами, – Макс Кідрук спрогнозував майбутні пандемії

16 Квітня 2020 07:00
Сучасний український письменник Макс Кідрук розповів про свою майбутню роботу «Нові темні віки», що описує Землю на початку ХХІІ століття, пандемію коронавірусу та відповів на запитання прихильників під час прямого ефіру у фейсбуці.

Онлайн-зустріч відбулася 14 квітня в рамках карантинного Літкур’єра від Форуму видавців.

Насамперед автор порекомендував читачам, котрі лише придивляються до його творчості, першою прочитати книгу «Де немає Бога»: «Цю історію я вважаю своєю найкращою. І якщо ви просмакуєте її від початку і до кінця – це значить, що ви – мій читач і в нас поперед щонайменше десятиліття тісних стосунків».

Макс поділився, що сам читає практично все. «Професійний письменник починається з читання, тому я читаю все – не тільки те, що потрібно мені для написання історій, а й своїх колег, у тому числі з України. З останнього, що я прочитав, – це книга «Я змішаю твою кров з вугіллям» Олександра Михеда», – сказав автор і додав, що читає навіть жіночі романи, аби ознайомлюватися з усім, що пишуть сучасні прозаїки. До читання Максима привчив батько, теж письменник, який свого часу «підсовував сину правильні книжки».

На безлюдний острів Кідрук прихопив би з собою об’ємні книги «Буря мечів» Джорджа Мартіна, «Маленьке життя» Ханьї Янагихари та «Основи конструювання систем космічних апаратів», а також улюблені платівки Iron Maiden, Nightwish та Judas Priest.
Автор поділився, що майже не дивиться фільмів чи серіалів, водночас був би не проти екранізувати якийсь зі своїх романів, до прикладу «Зазирни у мої сни» або «Не озирайся і мовчи», проте фанам не слід очікувати на екранізацію найближчим часом. Своїм же улюбленим блогером Кідрук назвав Клятого раціоналіста, який розвінчує поширені міфи.

Макс зазначив, що не збирається повертатися до традиційних пригодницьких романів, адже зараз у зв’язку з появою дешевих авіаквитків кожен може полетіти в будь-який куточок планети, побачити все на власні очі та пережити свій досвід.

Читайте ще: «Якщо не будемо відповідальними, вірус від нас повернеться до інших країн», – Андрій Курков про карантин і останній роман

Письменник нагадав, що зараз працює над новим проєктом – серією з щонайменше трьох книг під загальною назвою «Нові темні віки».

Усі книжки саги об’єднуватиме спільний вступ: «Першими про Нові темні віки заговорили на Землі – не на Марсі. Термін якийсь час не приживався. Очевидна алюзія на епоху невігластва та варварства, що запанувала в Європі після падіння Західної Римської імперії, видавалася дещо натягнутою. Коли ж вислів дістався колоній, усе вже летіло шкереберть. І надто доречне порівняння з Раннім Середньовіччям швидко поступилося аналогії з іншими темними віками – астрономічними, періодом на світанку часів, коли Всесвіт, розширившись, став прозорим для світла, про те, що не містило в собі нічого, що могло би світити. Не було ні зір, ні планет, ні галактик. Жодної краплини світла в холодній непрониклій чорноті. І це значно краще пасувало для опису майбутнього, в яке вступало людство. Темрява насувала звідусіль і ніхто не знав, що нас чекало за нею».

Кідрук розповів, що прагне теж написати в майбутньому щось на кшталт роману «Де немає Бога»: «Подібні книги будуть, але, очевидно, до початку виписування нової історії ще довго. На часі – «Нові темні віки».

Читайте ще: Ірена Карпа поділилася, «як виходити заміж стільки разів, скільки хочеться»

Поділився автор і своїми думками щодо сучасної пандемії коронавірусу.

«Ця пандемія доволі сильно вдарила по всьому світові і примусила весь світ завмерти, поставити на паузу всі економіки. На превеликий жаль, у майбутньому таких пандемій буде більше… Я сподіваюся, що ви розумієте те, що пандемія коронавірусу розпочалася не тому, що якийсь китаєць з’їв кажана. У виникненні цієї пандемії винні не лише китайці, а й ми з вами. Головна причина полягає в тому, що ми нещадно знищуємо середовище, де проживають різні ендемічні види – вони змушені мігрувати в ті середовища, де раніше не жили, там контактують із видами, з якими раніше не контактували, передають їм свої віруси, які відповідним чином мутують і зрештою набувають здатності переходити до людей. Це дуже коротко і примітивно. Тому пандемії й надалі будуть і що ще гірше – з кожним разом їх усе важче буде долати. Цьому теж є низка причин, одна з яких полягає в тому, що ми зараз вступаємо в еру постінфекцій або постантибіотиків, коли більшість штамів бактерій, які можуть викликати захворювання у людей, поступово набувають резистентності до наявних класів антибіотиків. І ми вже програємо гонку озброєнь із бактеріями – для виготовлення, тестування і сертифікації антибіотику потрібно щонайменше п’ять років, а резистентність у бактерій, проти яких цей антибіотик був розроблений, іноді виникає менш ніж за рік», – розказав Макс.

Він додав, що водночас не припиняється неконтрольоване поширення антибіотиків, що теж впливає на виникнення резистентності серед усіх видів бактерій.

Окрім того, ще одна причина, чому майбутні пандемії обходитимуться людству тяжче, – розвиток медицини, який фактично зупинив еволюцію людини як виду.

«Якщо раніше людина була носієм якогось генетичного захворювання, яке спричиняло, наприклад, проблеми з серцем на ранньому етапі життя, то без хірургічного втручання вона помирала, не встигаючи народити нащадків. Таким чином еволюція відсікала передачу «битих» генів майбутнім поколінням. Зараз цього немає», – звернув увагу автор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 16 Квітня 2020 08:01
Ні, першопричина цієї конкретної пандемії як раз у тому, що хтось в китаї зжер кажана, та й у тому, що китайці взагалі їдять ледь не все, що рухається.
Сталкер Показати IP 16 Квітня 2020 08:20
Хай би сам читав свої книжки і не вчив нас як жити. Краще прислухатися до Ігоря Палиці!
Лучник. Показати IP 16 Квітня 2020 10:17
Кожен може полетіти в будь який куточок планети.Він що прилетів з другої планети чи з дуба впав. Не знає які доходи в пересічного громадянина особливо в песіонера.
До Кідрука Показати IP 16 Квітня 2020 11:16
Максим Іванович!з величезним захопленням читаю Ваші книжки!Дякую за творчість!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus