USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Жадан і «Тамплієри» відвідали Луцьк

31 Березня 2017 09:54
Вірші з найновішої збірки «Тамплієри», ще не видані поезії, а також уже залюблені читачами тексти, деякі покладені на музику відомими виконавцями, зачитав із луцької сцени Сергій Жадан.

Зустріч із культовим українським автором у рамках Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Lutsk» відбулася в Палаці культури міста Луцька 30 березня. На захід, до речі, завітали не тільки лучани, а й жителі області та деяких інших міст України.

Як зазначила голова мистецького об’єднання «стендаЛь», співорганізаторка поетичного фестивалю, який пройде 6–8 жовтня у Луцьку, Ельвіра Яцута, саме Сергій Жадан розпочав цикл презентацій у рамках «MeridianLutsk» тому, що він є одним із ініціаторів основоположного проекту в Чернівцях і одним із письменників України, які першими почали налагоджувати міжнародні зв’язки у площині культури.

Незважаючи на те, що офіційно захід було присвячено презентації книжки «Тамплієри», яка вийшла друком минулого року, Сергій Жадан зачитав тексти не тільки із цієї збірки, а й старі вірші, та ті, що увійдуть до майбутнього видання.

Письменник представив присутнім багато різних поезій, проте переважна частина – це вірші про неоголошену війну, про смерть, а також про біль, кохання та надію. Виокремив автор, однак, три твори: «Ніби і не знав її…», «Декому краще вдаються приголосні, декому голосні…», «Я завжди з повагою ставився до професійного спорту…», які поклали на музику сестри Тельнюк, гурти «KozakSystem» і «BRUTTO» відповідно.

До речі, гурт «KozakSystem» славиться своїми піснями, основаними на текстах відомих українських поетів. Так, їхній сингл «Не моя» на вірш шістдесятника Василя Симоненка визнали найкращим у 2016 р.

У присутніх на зустрічі також була можливість поставити запитання Сергію Жадану, якою вони скористалися на повну. Записок із залу було настільки багато, що письменник просто не встиг дати на відповіді на всі питання.

Автор, зокрема, розповів, що усвідомив необхідність написання творів про війну, коли вперше почув історії із зони воєнних дій від очевидців, яких не розміщували в офіційному інформаційному просторі, «коли, скажімо, когось вбивають, але про це не згадують у новинах, коли хтось гине, а про це не згадують по телевізору, коли зникає людина, а про неї взагалі ніхто не говорить». Залишається література, яка може розкрити ці історії й уберегти їх від забуття.

Сергій Жадан також поділився тим, що йому подобається сучасна українська музика, він із задоволенням відвідує Луцьк у рамках турів, завжди пише лише про наболіле, надихається простими речами, не забуває про «Собак», має дві дами серця, які завжди чекають на нього вдома, одна, чотирирічна, – з подарунками, а також закликав оцінити проект «Розділові» на офіційній сторінці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus