USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь готується до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки

2 Лютого 2021 20:10
«Ні! Я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає…». Ці слова нашої видатної землячки Лесі Українки, що їх вона вклала у вуста своєї Мавки, і для самої поетеси виявилися пророчими. Адже її ім’я навіки вписане золотими літерами в історію світової літератури.

Про наближення знаменної дати – 150-річчя нашої геніальної землячки, що припадає на 25 лютого цього року, лучанам та гостям міста нагадує величезний банер, що його розташували на багатоповерхівці в самісінькому серці Луцька. Окрім того, на Волині було проведено чимало заходів, приурочених до ювілею поетеси.

Звісно, найвагомішим досягненням можна вважати видання 14-томного повного зібрання творів Лесі Українки, над яким працювали науковці Волинського національного університету.

Читати ще: «Нам не вірили. А вже готові перші сім томів повного видання творів Лесі Українки», – Ірина Констанкевич

«Це мрія науковців, лесезнавців, і не лише волинських. Тому що з 1981 року видавництво повного зібрання не здійснювали, адже це складний проєкт не лише в коштах, а у готовності кадрів, філологів у їх професіоналізмі подужати такий амбітний проєкт. З великою радістю і гордістю хочу сказати, що проєкт уже фактично на фінальній стадії. 25 лютого обіцяють його презентувати у Києві. Тож стартуватиме відзначення з презентації сучасного красивого видання творів Лесі Українки. І, власне, родовід цього видання – з Волинського національного університету імені Лесі Українки», – зазначила народна депутатка Ірина Констанкевич, яка й стала однією з ініціаторок відзначення ювілею славетної землячки на державному рівні, а 8 лютого минулого року Верховна Рада України проголосувала за відповідну постанову.

А ректор ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось повідомив, що в Луцьку 14-томник презентують 1 березня. Він додав, що підготовка повного зібрання творів Лесі Українки тривала менш як рік завдяки тому, що працівники вишу сформували 14 редакційних груп, кожна з яких працювала над окремим томом.
Читати ще: До 150-річчя Лесі Українки випустили срібну монету

Окрім того, у вересні 2020 року Волиньрада затвердила Регіональну програму з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, бюджет якої становить 26, 67 млн грн.

А днями під час засідання оргкомітету обговорили, як триватимуть святкування на Волині, повідомляють в облдержадміністрації. Управління культури ОДА представило план основних заходів.

У день народження Лесі Українки, 25 лютого, відбудуться урочистості на Театральному майдані Луцька і театралізоване дійство «Під Лесиним небом», яке проведуть на сцені Волинського драматичного театру. Також 25 лютого у фоє театру пройде виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Читати ще: Біля пам'ятника Лесі Українці у центральному парку Луцька буде фонтан

Того ж дня на території Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки пройде театралізована екскурсія меморіальними будинками Косачів «Колодяжне, то власне дома…».

Також у лютому Волинський драматичний театр представить глядачам виставу-феєрію «Лісова пісня» та виставу для дітей «Біда навчить». 23, 24 та 28 лютого відбудеться прем’єра вистави за творами Лесі Українки «Лесина містерія».

З 23 лютого до 4 березня у Волинському обласному театрі ляльок проходитиме театральна декада «Лесина весна» з показом вистав «Лісова пісня», «Камінний господар», «Як горобець розуму шукав» за творами Лесі Українки та «Казка зеленого гаю» за п’єсою Олени Пчілки.

Читати ще: Реконструкція музею-садиби в Колодяжному вартуватиме 15 мільйонів

23 лютого заплановано літературно-мистецький вечір за творами Лесі Українки у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

В ОДА додають: святкові заходи розплановано на увесь лютий. З-поміж них – Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури» на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки; обласні дистанційні огляд-конкурс народної інструментальної музики «Калинова сопілка» та конкурс читців «Мій любий краю»; квест про біографію і творчість Лесі Українки в рамках проєкту «Гейміфікація: вчимось граючи»; онлайн-лекції про творчість Лариси Косач, зустріч з учнівською молоддю «Нехай мої струни лунають…».

Читати ще: У волинському музеї представили унікальні марки до 150-річчя Лесі Українки

Ззаповідником заплановано проведення щорічної наукової конференції «Любартівські читання», яка у 2021 році буде присвячена ювілею поетеси.

Волинська обласна філармонія спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки проведе літературно-мистецький вечір «І в серці моїм переможнії співи лунають».

У Волинській обласній бібліотеці для дітей заплановано літературне дослідження «Стежками краси і любові», Лесині читання «Хотіла б я піснею стати», буктрейлер за книгою Лесі Українки «Лісова пісня».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus