USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Журналіст пояснив на сцені «Бандерштату», чому совок так сильно в’ївся у нашу свідомість

7 Серпня 2021 17:47
Аби знову не допустити появи імен катів українців у назвах вулиць, потрібно оберігати пам’ять про героїв країни, зокрема сучасних.

Про це розповів на гутірковій сцені фестивалю «Бандерштат» журналіст, автор відомого проєкту «Служба розшуку дітей», режисер-документаліст, поет і музикант, автор збірок повістей та оповідань, співзасновник видавництва «ТаТиШо» Руслан Горовий.

Нагадаємо, біля Луцька триває фестиваль українського духу «Бандерштат». Фестиваль стартував у п’ятницю і триватиме до неділі на території Рованців, поблизу центрального парку.

Читати ще: Усе, що треба знати про «Бандерштат-2021». Програма, ціни, цікавинки

Руслан Горовий акцентував, що на фесті не буде говорити про нову книгу, адже «цього разу ми будемо говорити про пам’ять».

«На жаль, ми стали свідками зламного моменту, того, як вскрилися всі совкові нехароші штуки. Ми стали свідками того, як останні 100 років після програних визвольних змагань імперія підміняла нашу пам’ять, заміняла її новою пам’яттю, – сказав він. – Кожен із вас застав вулиці, які досталися нам від СРСР. Ми ходили цими вулицями, які були названі іменами катів українського народу, вулицями, які пропагували те, що абсолютно чуже нам. Саме тому зараз дуже важливо берегти нашу пам’ять».
Своєю чергою, Руслан Горовий намагається зберегти пам’ять про одного хлопчика. Він нагадав усім присутнім історію загиблого 15-річного Дані Дідіка. Підліток став жертвою теракту під час Маршу єдності в Харкові у лютому 2015 року.

Ось уже кілька років журналіст добивається того, щоб школа № 11 у Харкові, де навчався Даня, носила його ім’я. Однак поки нічого не відбувається, хоча ініціативна група робить усе для цього, зокрема, реєструвала відповідну петицію, яку за лічені години підписала необхідна кількість людей.

Читати ще: Вечірня ватра та акустичний концерт: під Луцьком відфестивалили перший день «Бандерштату-2021»

Згодом Руслан Горовий став присвячувати оповідання загиблому, аби привернути увагу громадськості та щоб ім’я Дані жило й надалі. Потім з’явився проєкт «Так працює пам’ять», у рамках якого відомі українські музиканти присвячують пісні всім, хто віддав своє життя за незалежність країни. На сьогодні вже презентовано понад 100 композицій.

«На своїх концертах музичні колективи несуть пам’ять про Даню Дідіка. Так ми намагаємося протриматися до моменту, коли школа № 11 врешті носитиме його ім’я, – зазначив журналіст. – Даня – це лише один загиблий за нашу країну, а війна торкнулася багатьох родин. І від нас, тих, хто знав цих людей, залежить те, як зберегти пам’ять про них. Наше завдання – вшанувати пам’ять, закріпити імена наших героїв… Не повинна ця біда залишитися лише спогадом рідних».
Як наголосив Горовий, не можна допустити, аби вулиці знову були названі іменами наших катів.

«Чому совок так сильно в’ївся у свідомість? Були визвольні змагання. Одні загинули, як зараз – мабуть, найкращі, найсильніші, найчесніші, ті, хто був на передку. Якась частина вирішила поїхати. Уїхали. А якась частина лишилася тут і пристосувалася, як ми не хотіли б це визнавати чи не визнавати. Голодом, бійнями, війною, але їх перемололи і заставили пристосуватися. Або вони згнили в таборах. Отієї частини, яка пристосувалася, як це погано не звучало би, ми – її наступні покоління. Саме тому старшим людям дуже важко зрозуміти ці речі, їм легше бути частиною якогось великого прошлого і все таке. Наше завдання – якось розказати це іншим у доступній формі, зрозуміти, що не потрібно відмовлятися від своєї історії і що навіть якщо твій дід воював за совєтів та був командиром танка, то він, напевно, хотів би, щоб ти був вільною людиною і вибирав для себе життя сам», – зазначив Руслан Горовий

Насамкінець він закликав нести українське в маси, створювати навколо себе мовне коло і не зупинятися перед досягненням своєї мети.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
В. Показати IP 7 Серпня 2021 18:34
Всё правильно сказал
Богдан Сташинський Показати IP 7 Серпня 2021 19:57
Молодець !!!
123 Показати IP 7 Серпня 2021 23:24
А народу! Не протовкнутися. Я так і не потрапив..
Бандера Показати IP 8 Серпня 2021 00:15
Той йолоп Хайфи мізки увімкнув….. : ходили тими вулицями, і я маленький ними ходив, а батьки були за мене спокійні, бо порядок був, а зараз за дорослого сина кожну хвилину хвилююся, бо тільки і пропадають люди, б’ють, вбивають, калічать страшно ввечері пройти…. Немаю нічого проти будь якої влади та назви вулиці, аби порядок та спокій був……… а не те що зараз робиться… краще б не про назви вулиць думав… Пи*діти не мішки тягати ….
Народна прокуратура Показати IP 8 Серпня 2021 09:45
До Бандера. "Немаю нічого проти будь якої влади та назви вулиці, аби порядок та спокій був". І цим усе сказано! Щось подібне чув на Донбасі у 2014. На жаль, щось розповідати таким людям і у чомусь переконувати - марна справа. Поки не вимруть, нічого не зміниться. Мойсей чекав 40 років, але тоді такою була середня тривалість життя, а нам чекати треба значно довше.
Я Показати IP 9 Серпня 2021 06:37
Насамкінець він закликав нести українське в маси, створювати навколо себе мовне коло і не зупинятися перед досягненням своєї мети - ні про що ..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus