USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Відома дослідниця назвала факти з біографії Лесі Українки, які навряд чи вдасться з’ясувати

11 Вересня 2021 21:27
У Волинському краєзнавчому музеї 9 вересня презентували двотомник спогадів про видатну поетесу Лесю Українку.

Захід розпочався з мелодій Фридерика Шопена, які майстерно виконали лауреатки міжнародних конкурсів Тереза Ролінгер-Верзун та Анна Єфіменко, вихованки заслуженої працівниці культури України Ірини Циганкової.

Модератор зустрічі доктор філологічних наук Сергій Романов зауважив: відомо, що Леся Українка доволі негативно ставилася до того, аби факти її життєпису поза літературною працею були оприлюднені. Відомі слова поетеси, мовляв, не хочу не те, щоб був надрукований лист, але навіть конверт. Та було застереження, що для нащадків ця тема має бути відкрита.
Власне двотомник спогадів про Лесю Українку презентувала упорядниця видання, відома дослідниця творчості поетеси Тамара Скрипка.

«Двотомник дає підстави говорити про цілісність мемуарного дослідження, в якому життя, доля і творчість Лесі Українки вписуються у золотий простір українського суспільства у складний період його національного самопроявлення і самоствердження», – зазначила дослідниця.
Читати ще: У ВНУ презентували повне 14-томне видання творів Лесі Українки

На зустрічі йшлося і про те, що у радянські часи товаришку поетеси Варвару Дмитрук «консультанти» напучували про що говорити, а що замовчати. Тож навіть не всім спогадам можна довіряти.

Як зауважила Тамара Скрипка, попри те, що цю селянку вважають подругою Лесі Українки, насправді вона приятелювала з її сестрою Ольгою Косач-Кривенюк.
Інформацію про інтимні стосунки між Лесею Українкою та Ольгою Кобилянською дослідниця вважає нісенітницею. Мовляв, звертання «кохана» було широковживаним у культурі спілкування між жінками того періоду.

«Я вже віддавна збираю матеріали про Лесю Українку і запевняю, що вона не була лесбійкою», – зауважила Тамара Скрипка.
Читати ще: На обійсті Косачів знайшли невідомий лист до волинського письменника

Вона зізналася, що деякі факти біографії Лесі Українки вже навряд чи вдасться встановити.

«Я досі не можу знайти доказів про народження дитини Климента Квітки у той час, коли він ще був чоловіком Лесі Українки. Я не можу знайти прізвища цієї Лідії Григорівни, яка народила йому дитину. І це мене стримує, щоб хронологічно описати останній рік життя Лесі Українки. Ця Лідія Григорівна була заміжня, мала одного сина, коли народився інший син Андрійко вже від Климента Квітки. Невідомо, чи мав Андрій прізвище Квітка, чи прізвище своєї матері. Уже довго шукаю інформацію. Думаю, мені вже не пощастить знайти, – констатує Тамара Скрипка. – Але якщо вже писати біографію Лесі Українки, то важливо знати, які особисті страждання вона пережила в останні два роки свого життя».

Мар'яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Вересня 2021 01:05
Перекрутіть, як вам до вподоби. А нам всьо равно.
Бритва Оккама Показати IP 12 Вересня 2021 11:47
факти,які навряд чи вдасться з'ясувати?Ви хоч іноді думаєте,коли пишите?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus