USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«В Україні нема ядерної боєголовки, бо волонтери досі її не замовили»: на фестивалі під Луцьком презентували книгу

8 Серпня 2021 14:44
«Якщо в Україні досі немає ядерної боєголовки, то це лише тому, що волонтери її не замовили», – переконана журналістка, волонтерка та працівниця Українського інституту національної пам’яті Наталія Позняк, яка під час гутірки на літературній сцені «Бандерштату-2021» презентувала свою книгу «Волонтери: сила небайдужих».

У своїй книзі письменниця зібрала історії та долі 28-ми реальних персонажів.

Зі слів авторки, її друкована праця стала продовженням серії видань Українського інституту національної пам’яті, присвячених російсько-українській війні.

«Нас вчили, що у війни нежіноче обличчя, але книга «Дівчата зрізають коси» Євгенії Подобної показала, що, власне, війна не вибирає – її вибирають. Через рік побачила світ книга «Капелани на службі Богу й Україні». Це своєрідний збірник інтерв’ю про людей, які через власні внутрішні переконання не можуть брати зброї до рук, тому їхньою зброєю стала молитва», – каже Наталія Позняк.
Вона пригадала розповідь капелана Миколи Юрака, коли під час молитви з бійцями їх почали крити «Градами».

І він каже, мовляв, стоїть, все трясеться, читає молитву, а бійці навколо стоять і просять: «Батюшко, можна ми за вас хоч потримаємось?» У самого ж ноги в землю від ляку вросли, але капелан продовжував монотонно читати молитву, бо ж знав, що у той момент він був єдиною опорою для хлопців.

Зі слів авторки, лише у 2015 році до волонтерського руху тією чи іншою мірою були залучені 47% українців. Тому герої книги – це волонтери, які допомагали армії, опікувалися пораненими, взялися рятувати населення у зоні бойових дій.

«Це історія волонтера, легенди Херсону Григорія Янченка, який, будучи без двох ніг і пальців на руках, починаючи з 2014 року щодня приїжджав на своєму візку до торгового центру, збирав гроші на армію, а потім раз на місяць їздив на передову. За цей час він назбирав понад 3 мільйони гривень. Він продовжив це робити, навіть переживши особисту трагедію, адже під час однієї з таких поїздок його дружину розбив інсульт і її вже не змогли врятувати», – розповіла письменниця.
З її слів, з початку війни волонтерство розвивалося у кілька етапів. Спочатку допомагали ті, хто мав бажання і міг долучитися. Потім частину зобов’язань із забезпечення війська взяла на себе держава, а з високої трибуни одного разу пролунало, що «війну ми могли б виграти і без волонтерів». Це дуже вдарило по мотивації. У 2016-17 роках пішла хвиля споживацького ставлення до волонтерства. Люди забували, що у волонтерів немає чарівної палички, що виконує всі бажання. Але на той час у багатьох із них закінчилися ресурси.

Станом на сьогодні велика кількість волонтерських організацій перепрофілювалися і допомагають родинам загиблих. Але волонтерство живе.

Наталія Позняк зазначила, що, на її думку, волонтери й досі працюють, бо закривають дірки на вчора, ті, які держава закриє через місяць.

«Ми жартуємо, що в Україні досі немає ядерної боєголовки лише тому, що волонтери її не замовили», – зазначила жінка.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ще не зовсім свідоми Показати IP 8 Серпня 2021 15:02
Люди й досі живуть квітнем 2014. В них час зупинився. В 2021 "Волоньтьор" - це матюк
Дядя Показати IP 8 Серпня 2021 20:31
Скажіть люди - хто це взагалі???!!!
До ще Показати IP 8 Серпня 2021 22:37
Маєш рацію, "волонтьор" вже матюк. Натомість "Волонтер" - це синонім слова "Людина". Так само, як "Доброволець". Україна трималась і тримається на волонтерах та добровольцях. Решта є метеликами-одноденками, пожрать, випорожнитись та розмножитись
До До Показати IP 9 Серпня 2021 10:54
Фактично - так. В Україні завжди знаходились люди, які нехтували своїм добробутом заради незалежності України. Настав час виявляти їм особливу увагу, аби вони, а не метелики-одноденки були прикладом молодим поколінням. Ніхто не гнав на війну Богдана Хмельницького, могли уникнути небезпек Мазепа, Петлюра, Грушевський, Бандера, Шухевич, Стус, інші 60-ники, Добробатівці та Волонтери 21-го сторіччя. Натомість в Луцьку ще дискутують на тему встановлювати чи ні пам'ятник Степанові Бандері. Яка може бути дискусія при домінуванні совків. Хто питав лучан з приводу пам'ятників Сталіну, Лєніну, Бойку, П.Савельєвій? Якби вели дискусії з приводу пам'ятників Шевченку, Грушевському, то їх би й досі не було.
До до до Показати IP 9 Серпня 2021 17:06
Чим уже Савельва перед вами завинила ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus