USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Як я цю 200-гривневу купюру ненавиджу», – Оксана Забужко у Луцьку про Лесю Українку, Януковича і Тимошенко

19 Листопада 2018 09:27
Уродженка Луцька письменниця Оксана Забужко завітала на І Міжнародний поетичний фестиваль «Фронтера» 18 листопада. Письменниця багато говорила про свою працю «Notre Dame d'Ukraine. Українка в конфлікті міфологій» та «козирну даму» Лесю Українку, однак також у своєму виступі згадала українських політиків Юлію Тимошенко та Віктора Януковича.

Тож, чому уродженка Луцька Оксана Забужко не любить 200-гривневу купюру, з кого з персонажів твору Лесі Українки косплеїли Юлію Тимошенко та чому Віктор Янукович вкрав у Лесі Українки її день читайте в матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини.

На початку розмови письменниця взяла до рук книгу, яка, як виявилося, є цьогорічним перевиданням праці Оксани Забужко.
«Я сподіваюся, що перше видання, яке вийшло десять років тому, лучани принаймні тримали руках. Якщо ви його досі не маєте, то я не розумію чому», - жартома зазначила письменниця та додала, що передмови в цій книзі до трьох видань виражають не просто життя книжки, а відображають десятилітній сюжет перевідкриття Україною своїх культурних еліт сто років тому.

Хоч це і не тема фестивалю, але Оксана Забужко наголосила, що не могла не скористатися запрошенням відвідати найулюбленіше місто в Україні, до якого в неї є дитячий сентимент – ці слова аудиторія зустріла оплесками.

«Мені і справді хотілося скористатися цією нагодою, щоб повернутися на століття назад, адже дедалі більше стає зрозуміло, що у нас розкручується і розгортається 100-літня війна», - наголосила письменниця. З її слів, Друга світова виникла на незакритих гештальтах Першої світової війни, а нинішня гібридна має закрити гештальти половинчастої перемоги у Другій світовій війні над одним тоталітаризмом (над нацизмом, - ВН).
«Захід зрозумів, що Путін – це погано, але, мовляв, давайте дамо ще їм один шанс на демократизацію. Це все тягнуться ось ці невивчені уроки Другої світової», - каже Забужко.

«Ми зробили з неї бальную дєвачьку», - про Лесю Українку та Notre Dame d'Ukraine

Вона розповіла, що коли 10 років тому видала «Notre Dame d'Ukraine. Українка в конфлікті міфологій», то намагалася відшукати обличчя еліт, української аристократії, дійсно провідної верстви, яка зберігала традиційну відповідальність за долю своєї спільноти.

«Зараз в нинішній Україні на слово «еліта» потрібно накласти мораторій років на 10. Бо в нас елітами називають людей, яким вчасно вдалося сісти на радянські грошові потоки, які живуть у форматі вкрав і втік», - зазначає письменниця, додаючи, що зараз питання відповідальності не закріплене за якоюсь певною групою, а зустрічається лише в поодиноких їх представників, тому вона «пройшлася» за Ларисою Косач, яка випередила свою добу в темах, проблематиці та підходах.

«Вона бачила ту передвоєнну епоху в Європі, котра називається BelleEpoquе (прекрасна епоха), від 1871 до 1913 року (роки життя Лесі Українки). Вона і є наша BelleEpoque, наше європейське представництво, людина абсолютно європейської свідомості з домашнім вихованням на європейській традиції та десятьма мовами, якими вона вільно володіла», - наголошує авторка «Notre Dame d'Ukraine. Українка в конфлікті міфологій».
«Власне її (Лесі Українки, - ВН) шляхами я от спробували перепрочитати певні речі. Це мене поставило в ситуацію досить напруженого діалогу з інтерпретаціями ось цієї дівчинки у вінку. Господи, як я цю 200-гривневу купюру ненавиджу... та доки ж це триватиме, так доки ж та «Лісова пісня». Не можна зводити одну з найблискучіших європейських авторок ХХ століття до а-ля «Снігурочка» Островського. Це наша козирна дама, яку ми маємо демонструвати на цілий світ, показуючи, що ми завжди були європейською нацією», - закликала Оксана Забужко.

Письменниця розповіла, що після видання книги «Notre Dame d'Ukraine. Українка в конфлікті міфологій» видавці зрозуміли, що Лесю Українку потрібно перевидавати, адже навіть для освіченого класу було відкриттям, що Українка – авторка 21 п’єси, більшість не знали її текстів.

Однією з проблем, на думку письменниці, було листування Лесі Українки, яке не перевидавалося від часів останнього так званого академічного багатотомника Українки, тому, пригадала Забужко, з цим потрібно було щось робити, адже листи були лише там, і з купюрами, які нищать смисл.

«В «Notre Dame d'Ukraine» я писала, що Лесю Українку ніби висмикнули з її середовища, і ми зробили з неї «бальную дєвачьку», бо вона хворіла на туберкульоз. Та тоді, даруйте, в усіх був туберкульоз, це бич століття. Коли говорять про Чехова, то ви згадуєте «Три сестри» та «Вишневий сад», а в нього також був туберкульоз», - акцентує Оксана Забужко.

Нарешті, зі слів письменниці, цього року всі українці можуть себе привітати із завершенням проекту видавництва «Комора», яке закінчило випуск тритомника листів Лесі Українки.

Про відчуття Лесею світової війни, Тимошенко та вкрадений Януковичем День вшанування Лесі

«Леся Українка – одна з небагатьох європейських митців передвоєнного десятиліття, яка відчувала…вона недарма «Касандру» написала у 1908 році, безперечно вона сама відчувалась Кассандрою. Ось це: «Прокинься, Троє!! Смерть іде на тебе!!! (рядки твору «Кассандра» Лесі Українки, - ВН) – це відчуття набрякання світової війни в повітрі – «Кассандра» про це і «Камінний господар» про це. Тобто тепер, коли прочитати драми Лесі Українки, потім листи і після листів знову драми, - це настільки вмикає ретроспективу до нашого сьогоднішнього дня. Стає зрозуміла логіка століття: звідки ми вийшли і як ми опинилися там, де ми опинилися», - пояснила письменниця.
Говорячи про драму «Камінний господар», Оксана Забужко порівняла одну з героїнь твору з Юлією Тимошенко: «Таке враження, що Юлію Тимошенко косплеїли з Анни (героїня драми Лесі Українки «Камінний господар», - ВН). От вона має бути на горі, осі всі ці перформенси, як її в білому на руках носили. Явно за «Камінним господарем» хтось з політтехнологів їй цей текст підказав. Значить, ось вона принцеса на горі, а всі мають добиватися, і кров має стікати по схилах. Культ своєї власної особи».

З її слів, десять років тому, коли «набрякала» нинішня війна, але ще не було Грузії (війни у Грузії, - ВН), але були якісь мітинги – регіонали раз-у-раз привозили своїх найманців під прапорами до ЦВК, яка розташована на бульварі Лесі Українки, де письменниці також встановлений пам’ятник.

«На одному з чергових мітингів їх бідних нагнали. Та масовка теж стояла перед ЦВК, її забезпечили біотуалетами, і в мене було таке відчуття гнітючого депресняка, коли я йшла, перепрошую, через весь той бидлячний мітинг, що я на ходу написала вірш, який опублікувала вже під час війни», - мова йшла про вірш «Бульвар Лесі Українки», який поетеса прочитала усім присутнім.
Також вона пригадала, що в 2010 році інавгурація нового президента Віктора Януковича припала на 25 лютого – день коли вшановують Лесю Українку.

«В 2011 році на 140-річний ювілей ні одна собака взагалі в українських медіа не згадує про 140-ліття якоїсь там Лесі Українки, а всі журналісти дзвонять і пишуть з проханням прокоментувати першу річницю президентства Януковича. Тобто він украв її день. Я не знаю, чи це було навмисно, чи якийсь Табачник йому підказав, але він украв її день. І ось тоді мені стало зрозуміло, що з ним усе буде погано», - підсумувала Оксана Забужко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Євробидло Показати IP 19 Листопада 2018 12:45
Скільки сильних і незалежних дівчат в залі..... Ввечері певно пішли читати лесю Українку і гладити своїх котів.
Лана Показати IP 19 Листопада 2018 13:03
Знову Тимошенко? При чому тут вона? Бо більше немає про кого і говорити? Потрібно "вилити бруд".... Гидко, бридко і не чесно....
Sapiens Показати IP 19 Листопада 2018 14:52
Всі ми - просто люди, якими геніями себе не називали б)) Думаю, не гідно рівня культової, навіть для певної групи осіб, письменниці позаочі обговорювати інших людей - чи політики вони, чи хто... Та ще й прикриватися при цьому ЛЕСЕЮ.
не бот Показати IP 20 Листопада 2018 11:24
Поклонники Тимошенко трішки розхвилювались. Охолоньте. Забужко не пліткує в лазні про сусідок. а її публічна оцінка публічної особи (політика) дуже вдала. Геніальна Забужко взяла на себе працю розказати та узагальнити наше історичне буття за 100 років. Не кожному це дано зрозуміти.
Читач Показати IP 20 Листопада 2018 19:22
Важко слухати, не те, що читати цю паню, яка на передостанніх президентських виборах публічно продемонструвала свою противсюшку. А присутність на фото сільського голови Луцька пана Шиби зайвий раз доводить, що пані Забужко це не література, а звичайний епатаж.
Гена Показати IP 22 Листопада 2018 00:28
Коли бетон то все є сірим Земля нарождує таланти, Але вони чомусь зсихають Їм не дають в підтримку гранти І ще й бетоном заливають. Коли бетон то все є сірим. Немов один він у природи І трактор з сивим бригадиром Трамбує ці зелени сходи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus